Bicfalvi dă mămăliga pe gulyas-ul unguresc

Eric Bikfalvi (foto, în roșu) s-a săturat să aștepte un telefon de la selecționerul Victor Pițurcă și a decis să joace pentru Ungaria/ FOTO: Dan Bodea

Ignorat de selecţionerul Victor Piţurcă, Eric Bikfalvi, sau ”pictorul” cum era alintat când juca la Steaua Bucureşti, a decis să devină cetăţean maghiar, lucru care i-ar facilita evoluţia în echipa națională a ţării vecine. Fotbalistul, legitimat în prezent la Volyn Lutsk, în Ucraina, a fost considerat unul dintre cei mai promițători juniori din România bifând nu mai puțin de 23 de prezențe în naționala de tineret, pentru care a și marcat de 3 ori.

 

Inspirat de ”cazul Miriuță”
Marele vis al sătmăreanului a fost acela de a evolua la naţionala mare a României. Din 2012 de când s-a transferat în Ucraina, Bikfalvi a fost mereu omul în jurul căruia se construia echipa, iar antrenorul i-a oferit și un post nou, de coordonator de joc. Şi-ar fi dorit ca măcar o dată antrenorul Piţurcă să îl folosească fie și într-n meci amical. Cam aceaşi poveste s-a întâmplat şi în cazul lui Vasile Miriuţă, maramureşanul fiind un “casus belli” dintre naţionalele României şi Ungariei, care s-au înfruntat în preliminariile Cupei Mondiale din 2002.

 

Vasile Miriuţă a bifat 9 meciuri şi a înscris un gol pentru Ungaria, dar nu prins niciun minut în iarbă contra României. Impresarul lui Bikfalvi, Dragoş Daniel, a ddeclarat că decizia de a cere cetățenia maghiară îi aparține lui Eric, care este hotărât să îmbrace tricoul naționalei Ungariei.
”Vom demara procedurile pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. În cel mai scurt timp, vom lua legătura cu preşedintele federaţiei maghiare ca să vedem ce este de făcut. Cum Miriuţă a jucat în trecut în naţionala Ungariei, pentru că în cea a României nu a avut loc, aşa o să facă şi Eric. Are doar 25 de ani şi poate juca la nivel înalt mult timp de acum încolo. Dacă în ţara lui nu are loc, de ce să nu încercăm în Ungaria”, a explicat agentul mijlocaşului.

Eric, un amalgam de naționalități
Născut pe 5 februarie 1988, la 23 de ani distanţă de mentorul său Gică Hagi, lui Eric îi curge prin vene sânge suedez, român şi maghiar. Bunicul lui Eric, Alexander Bicfalvi, este de origine suedez, dar s-a stabilit în România şi s-a căsătorit cu o româncă, Maria. Din partea mamei are şi origini maghiare însă el a afirmat întotdeauna că nu se consideră suedez sau ungur ci român. Eric a debutat, la 13 ani, în Liga a V-a la Kinder Carei, după care a făcut rapid pasul spre Liga a III-a și de acolo mai departe la Jiul Petroșani, în Liga I.

 

Preşedintele de atunci al Olimpiei Satu Mare, Catrinel Raţ, a povestit cum l-a ratat formația sătmăreană pe Eric. ”Toată lumea vorbea de talentul lui și peste tot pe unde a jucat a lăsat o impresie foarte bună. Normal că doream să-l aveam în curtea noastră mai ales că încă nu împlinise 18 ani. Din păcate nu am insistat suficient și a mers la echipa din Vale. Jiul au făcut o afacere foarte bună, l-au cumpărat cu 100 000 de dolari şi l-au vândut la Steaua pe 300 000 de euro”, îşi aminteşte Catrinel Raţ.

 

La Steaua a cunoscut marea performanţă
Un singura sezon i-a fost suficent lui Eric Bikfalvi să joace Valea Jiului, pentru a fi remarcat de oficialii de la Steaua, care nu au stat deloc pe gânduri și au achitat pe loc suma solicitată de cei de la Jiul. “Visam să joc în tricoul Stelei când mă uitam la televizor la meciurile roş-albaştrilor din cupele europene, dar nu credeam că acest vis se va îndeplini aşa repede. A fost un moment special pentru mine şi am dorit să demonstrez că merit să fiu la Steaua şi celor care au avut încredere în mine le transmit că nu s-au înșelat” a declarat jucătorul când a ajuns la”roş albaştri”. La Steaua Bucureşti sătmăreanul a fost legitimat cinci sezoane și și-a trecut în palmares o cupă a României. În Ghencea, mijlocaşul era unul dintre preferaţii lui Gică Hagi, sub comanda căruia a fost titular incontestabil.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu