Baschetul, sportul clujean cu cele mai multe jocuri în cupele europene intercluburi

Foto: Dan Bodea

Baschetul masculin clujean va bifa, miercuri seara, în returul cu formația rusă Enisey Krasnoyarsk din FIBA Europe Cup, meciul 100 în cupele europene. De altfel, în sportul sub panou Clujul este un oraș cu adevărat european. Celelalte jocuri de echipă cu mingea care au pus orașul de pe Someșul Mic pe harta Europei sunt handbalul, voleiul și fotbalul.

U-BT ţine steagul sus

U Banca Transilvania Cluj este, după meciurile jucate în acest sezon a FIBA Europe Cup, formația clujeană cu cele mai multe jocuri disputate în cupele europene intercluburi dintre toate echipele de jocuri cu mingea din județul Cluj. Socotind și perioada când echipa se numea U Mobitelco, U-BT Cluj are 75 de meciuri în cupele europene, ultimul fiind cel câștigat recent cu echipa bulgară, Balkan Botevgrad. 

U-BT a devansat astfel echipa feminină de baschet “U” Cluj, care are în palmares 72 de meciuri jucate în cupele europene, ultimul, în sezonul 2003-2004. Dacă adunăm și jocurile echipei masculine a CSU, din perioada 1990-1997, baschetul masculin clujean va bifa meciul 100 în cupele europene, cifră care va fi atinsă, miercuri, 27 noiembrie 2019, cu ocazia returului cu Enisey Krasnoyarsk.  

Pe locul al treilea în topul meciurilor jucate de echipele clujene în Europa se află CFR Cluj, cu 66 de meciuri jucate în cupele europene la fotbal, urmată de “U” Cluj (handbal feminin), cu 58 de meciuri disputate în toate cele patru competiţii continentale la handbal și “U” Olimpia Cluj, cu 37 de meciuri jucate în Liga Campionilor la fotbal feminin.

Potaissa Turda (handbal masculin) a adunat în doar cinci ani 31 de meciuri în cupele europene, fiind singura echipa de jocuri cu mingea din județul Cluj care a cucerit un trofeu continental intercluburi, Cupa Challenge, în 2018. Topul continuă cu echipa de baschet masculin “U” Cluj (24 de meciuri), fosta campioană a României la fotbal feminin, Clujana Cluj (24 de meciuri jucate în Liga Campionilor), echipele de volei masculin Unirea Dej (14 meciuri) și “U” Ardaf Cluj (11 meciuri), echipa de fotbal “U” Cluj (10 meciuri), și echipa de baschet feminin, Someș Dej (4 meciuri).

Dintre toate aceste echipe, trei își continuă și în acest sezon parcursul european, sperând în rezultate de top. Astfel, U-BT s-a calificat între cele 16 echipe rămase în FIBA Europe Cup, CFR Cluj este foarte aproape să ajungă în 16-imile Ligii Europei la fotbal, iar Potaissa Turda a început cu dreptul, o victorie în weekendul trecut, în Cupa Challenge, competiție în care este cotată printre favoritele la câștigarea trofeului. Prima echipă clujeană care a jucat într-o cupă europeană a fost Universitatea Cluj, în anul 1965, în Cupa Cupelor la fotbal.

Adversare din majoritatea țărilor europene

Echipele clujene au întîlnit în cei 54 de ani de la prima participare în cupele europene adversari din aproape toate țările Europei, din Grecia pînă în Norvegia și din Portugalia pînă în Kazahstan, socotind punctele extreme ale Bătrânului Continent. Doar cu echipe din șase țări europene, Azerbaidjan, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino și Vatican nu jucat clujenii până acum.

Cele 12 echipe clujene de jocuri cu mingea au disputat 426 de meciuri în competiţiile continentale intercluburi, în perioada 1965-2019, la patru sporturi – baschet, fotbal, handbal și volei – competiții în care au întâlnit 219 echipe din 51 de țări

CSM Cluj, cvintuplă campioană a Europei la tenis de masă

Se cuvine să amintim aici și performanța echipei de tenis de masă, CSM Cluj, care sub bagheta antrenorului emerit Paneth Farkas, a cucerit de cinci ori – în anii 1961, 1964, 1965, 1966 şi 1967 – Cupa Campionilor Europeni la tenis de masă. O performanță greu de egalat nu doar în sportul clujean, ci și în cel românesc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu