Baschet/ Naționala feminină începe lupta pentru calificarea la EuroBasket

Foto: Dan Bodea

 

Echipa naţională de baschet feminin debutează în campania de calificare la turneul final al Campionatului European din 2017, la data de 21 noiembrie, la Cluj. În primul meci “Tricolorele” vor întâlni reprezentativa similară a Bosniei într-un meci găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Din cauza unei accidentări, din lot nu va face parte însă și jucătoarea Universității Cluj, Flavia Ferenczi.

România a fost repartizată în grupa H, alături de Turcia, Israel şi Bosnia. Prima clasată din fiecare din cele nouă grupe preliminare, precum şi încă şase echipe de pe locul 2 cu cea mai bună linie de clasament, urmând a se califica la turneul final al Campionatului European din 2017, găzduit de Cehia. Primul meci al campaniei are loc sâmbătă, la ora 19, în compania Bosniei.

„Plecăm la drum dupa o experiența minunata la eurobasket 2015. Avem așteptări mari de la cele șase meciuri, de la staff-ul tehnic si de la aceste sportive trecute deja prin experiența unui astfel de turneu. Suntem siguri că o casa mai bună decât la Cluj nu se putea”, speră Horia Păun, președintele Fededrației Române de Baschet.

Căpitanul echipei pentru această campanie va fi o clujeancă, Gabriela Mărginean. Ea este legitimată în Spania, la Perfumeria Avenida Salamanca.

„Ma bucur enorm să joc din nou acasă în fața clujenilor și a familiei. Avem șanse mari deși este o grupă grea ca în fiecare an. Sper că am crescut atât mental cât și ca joc și sperăm să arătăm asta începând de sâmbătă. E prima dată când sunt căpitan al lotului de senioare și asta înseamnă enorm pentru mine. Sper să reușesc să țin echipa și să trag fetele spre un rezultat bun. Știu că sala aceasta a fost plină la handbal și sper ca și la meciul nostru să fie cât mai multă lume. Dupa Eurobasket am fost dezamăgită pentru că nu am câștigat niciun meci, dar cred că a fost o experiență bună și sper că am mai crescut ca echipă. A fost un pas înainte ca echipă toată acea experiență”, crede Gabriela Mărginean.

Gabriela Mărginean,   căpitanul naționale de baschet feminin (Foto:Dan Bodea)

Gabriela Mărginean, căpitanul naționale de baschet feminin (Foto:Dan Bodea)

Antrenorul naționalei, Miroslav Popova, s-a arătat încrezător în șansele echipei sale și a declarat că naționala are șanse reale la locul doi în grupă, chiar dacă programul meciurilor este unul dificil.

„Am o impresie foarte bună si mă bucur să lucrez cu aceasta echipă pentru că îmi place cum joacă fetele. Știu că e dificil să joci în aceste calificări, dar cred că echipa României este mult mai experimentată acum și vom încerca să facem rezultate bune în aceste calificări. Avem multe jucătoare bune în echipă și singura problema este că avem puține zile la dispoziție pentru a pregăti meciurile. Sper totuși ca jucătoare să înțeleagă situația și să joace foarte bine. Bosnia are o echipă tânară și entuziastă, Israelul are o echipăfoarte bună și cred că e important să câștigăm meciurile de acasă. Turicia cred că e cea mai bună echipă a grupei și noi cred că ne vom bate pentru locul doi. Gabriela este liderul și merită să fie căpitanul. Bosnia are jucătoare înalte, o generație nouă și ambițioasă, dar cred că avem o echipă mai bună. Trebuie să facem un joc așa cum îl vrem noi să fie. E important că avem patru jucătoare care joacă în străinătate și sunt mai experimentate pentru că joacă în Euroligă și în campionate puternice” , este de părere Miroslav Popov, antrenorul naționalei.

Toate încasările obținute de la acest meci vor merge catre familiile victimelor din incendiul de la Colectiv, iar sponsorul principal, Banca Transilvania, a promis căva dubla această sumă. De asemenea, un spectator norocos va fi premiat cu ustensile de bucătărie in valoare de aproximativ 8000 de lei.

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu