Au ridicat mingea la fileu

După ani de zile în care voleiul clujean a intrat pe o pantă regresivă, 2016 ar putea fi piatra de temelie a reconstrucției echipei masculine a CS Universitatea, o fostă campioană și câștigătoare a Cupei României uitată poate pe nedrept de oamenii care altă dată umpleau până la refuz Sala Sporturilor „Horia Demian”. În sezonul în curs voleibaliștii au adunat deja patru victorii, un record dacă ne raportăm la precedentele două sezoane ale Diviziei A1 în care ”U” Cluj a evoluat (2012/2013 și 2013/2014). Chiar dacă echipa va lupta şi în acest an pentru evitarea retrogradării, voleibaliştii clujeni au pentru prima oară, după mulţi ani, şanse reale de a se salva, fără a mai fi nevoie de intervenţii la nivel federativ pentru a continua în eşalonul de elită a sportului la fileu.

Mai bine ca altă dată, dar departe de aşteptări

Echipa masculină de volei Universitatea Cluj este un caz unic în istoria acestui sport. Nu doar în țara noastră, ci (probabil) la nivel mondial. Nu este niciun secret că voleibaliștii sunt ”copiii de suflet” ai directorului Clubului Sportiv Universitatea, Ovidiu Vasu. Indiferent de rezultate (în ultimii ani dezastruoase), echipa a fost sprijinită necondiționat de conducătorul clubului universitar. Astfel, s-a ajuns la o situație ingrată și unică în lume. ”U” a retrogradat de două ori consecutiv din cel mai înalt eșalon voleibalistic al țării, reușind contraperformanța de a obține în două sezoane consecutive (în Divizia A1), doar două victorii în sezoanele regulate, între 2012 și 2014. A urmat o retrogradare, promovarea oarecum firească în condițiile în care în eșalonul secund evoluează echipe formate preponderent din juniori, sau voleibaliști aflați la final de cariere, și în sfârșit primele semne de normalitate.

În acest sezon Universitatea Cluj are deja patru victorii stagionale, dublu față de cât adunase în sezoanele mai sus amintite. În spatele acestei reconstrucții se află noul manager al secţiei de volei masculin din cadrul CS Universitatea, Bogdan Ungureanu, un nume mai puțin cunoscut oamenilor din lumea sportului la fileu. De profesie inginer/economist și actual broker, Ungureanu este un mare fan al sportului în general. În 2011 a fost numit director de ticketing la echipa de fotbal ”U” Cluj unde a creat tot sistemul care încă funcționează acolo. A contribuit inclusiv la maparea scaunelor și organizarea meciurilor de pe teren propriu în sezonul 2011/2012. Apoi a activat ca manager marketing la FC Petrolul Ploiești unde a implementat un nou sistem de ticketing integrat activ on-line, funcțional și acum. În sezonul 2013/2014 s-a întors la ”U” Cluj pe posturile de manager administrativ, marketing, ticketing. Prea multe impedimente l-au forțat să renunțe şi să se reorienteze către altă disciplină sportivă – voleiul.

În decembrie 2014 mi-am dat seama că, colaborarea mea cu Vlad Munteanu (președintele executiv la acea vreme al <<U Cluj>>, n.r.) nu poate să continue. Credeam, și încă mai cred cu tărie că acel om nu dorea binele echipei Universitatea Cluj, ci își urmărea doar interesele personale. În cele din urmă am obosit să mă lupt și am acceptat să fiu înlăturat. Nu era bine, reușise să ne facă pe toți să ne certăm între noi, ne certam în fiecare zi. Noi eram colegi adevărați, însă începusem să uităm de asta și așa nu se mai putea continua. Am lăsat armele jos și am preferat să-mi îndrept, o vreme, toată atenția înspre familie. Nu am putut să stau prea mult departe de sport și m-am întâlnit cu domnul Ovidiu Vasu, directorul CS Universitatea, cu care mai colaborasem în 2010 și acesta mi-a propus funcția din cadrul echipei de volei masculin. În fotbal am lucrat alături de manageri buni, cum ar fi Felix Grigore, Florin Bolchiș, dar și cu câțiva foarte slabi, și am vrut să văd de la cine am învățat mai multe. Am acceptat să lucrez cu echipa de volei masculin, iar acum simt că am făcut alegerea potrivită. Obiectivele mele au fost trei la număr. Primul să promovăm, al doilea să nu retrogradăm şi al treilea să construiesc o echipă competitivă care să poată aduce sponsori, colaboratori şi interes lângă ea. Pe primul l-am reuşit, al doilea cu ajutorul băieţilor şi a familiei din care facem parte, pentru că noi la echipă suntem o familie, îmi doresc să-l reuşim, apoi la vară vedem unde ne clasăm şi dacă reuşim să ne înhămăm împreună la al treilea. Să nu uităm că echipa de volei masculin a ajuns anul acesta după 20 de ani în semifinalele Cupei României, lucru deloc neînsemnat”, povestește Bogdan Ungureanu. Noul manager al echipei masculine de volei știe că încă este departe de așteptările suporterilor, atâția câți au mai rămas, dar mai știe că perseverența îl va ajuta, sau nu, să readucă lumea la meciurile voleibaliștilor.

Ungureanu: ”Totul ține de bani”

image3

Dacă e să ne raportăm la rezultatele din sezoanele 2012/2013 şi 2013/2014, când echipa a obţinut doar două victorii în sezoanele regulate, cele patru succese din actualul campionat par să indice faptul că echipa este pe drumul cel bun. Şi totuşi, echipa e încă la un nivel destul de scăzut. Ce a lipsit, sau ce-i lipsește voleiului pentru a reveni acolo unde a fost odată? ”Doar banii, în rest nimic! Şi mai e un aspect important de menţionat. Să nu creadă lumea că acum campionatul este mai slab ca altădată şi ăsta ar fi motivul pentru care Universitatea a adunat patru victorii. Dimpotrivă, campionatul este mult mai puternic acum. S-a permis introducerea în echipă a unui număr nelimitat de jucători străini. Dacă aveam această echipă acum 2 ani, terminam în primele 6 locuri ale clasamentului. S-a văzut munca ambilor antrenori şi ne-a fost foarte prielnică munca lui Dragan Svetozarevic (fostul antrenor al echipei n.r.). Ne ajută mult şi grupul, suntem foarte uniţi şi asta e ceea ce contează. Dacă am avea o mai mare linişte financiară la Cluj totul ar fi perfect. Pe de altă parte însă, trebuie să fim conştienţi că doar rezultatele aduc sponsori şi implicit bani la echipă. Şi nu mă refer aici doar la volei, ci la toate disciplinele sportive. Am văzut că la Cluj oamenilor cu bani nici milă nu le e de tine, încât să te ajute să trăieşti. Aici la Cluj trebuie prima dată să ai rezultate şi apoi, poate vin şi banii. Din păcate în economia capitalistă în care trăim lucrurile nu mai merg aşa, dar trebuie să avem răbdare, să învăţăm să construim”, mai spune Bogdan Ungureanu. În acest moment, cu trei etape înaintea finalului de sezon regulat ”U” Cluj ocupă poziţia a XI-a a clasamentului Diviziei A1, cu 17 puncte. Şi chiar dacă se va lupta şi în acest an pentru evitarea retrogradării, voleibaliştii conduşi de Bogdan Ungureanu au pentru prima oară după mulţi ani şanse reale de a se salva, fără a mai fi nevoie de intervenţii la nivel federativ pentru a continua în eşalonul de elită a sportului la fileu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu