Au pierdut 32 de partide, dar au terminat pe locul trei

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Ediția 2018 a Campionatului Național de Rugby în 7 feminin s-a încheiat, iar CS Universitatea Cluj se poate lăuda deja cu o nouă medalie, a șaptea din scurta istorie a secției de rugby feminin a clubului universitar. ”Farmecul” acestei medalii este dat de faptul că a fost ”câștigată” fără ca echipa de rugby feminin a CS Universitatea Cluj să fi câștigat măcar un singur meci în sezonul 2018.

Mai mult, medalia cucerită de rugbyste în campionat va fi dublată de încă una în Cupa României, competiție în care se luptă pentru trofeu doar trei echipe (CSU Cluj, Politehnica Iași și Agronomia București). Clasările pe podium ale rugbystelor vor fi aproape sigur și singurele în sporturile de echipă ale CS Universitatea, în condițiile în care cam toate celelalte secții (echipe sportive) se îndreaptă spre colaps.

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Performanță ”la noroc”
Înființată în 2012 din inițiativa reputatului antrenor și profesor Octavian Chihaia și a lui Lorin Cantor, echipa de rugby feminin a CS Universitatea Cluj este ”abonată” la podiumurile întrecerilor interne. Practic de la înființare și până azi rugbystele de la CS Universitatea au terminat an după an, toate campionatele pe podium. S-au adunat în cei șapte ani de existență trei medalii de argint și patru de bronz. Este important de menționat și faptul că echipa clujeană este cam cea mai longevivă din țară.

În celelalte orașe în care s-a jucat rugby feminin a fost vorba de câte un moft a unor profesori și o bună oportunitate de a obține niște bani de la autoritățile locale. În aceste condiții, și cu o întrecere internă în permanentă schimbare (s-au organizat campionate și cu patru și cu șase echipe, dar și cu trei, în 2017 și 2018), CS Universitatea Cluj este aproape cea mai titrată echipă din România, însă niciodată câștigătoare a vreunui trofeu.

Medalia obținut anul acesta este de departe cea mai tristă ”performanță” în condițiile în care echipa nu a câștigat niciun meci, ba mai mult au făcut doar act de prezență în toate turneele, în fapt niște excursii simpatice pe banii Primăriei și ai Ministerului Educației Naționale, principalii sponsori ai Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Nici măcar un meci din cele 32 pe care rugbystele de la Universitatea le-au disputat în campionatul recent încheiat nu s-a încheiat cu victorie pentru ”studente”.

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Cinci ani la rând pe locul doi în Cupă
În ciuda contraperformanței din acest an (32 de înfrângeri), istoricul secției de rugby a CS Universitatea arată ”bine”. În 2012, Universitatea Cluj a obținut medalia de argint atât în Campionatul Național, cât și în Cupa României. Un an mai târziu (2013), fetele pregătite de Sergiu Pop au ocupat locul doi în Cupa României și au obținut medaliile de bronz în campionat. Doi ani la rând universitarele au fost ”marile perdante”.

Facem referire la anii 2014 și 2015, când echipa Universității Cluj au fost mereu pe locul doi, adjudecându-și astfel medaliile de argint și în Campionatul Național și în Cupa României. Apoi a început declinul. În 2016 echipa cucerește doar medaliile de bronz la finalul Campionatului Național de Rugby în 7 feminin și argintul în Cupa României, iar în anul 2017, rugbystele universitare au cucerit medaliile de bronz atât la Campionatul Național, cât și la Cupa României.

Se poate observa cu ușurință din performanțele enunțate mai sus, că Universitatea Cluj este eterna învinsă în Cupa României. Sigur, competiția nu se desfășoară după un format clasic, eliminatoriu, ci tot sub forma unui turneu, cu aceleași trei sau patru, maximum șase echipe. Anul acesta turneul Cupei României se va derula în luna noiembrie având la start…trei echipe. Toate aceste succese au costat Clubul Sportiv Universitatea Cluj între 75.000 și 80.000 de euro anual, în funcție de sursa care a vorbit despre bugetul secției de rugby feminin.

Băieții joacă rugby din 1949
Echipa masculină de rugby a CS Universitatea Cluj se bucură de mult mai multă popularitate decât cea feminină însă, în acest caz, performanțele sunt de domeniul trecutului. Conform ucluj.ro, în Cluj rugbyul a apărut în 1949 la ordinul Clubului Central al Armatei care a dispus înființarea de noi echipe militare în țară, respectiv la Iași, Timișoara, Arad și, evident Cluj. Astfel, au fost înființate în acel an, și afiliate la Federația Română de specialitate, echipele AS Armata și CSU Cluj. Primul derbi local între cele două echipe s-a disputat la data 30 octombrie 1949, CS Armata câștigând cu 12-0.

Anul viitor, când CS Universitatea va celebra Centenarul, secția de rugby masculin va aniversa 70 de ani de existență. În cazul băieților nu putem vorbi despre o consecvență în performanțe, cea mai mare realizare fiind însuși faptul că echipa continuă să existe în ciuda unor perioade extrem de grele în care, nu o dată, s-a pus problema desființării echipei. Și totuși, rugbyul masculin a avut perioada lui de glorie, de la jumătatea anilor ’90, până la mijlocul anilor 2000.

În acest interval vorbim de cinci clasări pe podiumul Campionatului Național și două finale de Cupa României. Prima medalie a fost obținută în sezonul 1994/1995 când “U” Cluj termină campionatul pe locul trei. Un an mai târziu (1996) universitarii repetă isprava și contribuie la palmaresul clubului cu al doilea bronz. A treia medalie (tot de bronz) avea să fie cucerită la finalul sezonului 1997/1998. În același sezon Universitatea dispută și prima finală de Cupa României. Cea mai mare performanță rămâne până azi titlul de vicecampioană a României din 2001.

Sezonul 2003/2004 este ultimul în care alb-negri termină campionatul pe podium, respectiv locul trei. Înainte ca rugbyul masculin să intre pe o pantă regresivă Universitatea mai câștigă două Cupe ale României Interegiuni (2002/2003 și 2003/2004). Dintre jucătorii care au realizat ultimele performanțe în tricoul Universității, astăzi, la echipă mai activează Horea Hîmpea (antrenor pricipal), Cristi Săuan (antrenor secund) și Gal Csaba (jucător).

Să mai amintim că de-a lungul celor aproape 70 de activitate echipa universitară a dat țării numeroși internaționali dintre care îi amintim pe Balint, Brînză, Cerceș, Borș, Copil, Culda, frații Doja, Oprea, Cristian Podea, Răcean, Săuan, Romeo Gontineac, Ilca, Maftei, Mataoana, Motrescu, Sugar, Tămaș, Tincu, Nichitean, Tudori și mulți alții.

32 de înfrângeri în tot atâtea meciuri disputate de echipa feminină de rugby, în ediția de campionat 2018, a adus Clubului Sportiv Universitatea Cluj prima medalie din acest an în sporturile de echipă

Distribuie:

Postaţi un comentariu