Atât de aproape de un vis!

România a surclasat Grecia, dar a ratat calificarea directă la turneul final al Campionatului European. Urmează barajul cu Portugalia / Foto: Dan Bodea

Echipa naţională feminină de fotbal a României a fost mai aproape ca niciodată de o calificare directă la turneul final al Campionatului European. Fetele lui Mirel Albon au făcut o excelentă propagandă fotbalului feminin, în cele două meciuri disputate la Cluj-Napoca, ultimele din actuala campanie de calificare. “Tricolorele” au triumfat în ambele întâlniri, scor 2-1 cu Ucraina, respectiv 4-0 contra Greciei. Deşi a încheiat grupa a treia de calificare pe poziţia secundă, naţionala ţării noastre mai are de trecut un examen extrem de dificil – barajul cu Portugalia.

O victorie de “coşmar”
Sfârşitul acestui an poate fi unul perfect pentru fanii fotbalului din România. Echipa naţională masculină a participat în această vară la turneul final al Campionatului European găzduit de Franţa, iar echipa feminină mai are de înfruntat Portugalia în barajul de calificare la Euro 2017, pentru a juca la anul în Olanda. România a disputat ultimele două întâlniri din faza grupelor la Cluj-Napoca şi a obţinut tot atâtea victorii, spărgând cu această ocazie “ghinionul” naţionalelor de fotbal care nu au obţinut nicio victorie la Cluj, până la succesul fetelor, scor 2-1 în faţa Ucrainei.

Au urmat victoria la scor în faţa Greciei (4-0), dar euforia succesului a fost umbrită de victoria Rusiei, scor 5-0 în faţa Croaţiei, într-un meci din grupa 5. Echipa antrenată de Mirel Albon a înscris prin Alexandra Lunca, Maria Ficzay, Ștefania Vătafu și Mara Bâtea. Au mai fost consemnate alte patru mari ocazii de gol, prin Olar şi Rus. Toate acestea ar fi putut parafa calificarea României, dar rezultatul de la Kimki (din Rusia) a mai retezat din elanul Tricolorelor” care se văd nevoiete să dispute o dublă contra Portugaliei, pentru a-şi asigura prezenţa în Olanda.

“Trebuie să privim partea bună a lucrurilor. În urmă cu doar câţiva ani, echipa naţională de fotbal feminin era obligată să joace în precalificări, din cauza coeficientului mic pe care ţara noastră îl avea în fotbalul feminin. Acum am fost atât de aproape de această calificare directă. Eu cred că trebuie să fim mândri de progresele pe care le-am făcut. Întotdeauna se poate mai bine şi asta ne dorim şi noi.

Am făcut meciuri bune în această campanie de calificare şi acest lucru trebuie să ne dea încredere în forţele noastre. Ne-am fi dorit să nu jucăm acest baraj, dar îl vom aborda exact aşa cum am abordat fiecare meci, cu încredere. Şi Ucraina era favorită în faţa noastră şi am reuşit să le învingem. Şi Portugalia are o echipă bună, dar ştim, şi eu şi fetele, că avem şansa noastră şi ne dorim să profităm de ea”, a spus selecţionerul Mirel Albon. Selecţionerul României a ţinut să precizeze că şi statistica e de partea “Tricolorelor” în dubla cu Portugalia.

“Este o echipă pe care o putem învinge. Am jucat de multe ori cu reprezentativa Portigaliei şi nu am pierdut. Vom face o analiză amănunţită, le vom studia atât plusurile, cât şi minusurile, dar ştiţi cum e în sport, niciun meci nu seamănă cu celălalt. Depinde foarte mult şi de forma în care se vor afla jucătoarele noastre la ora meciului, depinde de starea fizică a jucătoarelor noastre, de mentalul lor. Sunt mulţi factori de care trebuie să ţinem cont”, a precizat Albon.

Calculele calificării
Obişnuiţi cu regulamentul ceva mai simplist din fotbalul masculin, trebuie să facem câteva precizări în ceea ce priveşte aritmetica accederii la un turneu final în fotbalul feminin. Aşa cum spunea selecţionaerul Mirel Albon, în urmă cu câţiva ani România trebuia să joace precalificări, alături de alte echipe naţionale, provenind din ţări în care fotbalul feminin nu este atât de popular, precum cel masculin.

La Europeanul de anul viitor, care se va disputa în perioada 16 iulie — 6 august, s-au calificat deja 14 echipe reprezentative, în urma preliminariilor, alături de echipa ţări gazdă, Olanda. Concret, ocupantele locurilor întâi din cele opt grupe merg direct la turneul final (Islanda, Spania, Franța, Suedia, Germania, Elveția, Anglia, Norvegia), precum și cele mai bune șase din cele opt ocupante ale pozițiilor secunde (Scoția, Danemarca, Italia, Austria, Belgia și Rusia). Însă, în această ierarhie nu contează punctele obținute cu ultima clasată, fapt ce a dezavantajat clar echipa României care altfel avea un punctaj şi un golaveraj superior Rusiei.

Cele mai slabe echipe de pe locul secund, Portugalia, care a învins Irlanda în deplasare și a devansat Finlanda in extremis, și România, vor juca astfel, un baraj pentru ultimul bilet la Euro 2017. Întâlnirile din dubla de baraj sunt programate în perioada 17-25 octombrie (tur-retur), iar meciul de pe teren propriu al României va fi organizat tot la Cluj-Napoca, oraş ce începe să poarte şi noroc echipelor naţionale de fotbal ale României.

„Am început foarte bine această campanie de calificare. Am pierdut doar în faţa Franţei, dar nu ne putem compara cu Franţa, ţară care are un fotbal feminin extraordinar de bine dezvoltat. Am obţinut un rezultat de egalitate în Ucraina, dar apoi, cu cât ne apropiam de finalul campaniei fetele au devenit puţin agitate, poate prea dornice să rezolve fiecare meci cât mai repede, şi implicit calificarea.

Exact asta s-a întâmplat şi în meciul cu Grecia. Am ratat enorm şi abia pe finalul jocului am reuşit să ne desprindem. Puteam să câştigăm la o diferenţă şi mai mare. Nu am ce să le reproşez fetelor, merită tot respectul pentru tot ce au făcut până acum. Privim înainte cu optimism, pentru că locul României este la acest turneu final”, a încheiat Mirel Albon.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu