Astrele le zâmbesc iar

2017 este un an cu o semnificație aparte pentru CFR Cluj. Clubul aniversează 110 ani de existență, 15 de la primul sezon sub conducerea lui Paszkany Arpad și 10 ani de la sezonul (2007/2008) la capătul căruia vișiniii triumfau în premieră în întrecerea internă. Contestați de adversari, idolatrizați de proprii suporteri, CFR-iștii, incluzând aici tot personalul clubului, au marcat istoria fotbalului românesc. CFR Cluj a fost prima echipă din Liga 1 calificată direct în grupele Ligii Campionilor și a avut în componență o serie de fotbaliști care au reprezentat nume grele în fotbalul european: Mikael Dorsin, Yssouf Kone, Sixto Peralta, Christian Fabbiani sau Alvaro Pereira. Tot CFR Cluj este gruparea care a reușit cel mai bun parcurs al unei echipe românești în grupele Champions League, cu 10 puncte acumulate la capătul unor înfruntări epocale cu Manchester United, Galatasaray Istambul și Braga.

Pionierii

Pe oricine dintre suporterii CFR-ului am întreba care sunt primii jucători de care își amintesc, referindu-ne aici începuturile erei Paszkany, respectiv la perioada imediată de după promovarea în Liga 1, în sezonul 2003/2004. Cosmin Tilincă, Sorin Oncică și mai ales Adi Anca sunt primele nume rostite. Poate un pic nedrept nume precum Cristian Coroian și Alin Minteuan sunt tot mai rar rostite. Cu jucătorii enumerați și cu Petru Țurcaș în poartă, CFR Cluj sub comanda lui Dorinel Munteanu avea să facă senzație în Cupa UEA Intertoto. În turul secund al întrecerii clujenii reușeau să elimine pe Athletic Bilbao, producând o uriașă surpriză, iar în turul trei trec de Saint-Etienne, echipa cu cele mai multe titluri de campioană din istoria Franței. Odată închegată, echipa clujeană nu a întâmpinat nicio problemă în semifinala cu Zalgiris Vilnius de care trece la pas în semifinale.

Lipsiți de experiență în întrecerile continentale CFR-iștii aveau să piardă finala disputată în dublă manșă cu RC Lens. Cu Dorinel Munteanu pe bancă, un tehnician școlit în puternicul campionat al Germaniei, vișiniii reușesc în competiția internă un sezon excelent egalând cea mai bună performanță a clubului, locul 5 în Divizia A. Martin Tudor (Țurcaș) – Cotolan (Panin), Jula, Milosevic, Miclăuș – Minteuan, Dorinel Munteanu, Cristi Coroian (Florin Dan) – Tilincă, Anca și Romeo Surdu sunt jucătorii care au dus greul și au cucerit definitiv inimile suporterilor feroviari.

Lumini și umbre

Sezonul centenar (2006/2007) avea să aducă noi premiere pentru CFR. Mai întâi este antamată legiunea portugheză. Manu Jose, Oliveira și Semedo în frunte cu Ricardo Cadu, omul care avea să devină liderul vestiarului și nu numai, sunt primii lusitanisosiți la Cluj. Bugetul clubului a fost unul pe măsura celor 100 de ani de fotbal în Gruia: 6 milioane de euro, o sumă uriașă chiar și pentru echipele considerate bogate ale României, Steaua, Dinamo, sau Rapid. Însă, ruptura dintre Dorinel Munteanu și conducerea clubului avea să deschidă un drum nesfârșit de demiteri intempestive, acumularea de datorii către foști antrenori și jucători, lucruri ce aveau să se răsfrângă negativ asupra CFR-ului. Cu Cristiano Bergodi antrenor CFR-ul termină în premieră pe locul 3 și implicit obține dreptul de participare în Cupa UEFA.

Și pentru că sărbătoarea centenară a fost ”stricată” prin ratarea titlului de campioană, oficialii feroviari decid să aducă noi fotbaliști cu nume. Din Portugalia ajung în Gruia Amoreirinha și portarul Nuno Claro. Trică, Mureșan, Sandberg și Ogbona au întărit și ei echipa ce se pregătea să aducă în orașul de pe Someșul Mic primul titlu de campioană. Bergodi este înlocuit cu Ioan Andone, italianul refuzând până azi să se împace cu șefii din Gruia.

De la 60.000 de dolari la milioane de euro

În 2001 când a avut loc scurtcircuitul dintre Paszkany Arpad și oficialii CFR-ului, clubul miza pe un buget între 60.000 și 120.000 de dolari pe an. Mulți dintre jucătorii de atunci erau chiar angajați ai regionalei CFR. În cele 15 sezoane de când s-a făcut trecerea de la statutul de club amator, la cel de club profesionist, CFR-ul a rulat aproximativ o jumătate de miliard de euro, iar diferența astronomică dintre ce era atunci și ce este acum, se vede cu ochiul liber. CFR-ul are un stadion modern dotat cu tot ce este necesar pentru susținerea performanței. Puțini dintre jucătorii din sezonul 2001/2002 s-au regăsit în formatul profesionist al clubului. Odată ce a decis să investească în CFR, Paszkany Arpad nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul cu ochii: să aducă primul titlu de campioană la Cluj. În cel de al șaptelea sezon sub conducerea lui Paszkany, CFR-ul triumfa în Liga 1, fiind prima echipă din provincie care se încorona campioană după o pauză de 17 ani, ultima campioană din afara Bucureştiului fiind Universitatea Craiova, în 1991.

Dacă succesul în întrecerea internă a uimit lumea fotbalului, performanța nu a fost una tocmai întâmplătoare. La acea vreme la CFR Cluj evoluau deja o serie de fotbaliști obișnuiți cu performanța. Între buturi poziția de titular și-o disputau Lars Hirschfeld, portarul numărul unu pentru naționala Canadei și Edi Stăncioiu, românul fiind la acea vreme unul dintre cei mai în formă portari din țară. Linia defensivă îi cuprindea, printre alții, pe Niklas Sandberg și Mikael Dorsin (ambii internaționali suedezi), portughezii Tony da Silva și Ricardo Cadu, dar și pe Cristian Panin, sau Gabriel Mureșan, ultimul fiind și internațional al României.

De la mijloc în sus era spectacol

Odată asigurată defensiva, oficialii nu au făcut rabat de la calitate nici la mijlocul terenului, acolo unde se construiau atacurile care aveau să facă victime în Liga 1. Manu Jose, Eugen Trica, Culio și Sixto Peralta erau responsabili cu ”împletitul picioarelor” oponenților din campionat. Dubarbier era de neoprit în raidurile lui pe cele două benzi ale terenului, iar în atac eficacitatea lui Adi Anca era completată de fantezia lui Didy și Fabbiani și de forța brută a lui Ogbonna. Onoarea de a pregăti acea primă ”multinațională” din fotbalul românesc i-a revenit lui Ioan Andone, un tehnician cu un trecut impresionant, care își dovedise și calitățile de antrenor prin trofeele cucerite cu Dinamo (un titlu, trei cupe și o supercupă). Acel titlu de campioană din 2008 avea să fie începutul unei ”epoci a CFR-ului”.

Și au început să vină banii

Câștigarea primului campionat (sezonul 2007/2008) le-au permis CFR-iștilor să evolueze în premieră în Liga Campionilor și nu oricum, ci direct în faza grupelor. De altfel, CFR Cluj a fost prima echipă din România calificată direct în această fază a competiției și doar a doua după Steaua București care pătrundea în grupele celei mai importante întreceri continentale intercluburi. Victoria cu AS Roma, chiar pe Stadio Olimpico și egalul cu Chelsea Londra au atras atenția asupra echipei clujene. Tot mai mulți fotbaliști din lotul vișiniu primeau oferte care mai de care mai fanteziste și mai impresionante. Presa acelei vremi scria că Sebastian Dubarbier, Zenit Sankt Petersburg ar fi fost dispusă să ofere nu mai puțin de 11 milioane de euro. În cele din urmă argentinianul a ajuns în Franța la Lorient pentru o sumă de vreo șase ori mai mică, dar oricum importantă. Antonio Semedo era vândut la Steaua pentru aproximativ un milion de euro, fiind cel mai scump transfer în Liga 1, la vremea respectivă. În 2010 și 2012 vișiniii recidivează și se impun din nou în campionat. Pe lângă sursele proprii de finanțare CFR-ul devenea abonată la banii UEFA, datorită prezențelor cu repetiție în Liga Campionilor și în UEFA Europa League.

Banii n-aduc (întotdeauna) fericirea

Din cele trei participări în Liga Campionilor CFR Cluj a încasat peste 50 de milioane de euro, în returul ediției de campionat 2013/2014, clubul începe să se confrunte cu grave probleme financiare. În 2013 patronul Paszkany Arpad declara pentru o televiziune din Ungaria că clubul se autofinanțează încă din 2011. Cu toate acestea somațiile de recuperare a banilor din partea foștilor antrenori și jucători curgeau ca apa la robinet. Apar primele dificultăți în plata salariilor jucătorilor, toate acest lucruri împingând clubul la marginea prăpastiei. Din cauza datoriilor uriașe CFR obține la limită licență pentru sezonul 2014/2015 al Ligii 1. Și cum o problemă nu vine niciodată singură, la data de 22 mai 2014, în cadrul unei conferințe de presă, Arpad Paszkany își anunță retragerea din cadrul clubului, prin cesionarea acțiunilor sale deținute în calitate de persoană fizică către o Societate pe Acțiuni cu 29 de acționari. Cu doar o săptămână mai devreme Ricardo Cadu, cel mai emblematic jucător din istoria modernă a CFR-ului, și-a anunțat (la data de 17 mai 2014) despărțirea pe cale amiabilă de clubul feroviar.

În Europa League, după o calificare chinuită cu Jagodina, CFR a fost eliminată în turul 3 de Dinamo Minsk, pierzând astfel o sursă importantă de venituri (bonusurile oferite de UEFA). În ciuda problemelor echipa termină turul de campionat pe locul 2, dar la începutul lunii februarie 2015 Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea clubului CFR și a dispus intrarea în procedura de insolvență. La acea vreme datoriile clubului, înscrise în cererea de intrare în insolvenţă, se ridicau la peste 90 de milioane de lei, dintre care peste 50 de milioane de lei (adică 11,5 milioane de euro) erau datorii către stat. Federația Română de Fotbal depunctează echipa cu 24 de puncte și CFR-ul ajunge de pe locul 2 pe ultimul, dar câștigă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv procesul cu FRF și își recuperează punctele. În doar doi ani de zile însă, clubul reușește ceea ce doar Dinamo a mai reușit în fotbalul românesc, ieșirea din insolvență. Potrivit unei comunicări transmisă la data de 30 mai anul curent, Curtea de Apel Cluj  a dispus, definitiv, descărcarea de orice îndatoriri sau responsabilităţi. Echipa termină pe locul 4 ultimul sezon al Ligii 1 și, datorită ieșirii din insolvență, începând cu sezonul 2018/2019 al cupelor europene CFR-ul are dreptul de a participa din nou în cupele europene.

 [stextbox id=’custom’]

CFR Cluj, campioana României 2007/2008:

Portari: Lars Hirschfeld. Eduard Stancioiu, Nuno Simoes Claro, Petru Turcas
Fundasi: Andre de Sousa Galiassi, Cadu, Gabriel Muresan, Cristian Panin, Niklas Sandberg, Da Silva Tony, Manuel Tavares Fredy, Mikael Dorsin
Mijlocasi: Dani, Manuel Azevedo Jose, Alin Minteuan, Andre Leao, Eugen Trica, Juan Emmanuel Culio, Sixto Raimundo Peralta, Sebastian Dubarbier, Diego Ruiz
Atacanti: Antonio Sanchez Semedo, Ibezito Ogbonna, Adrian Anca, Didy, Nicolas Canales, Christian Gaston Fabbiani

Antrenor: Ioan Andone

[/stextbox]

[stextbox id=’custom’]

CFR Cluj, campioana României 2009/2010:

Portari: Eduard Stăncioiu, Nuno Claro, Boris Peskovic;

Fundaşi: Hugo Alcantara, Tony da Silva, Ricardo Cadu, Cristian Panin, Gabriel Mureşan, Dario Antonio Flores Bistolfi, Nelson Cabrera, Edimar Curitiba Fraga

Mijlocaşi: Andre Leao, Juan Emmanuel Culio, Dani, Sixto Peralta, Bogdan Mara, Eugen Trică, Emil Dică, Andrei Boroştean

Atacanţi: Sergiu Buş, Ciprian Deac, Didi, Sebastian Dubarbier, Diego Ruiz, Yssouf Kone, Paul Batin, Cristian Bud

Antrenor: Andrea Mandorlini

[/stextbox]

[stextbox id=’custom’]

CFR Cluj, campioana României 2011/2012:

Portari: Daniel Fernandes, Remo Amadio, Mihai Mincă, Nuno Claro, Călin Tiuț

Fundași: Nuno Diogo, Ricardo Cadu, Ionuț Rada, Lionn, Cristian Panin, Felice Piccolo, Vasile Maftei, Camora

Mijlocași: Bakary Sare, Gabriel Mureșan, Renan Garcia, Dominique Kivuvu, Viorel Nicoară, Rafael Bastos, Sixto Peralta, Ioan Hora, Celestino, Emmanuel Kone, Cristian Bud, Modou Sougou, Ronny, Pantelis Kapetanos, Roberto de Zerbi

Antrenor: Ioan Andone

[/stextbox]

10 puncte a acumulat CFR Cluj în grupele Ligii Campionilor, ediția 2012/2013, cele mai multe obținute de o echipă din România

48 de meciuri a disputat CFR Cluj în competițiile continentale intercluburi (Liga Campionilor, UEFA uropa League și Cupa UEFA Intertoto)

259 de meciuri a disputat Ricardo Cadu, în toate competițiile, pentru CFR Cluj, fiind și jucătorul străin cu cele mai multe meciuri oficiale jucate în istoria fotbalului din România

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu