Anonimii campioni ai Clujului

Foto: Dan Bodea

Majoritatea băieților au jucat cel puțin odată în viața lor fotbal în sală. Mai ales cei născuți după 1989, când în România au apărut câteva sute de săli de sport noi. Cu toate acestea pentru prea puțini dintre ei futsal (denumirea oficială pentru fotbalul jucat pe teren acoperit, în sală) înseamnă ceva. În mod nedrept, prea puțini dintre clujeni știu că în orașul lor evoluează o echipă campioană în această disciplină sportivă. Înființată la sfârșitul anului trecut, secția de juniori a singurului club de fotbal în sală din Cluj-Napoca – CFF Clujana, a crescut în opt luni cât alții în zeci de ani. Tinerii fotbaliști care activează la categoria sub 19 ani au cucerit în premieră titlu de campioană a României.

Precum Danemarca în ‘92

Echipa CFF Clujana a fost înființată în urmă cu 16 ani, deși date oficiale arată că abia din 2003 se joacă fotbal în sală la Cluj, într-un cadru organizat. Futsaliștii de la Clujana nu au reușit în tot acest timp vreo performanță cu adevărat notabilă, cucerirea vreunui titlu național, sau a Cupei României, dar lucrurile s-au schimbat odată cu înființarea secției de juniori, la categoria U19 (sub 19 ani). Tinerii jucători sunt pregătiți de Pavel Florin, un om care s-a născut pentru sport. De-a lungul anilor a avut numeroase intersectări și nu cu o disciplină sportivă, ci cu mai multe. Acum pregătește câțiva dintre cei mai de perspectivă jucători de futsal. Și i-a pregătit atât de bine că nu le-a stat nimeni în cale, la primul turneu final major la care s-au calificat cu noroc. ”Anul acesta la startul campionatului ne-am înscris doar 20 de echipe. Noi am prin in extremis calificarea la Turneul Final. Practic am fost ultimii care ne-am asigurat prezența la Vaslui și am intrat în competiție cu șansa a opta, ultima. Ne-am jucat șansa meci de meci. Știu și știm că am produs o mare surpriză, dar în fotbal s-au mai văzut lucruri de genul ăsta, adică echipe campioane care nu aveau nicio șansă la începutul întrecerii”, povestește Pavel Florin antrenorul juniorilor de la CFF Clujana. Și într-adevăr fotbalul modern a oferit cel puțin două astfel de performanțe considerate irepetabile. Prima vine tocmai din 1992 și îi are în prim plan pe fotbaliștii echipei naționale a Danemarcei, campioana Europei la turneul găzduit de marea rivală Suedia. Danezii au ajuns la acel turneu final prin excluderea Iugoslaviei, care, deşi calificată, nu a putut participa la Euro pe considerente politice, din cauza războiului de secesiune. Cel mai recent exemplu vine din țara care a inventat fotbalul, Anglia, acolo unde Leicester a cucerit Leicester City FC a câștigat titlul de campioană, producând astfel cea mai mare surpriză din istoria Premier League. Deși considerată una dintre echipele cu șanse mici de evita retrogradarea, Leicester a prins un sezon fabulos, reușind să devină campioană în premieră, deși clubul a fost înființat în urmă cu mai bine de 130 de ani, tocmai în 1884. 

Un turneu de poveste

Oricât de ciudat ar suna, Clujana Cluj este noua campioană la futsal la juniori U19! Echipa antrenată de Pavel Florin a cucerit așadar, primul titlu din scurta ei existență, la data de 30 mai, după o finală decisă la loviturile de departajare, în compania echipei Viitorul 2010 Buzău. Medaliile de bronz au revenit juniorilor de la KSE Târgu Secuiesc, a doua favorită de turneului final de la Vaslui, echipă eliminată în semifinale chiar de Clujana. „Final Eight”-ul (turneu la care au participat 8 echipei) Campionatului Național U19 la futsal, găzduit în premieră de orașul Vaslui, s-a încheiat cu o finală surpriză, disputa dintre Clujana Cluj și Viitorul 2010 Buzău, formații care au depășit orice așteptări ale specialiștilor în domeniu, iar felicitările nu au întârziat. „Clujana Cluj a fost cea mai bună echipă a turneului! A dovedit asta pe teren”, a declarat Endre Kacso, directorul turneului și selecționerul echipelor naționale U17, de băieți și fete, ale României. Clujana și Viitorul Buzău au încheiat la egalitate finala, scor 5-5, iar pentru desemnarea învingătoarei a fost nevoie de „loteria” loviturilor de departajare. Câștig de cauză au avut juniorii de la Cluj, scor final 9-8!

”Am pornit cu ultima șansă, dar am făcut un meci foarte bun cu echipa gazdă <Vaslui>, în sferturile competiției, iar acea evoluție ne-a dat foarte multă încredere pentru următorul meci din semifinale. În finală ne-am zis că oricum nu aveam nimic de pierdut, noi deja ne depășisem condiția. Sunt convins că la fel au gândit și cei de la Buzău, de aici și cele 10 goluri, câte cinci de fiecare echipă, marcate în timpul regulamentar”, povestește antrenorul noilor campioni. Gândurile celor de la Clujana se îndreaptă acum spre anii ce vor veni. Oficialii clubului de fotbal în sală își propun să dea cât mai mulți jucători echipelor naționale, iar în paralel își propun să facă această disciplină cât mai vizibilă, printr-o promovare intensă. ” Deja știu că cel mai greu va fi să ne apărăm titlul de campioni cucerit anul acesta, așa că pe viitor obiectivul nostru este să promovăm trei, poate patru jucători la echipa națională de juniori, dar cred că în primul rând are trebui să promovăm cât mai mulți jucători de fotbal în sală”, spune Pavel Florin, antrenorul juniorilor de la CFF Clujana. În asentimentul proaspătului campion național este și antrenorul echipei de seniori a CFF Clujana, echipă care încă nu se poate lăuda cu o performanță similară juniorilor. ”Sunt câțiva jucători care pe parcursul sezonului trecut mi-au plăcut foarte mult și pe patru dintre acești tineri deja i-am folosit și la echipa de seniori. Se prezintă foarte bine și au un viitor frumos în futsal, dacă vor continua la același nivel și chiar mai sus. Cu timpul pot să devină jucători de bază, dacă se vor ține de treabă”, a punctat Tamaș Miklos, antrenor CFF Clujana, seniori. Iar tinerii jucători de la Clujana sunt hotărâți să se țină de treabă, doar au de acum un alt statut, acela de campioni, iar acest lucru îi obligă.

Evoluția fotbalului în sală

Numele ”Futsal” provine din portugheză – ”futebol de salao” și din spaniolă ”futbol de salon”, amândouă însemnând ”fotbal în sală”. Ca și disciplină sportivă futsalul a aparut în 1930, în același loc și în același timp în care sportul rege, fotbalul, își desfășura primul Campionat Mondial, la Montevideo, în Uruguay. Primele reguli scrise au apărut la Sao Paulo, în 1936. După mai bine de două decenii, în 1958, un manual de futsal, care includea toate regulile noului sport, a fost oficializat de Confederația Braziliană a Sportului. Primul Campionat Mondial de Futsal s-a desfășurat abia în 1982, unde altundeva decât la Sao Paulo, însă asta doar după ce în 1971 a fost creat  FIFUSA (Federația Internațională de Fotbal în Sală, Federația Internațională de Futsal), care să poată administra jocul. După ce în prealabil FIFUSA a înregistrat termenul ”fut-sal” iar Federația de Futsal Statele Unite a înregistrat termenul ”futsal”, în 1989 FIFA a preluat controlul asupra noii discipline și a continuat organizarea turneelor în numele său, creând noi reguli și amendamente, printre care și modificarea greutății și mărimii mingii, transformând astfel jocul într-unul mai rapid și mai spectaculos.

Distribuie:

Postaţi un comentariu