Anamaria sprintează către Tokyo

Foto: arhiva personală

Școala clujeană de atletism continuă să dea țării sportive care ne fac să așteptăm cu optimism Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo, din 2020. Anamaria Nesteriuc are 25 de ani și este una dintre ”vitezistele” crescute și formate în Cluj-Napoca. La începutul acestui an a cucerit primul titlu balcanic, în proba de 60 metri garduri, iar la sfârșitul săptămânii trecute a reprezentat România la Campionatele Mondiale de atletism în sală de la Birmingham (Anglia). Aflată în premieră între cei mai buni atleți ai lumi, în întrecerile de seniori, clujeanca a făcut o cursă care îi permite să viseze la cea mai mare reuniune sportivă, Jocurile Olimpice de Vară.

A crescut pe … pistă
Are 25 de ani și poate să spună că a crescut printre sportivi. Părinții ei, antrenori de atletism, i-au insuflat discret dragostea pentru alergare. Sportiva își amintește că nu a fost nimic programat. Totul s-a întâmplat firesc. ”Părinții mei mă luau cu ei pe stadion în fiecare zi. Pot spune că o parte din copilărie mi-am petrecut-o pe stadion. Îmi plăcea să mă joc la groapa cu obstacole și pe salteaua de prăjină. Încet-încet am început să fac și eu exerciții cu grupele de începători și a ajuns să-mi placă atât de mult atletismul încât am ajuns să îl practic”, rememorează Ana.

Foto: arhiva personală

S-a specializat în cursele de sprint, cu precădere probele de garduri și eforturile i-au fost răsplătite. În luna februarie a acestui an a cucerit primul titlu balcanic, apoi, firesc, a urmat Campionatul Mondial de atletism în sală. ”A fost un concurs greu, cu adversare puternice. Am fost copleșită de emoții și nu am reușit să trec peste ele cum mi-aș fi dorit. Sunt sigură că această experiență mă va ajuta la competițiile următoare”, povestește atleta care a terminat calificările pe poziția a 7-a, cu timpul de 8 secunde și 32 de sutimi.

Momentul de glorie
Anamaria a trăit unul dintre cele mai frumoase momente din carieră pe pământ asiatic, la Taipei (Taiwan). În luna august a anului trecut atleta clujeană a cucerit medalia de bronz la Jocurile Mondiale Universitare. Ștafeta României de 4×400 metri, compusă din patru atlete din Cluj, Anamaria Nesteriuc, Sanda Belgyan, Camelia Gal și Bianca Răzor (care au alergat în această ordine), s-a clasat pe locul al treilea la Universiada de vară de la Taipei, cucerind medalia de bronz. Româncele au încheiat cursa cu timpul de 3:34,16 (3 minute, 34 secunde, 16/100), fiind devansate de atlete din Polonia și Mexic.

Foto: arhiva personală

Vorbim despre o performanță de excepție și în premieră pentru atletismul clujean. A fost pentru prima oară în istoria întrecerilor atletice când patru atlete originare din Cluj au alergat într-o ștafetă sub culorile României și au cucerit o medalie la un important concurs internațional oficial. Anamaria Nesteriuc este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și este este antrenată chiar de mama ei, profesor Doina Nesteriuc. ”Acum sunt mândră de tot ce am realizat, dar îmi amintesc că a fost un moment de cumpănă.

În 2012, pe când eram în clasa a XII-a, mă pregăteam pentru Bacalaureat, mă antrenam intens și visam la Facultatea de Farmacie. Bac-ul l-am luat cu brio, dar m-am răzgândit în privința facultății. Am făcut o postliceală de trei ani, apoi am intrat și la facultate. Atunci a fost o decizie grea, dar acum nu îmi pare rău”, povestește atleta. Anamaria Nesteriuc este, azi, studentă în anul 2 la Nutriție și Dietetică, în cadrul UMF Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu