Analiză. Absurdul situației din Liga 1

Foto: Dan Bodea

În această toamnă România va fi reprezentată în cupele europene de patru formaţii. Până aici nimic nou, doar eram obişnuiţi ca ocupantele locurilor 1-4, sau, de ce nu, 1-5, în anii în care aliniam 4 echipe în Europa League, să participe la această competiţie. În 2015, din cauza situaţiei dezastruoase în care se află sportul românesc în general şi fotbalul în mod special, ţara noastră va fi reprezentată în Europa de echipele de pe locurile 1 şi 2, ocupate în acest moment de Steaua, respectiv ASA Târgu Mureş, locul 6 (Viitorul Voluntari) şi locul 8 (FC Botoşani). Observăm că între aceste patru echipe sunt intercalate încă pe atâtea, dar care nu au drept de participare din cauză că două dintre ele sunt în insolvenţă (Petrolul şi Dinamo), CSU Craiova nu este afiliată la Federaţia Română de Fotbal de minimum 3 ani, iar Astra Giurgiu nu a făcut dovada că respectă criteriile financiare pentru obţinerea licenţei. Aşadar, în această toamnă România va ataca Europa cu 3 echipe debutante.

ASA, surpriza Europei

FC Botoşani, Viitorul Voluntari şi ASA Târgu Mureş au toate şansele să reprezinte România, în premieră, în cupele europene. Dintre toate acestea, gruparea târgumureşeană este cea mai mare surpriză, chiar dacă aruncând o privire în istoria fotbalului autohton vom descoperi că o echipă din „Oraşul florilor” a mai evoluat de trei ori la rând în Cupa UEFA, în anii ’70. Însă, ASA-ul de atunci (Asociaţia Sportivă a Armatei) nu este ASA-ul de azi (Asociaţia Sportivă Ardealul). Echipa de azi, la fel cu cea din perioada în care la Târgu Mureş juca Loţi Boloni, încearcă să triumfe în premieră în campionatul intern. Din postura de nou promovată, această performanţă chiar ar reprezenta cea mai mare lovitură. La nivel european FC Kaiserslautern a realizat o performanţă similară în 1998, când a reuşit să câştige campionatul după două promovări succesive, din liga a III-a în cea de a doua, iar mai apoi în primul eşalon.

ASA/ Foto: Dan Bodea

ASA/ Foto: Dan Bodea

Cu 7 etape înainte de finalul campionatului, ASA a reuşit să se apropie la doar un punct de încă liderul Steaua, şi are şanse mari să se încununeze campioană. Puţină lume, însă, îşi mai aminteşte cum a pornit la drum acest proiect. La începutul campionatului ASA mergea în cantonament cu numai 12 jucători. Au urmat transferuri, după transferuri şi lotul pregătit atunci de Adrian Falub s-a conturat mai puternic decât s-ar fi aşteptat şi creatorul acestei echipe, Daniel Stanciu, ajuns între timp manager general la Dinamo. „Eu cred că ASA are jucători care pot şi ştiu să gestioneze un astfel de moment.

Sunt în echipă mulţi jucători care au mai cucerit trofee, alţii au căpătat experienţă şi sunt în acest moment principala favorită la câştigarea campionatului. Steaua este un nume mare, uriaş, dar vedeţi că uneori lucrurile nu merg aşa cum trebuie. Cine ar fi crezut că Steaua va pierde diferenţa de 13 puncte de la finalul turului? Steaua a pierdut jucători, iar ASA-ul a continuat în aceaşi formulă, de aici şi constanţa din jocul lor”, a explicat Falub, antrenorul care a promovat în Liga 1 cu ASA Tâtgu Mureş, în vara anului trecut.

[stextbox id=”custom”]

ASA Târgu Mureş

Valoarea lotului: 11, 95 milioane de euro

Cei mai valoroși jucători: Laszlo Sepsi (1, 2 milioane de euro) și Ioan Hora (1, 1 milioane)

Media de vârstă: 28, 1 ani

Vedetele echipei: Gabriel Mureșan, Ousmane N’Doye, Claudiu Bumba

(Sursa: transfermarkt.de)

[/stextbox]

Ca mielul la tăiat

Exceptând pe Steaua, care rămâne cea mai valoroasă echipă românească de fotbal, indiferent de cum va termina actualul sezon, celelalte trei potențiale reprezentante în Europa își propuneau la începutul acestui campionat să evite retrogradarea. Nici ASA, nici Viitorul lui Gică Hagi și nici FC Botoșani nu aveau în planurile de viitor o prezență în cupele europene. Intrarea în insolvență a numeroase cluburi din România, neafilierea la timp, sau neplata datoriilor le-au eliminat rând pe rând pe toate celelalte potențiale ”europene”. Însă, este aproape imposibil să ne gândim la vreo performanță, în condițiile în care anul trecut Petrolul Ploiești sau Astra Giurgiu, echipe potente financiar și cu jucători experimentați în lot, nu au reușit să obțină vreo performanță cu adevărat notabilă.

Steaua / Foto: Dan Bodea

Steaua / Foto: Dan Bodea

”Prea mult s-a tot vorbit despre participarea noastră în cupele europene, iar acest lucru ne-a făcut mai mult rău decât bine. Am avut câteva etape în care nu am reușit să câștigăm, băieții se vedeau deja în cupele europene, dar eu vă spun cu toată convingerea că FC Botoșani nu este pregătită să joace în Europa League. Nu vom refuza această oportunitate, dar vă spun că nu suntem pregătiți”, a comentat antrenorul moldovenilor, Leo Grozavu.

Nici în tabăra ilfovenilor nu este mai mult optimism. Viitorul Voluntari este echipa cu cea mai scăzută medie de vârstă din Liga 1, 22, 6 ani, în condițiile în care la startul acestui campionat finanțatorul Gheorghe Hagi i-a transferat pe Călin Albuț (33 de ani), Bănel Nicoliță (30) și Cătălin Munteanu (36). Probabil că Hagi a simțit că fotbalul românesc va intra în colaps, iar aceste achiziții au darul de a aduce un plus de experiență printre juniorii care intră de obicei în teren. Nici măcar Hagi nu este însă, convins că este momentul cel mai potrivit pentru ca echipa sa să debuteze în cupele europene.

”Noi evoluăm de la meci la meci, creștem, căpătăm experiență, încercăm să devenim tot mai buni de la meci la meci, dar nu vrem să discutăm acum despre cupele europene. Suntem pe un drum ascendent, putem profita de toată această nebunie din Liga 1, dar încă mai avem multe meciuri de disputat. Vom discuta despre cupele europene la finalul campionatului”, a spus Hagi. Practic, reacția celor doi antrenori (Hagi și Grozavu) indică o evidentă teamă de a nu se face de râs în competițiile continentale intercluburi. 12, 25 de milioane de euro este valoarea lotului echipei lui Gică Hagi, în vreme ce Leo Grozavu conduce o echipă evaluată la 10, 05 milioane de euro.

Viitorul / Foto: Dan Bodea

Viitorul / Foto: Dan Bodea

[stextbox id=”custom”]

Viitorul Voluntari

Valoarea lotului: 12, 25 milioane de euro

Cei mai valoroși jucători: Cristian Manea și Bănel Nicoliță, ambii cotați la 1 milion de euro

Media de vârstă: 22, 6 ani

Vedetele echipei: Alexandru Mitriță, Ianis Hagi, Cristian Manea

(Sursa: transfermarkt.de)

[/stextbox]

[stextbox id=”custom”]

FC Botoşani

Valoarea lotului: 10, 05 milioane de euro

Cei mai valoroși jucători: Gabriel Vaşvari şi Istvan Fulop, ambii cotaţi la 850.000 de euro

Media de vârstă: 26, 4 ani

Vedetele echipei: Gabriel Vaşvari, Marius Croitoru, Attila Hadnagy

(Sursa: transfermarkt.de)

[/stextbox]

Steaua, mereu datoare

Cu un lot evaluat la 37, 10 milioane de euro, Steaua București este de departe cea mai valoroasă echipă de fotbal din țara noastră. Cu un patron hotărât să transforme clubul într-o afacere, Steaua și-a pierdut cei mai reprezentativi jucători din ultimii 4-5 ani, iar în conturile clubului au intrat peste 30 de milioane de euro. Campioana României are meritul de a fi rezistat peste ani, fiind la această oră echipa cea mai cunoscută și temută la nivel european.

Însă, la capitolul calificări în grupele Ligii Campionilor, steliștii au rămas datori suporterilor. Jucători pecum Cristi Tănase, Nicușor Stanciu, sau Alex Chipciu sunt departe de pretențiile unui club care a cucerit peste 50 de trofee interne și internaționale. Nici repatrierile lui Bourceanu și Rusescu nu s-au dovedit inspirate, cei doi fotbaliști, altădată oameni cheie în sistemul de joc al Stelei, sunt doar niște palide umbre a unor internaționali români pentru care Trabzonspor, respectiv Sevilla, au achitat aproape 5 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu