Amicalul cu Turcia, o sărbătoare a fotbalului

Duelul istoric dintre primele reprezentative de fotbal ale României și Turciei își va derula, joi, 9 noiembrie, episodul cu numărul 26. Prima confruntare a avut loc în urmă cu 94 de ani, la data de 26 octombrie 1923, la Istanbul. Și atunci, ca și acum, era o partidă amicală și s-a terminat la egalitate scor 2-2. De altfel cele mai multe întâlniri dintre cele două naționale au avut caracter amical (15 din 25). În statistici ”Tricolorii” sunt în avantaj cu 12 succese față de numai 5 ale turcilor.

Întâlnirea va consemna și revenirea lui Mircea Lucescu la Cluj, după mini-turneul din 2014. Cu ocazia acestui meci ”Tricolorii” vor îmbrăca în premieră echipamentul cu noul logo al echipei naționale. Și pentru că întreg fotbalul românesc aniversează 100 de ani de existență (ediția 2017/2018 a Ligii 1 este centenară), Transilvania Reporter vă prezintă cifrele istorice ale fotbaliștilor clujeni care au purtat tricoul echipei naționale de fotbal a României.

Sărbătoarea începe de la Cluj
Echipa națională de fotbal a României va evolua în amicalul contra Turciei în noul echipament de joc, pe care este inscripționat și noul logo. De altfel, veți descoperi în rândurile de mai jos că fotbalul și fotbaliștii clujeni au avut un rol foarte important în dezvoltarea și evoluția sportului rege în țara noastră. În total au fost 51 de fotbaliști clujeni care au îmbrăcat tricoul naționalei. Până și primul căpitan al echipei naționale a fost un clujean, Aurel Guga. Tot el este și autorul golului care a consfințit prima victorie a României (2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad, în 1922). Revenind la premiera de la Cluj, noua identitate a echipei naționale este transpusă într-un echipament sportiv modern și inovativ, pe care tricolorii îl vor purta de acum înainte.

Noul blazon sub care vor lupta de acum jucătorii primei reprezentative cuprinde o reinterpretare modernă a stemei naționale și simbolurile adaptate ale celor cinci provincii românești concentrate în jurul unui pentagon asemănător celui de pe mingile de fotbal. Alegerea noului blazon nu este întâmplătoare. Federația Română de Fotbal a avut această inițiativă pentru a onora și celebra centenarul Marii Uniri, eveniment care va avea loc anul viitor, dar și pentru aniversarea a 95 de ani de la înființarea federației române de profil.

Cluburi clujene care au dat jucători la națională
Universitatea Cluj – 27 de jucători: Aurel Guga, Nicolae Bonciocat, Elemer Hirsch, Lazăr Pompei, Victor Giurgiu, Grațian Sepi, Lazăr Sfera, Vasile Gain, Andrei Sepci, Nicolae David, Sever Coracu, Stere Zeană, Ioan Suciu, Viorel Mateianu, Emil Petru, Zoltan Ivansuc, Alexandru Vasile, Pavel Marcu, Dan Anca, Septimiu Câmpeanu, Viorel Mureșan, Zsolt Muzsnay, Zoltan Kadar, Marius Predatu, Adrian Cristea, Constantin Grecu, Gicu Grozav
CFR Cluj – 12 jucători: Anton Ferenczi Fernbach, Dorinel Munteanu, Gabriel Mureșan, Eugen Trică, Cristian Panin, Eduard Stăncioiu, Ciprian Deac, Bogdan Mara, Nicolae Dică, Vasile Maftei, Viorel Nicoară, Ovidiu Hoban
Victoria Cluj – 5 jucători: Vasile Cipcigan, Iacob Felecan, Alexandru Leitner, Ioan Krishofer, Alexandru Chifor
România Cluj – 4 jucători: Grațian Sepi, Gheorghe Mureșanu, Andrei Criza, Nicolae Munteanu
Club Atletic Cluj – 2 jucători: Elemer Hirsch, Alexandru Szatmari
Haggibor Cluj – un jucător : Dezideriu Jacobi
Dermata Cluj – un jucător: Iuliu Darok
Ferar Cluj – un jucător: Zoltan Farmati.

Elemer Hirsch și Grațian Sepi sunt singurii dintre cei 51 de fotbaliști care au jucat sub tricolor, convocați de la două echipe clujene diferite. Elemer Hirsch (4 jocuri de la CA Cluj și un meci de la “U” Cluj), iar Grațian Sepi are un meci sub tricolor de la România Cluj și 13 de la “U” Cluj. De altfel, Grațian Sepi este singurul clujean care a și marcat goluri pentru naționala României, ca jucător legitimat la două echipe clujene. Are un gol pe când juca la România Cluj și 10 goluri, în perioada în care a îmbrăcat tricoul Universității Cluj. Dorinel Munteanu a stabilit recordul de prezențe la echipa națională pe vremea când juca la CFR Cluj, fiind unul dintre cei mai vârstnici jucători care au evoluat sub tricolor.

Patru cluburi reprezentate la turnee finale
Zece fotbaliști legitimați la patru cluburi de fotbal din Cluj au prins dea lungul anilor participări la turnee finale de Campionat European, Cupa Mondială, sau Jocuri Olimpice. Unii dintre ei au și jucat în meciurile oficiale, alții au fost rezerve. Atacanții Aurel Guga, Nicolae Bonciocat – (ambii “U” Cluj), câte un joc, în înfrângerea 0-6 cu Uruguay, la Jocurile Olimpice de la Paris din anul1924. Pompei Lazăr (portar), Elemer Hirsch, ambii de la ”U” Cluj, alături de Dezideriu Jakobi (Haggibor Cluj) și Vasile Cipcigan (Victoria Cluj), alături de selecționerul Adrian Suciu, au fost și ei prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris.

Grațian Sepi (“U” Cluj) a evoluat într-un singur meci la Cupa Mondială din Italia (1934), în înfrângerea cu 1-2 în fața Cehoslovacia. Lazăr Sfera (“U” Cluj) a făcut și el parte din lotul României la Cupa Mondială din 1934. Un alt fotbalist clujean, Iacob Felecan I (Victoria Cluj), are un joc la Cupa Mondială din 1938, în înfrângerea cu 1-2 cu Cuba (rejucare după remiza 3-3, meci în care Felecan nu a evoluat. Eduard Stăncioiu (CFR Cluj) a făcut parte din lotul României la Campionatul European din Austria și Elveția din 2008, dar nu a prins niciun minut oficial.

Alți clujeni la turnee finale
Fotbaliști clujeni participanți la turnee finale, dar care în acele perioade erau legitimați la alte echipe Emil Petru (Dinamo București) – 4 jocuri la JO Tokyo 1964 Ioan Ovidiu Sabău (Dinamo București) – 4 jocuri la CM Italia 1990 (2-0 cu URSS, 1-2 cu Camerun, 1-1 cu Argentina, 0-0 (4-5 d. pen) cu Irlanda Ioan Ovidiu Sabău (Brescia) – 0 jocuri la CE Anglia 1996 (a plecat accidentat, dar nu a putut fi recuperate din punct de vedere medical) Muzsnay Zsolt (Steaua București) – 0 jocuri la CM Italia 1990 Cristian Dulca (Rapid București) – 1 joc în 1-1 cu Tunisia, la CM Franța 1998 Răzvan Cociș (Lokomotiv Moscova) – 3 jocuri la CE din Austria și Elveția 2008 (0-0 cu Franța, 1-1 cu Italia, 0-2 cu Olanda).

“U” Cluj a dat României trei căpitani
Trei fotbaliști ai Universității Cluj au avut onoarea să fie desemnați căpitani în meciurile jucate în tricoul primei reprezentative a României, doi dintre ei, Aurel Guga și Sepi Grațian II, chiar de la primele lor convocări. Aurel Guga, primul căpitan din istoria naționalei României și autorul golului care a consfințit prima victorie a României (2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad, în 1922), a purtat de șase ori banderola, în toate cele șase convocări de la “U” din perioada 1922-1924. Grațian Sepi sau Sepi II cum mai este cunoscut, a purtat banderola de căpitan al tricolorilor în cinci meciuri jucate în anii 1931 și 1932, în trei dintre ele remarcându-se și pe tabela de marcaj: 5-2 cu Bulgaria (Sepi a deschis scorul în minutul 25), 3-2 cu Polonia (cu Sepi autor a unei duble, în minutele 5 și 79) și 3-1 cu Lituania (cu Sepi, marcator în minutul 35). Sepi a mai purtat o dată banderola de căpitan al tricolorilor și după ce s-a transferat la Ripensia Timișoara. Energicul fundaș central, Lazăr Sfera, a purtat banderola o singură dată, în postura de fotbalist al “U” Cluj, la meciul său cu numărul doi sub tricolor, în victoria, scor 4-2, cu Grecia, la Atena, un meci contând pentru Cupa Balcanică. Sfera a mai fost de cinci ori căpitan al naționalei, după ce s-a transferat la Venus București.

Recordurile lui Sepi
Șase fotbaliști convocați de la trei cluburi clujene au marcat 18 goluri pentru prima națională a României. Cei mai mulți sunt de “U” Cluj, în frunte cu legendarul Grațian Sepi, autor a 10 goluri pentru naționala tricoloră, în cele 13 meciuri jucate în perioada 1931-1934. Sepi II face parte dintr-un cvartet de aur al fotbalului românesc, adică cei patru fotbaliști care au marcat cel puțin patru goluri într-un meci al naționalei – Rudi Wetzer (5 goluri în 8-1 cu Grecia, mei jucat în anul 1930), Grațian Sepi (4 goluri în 5-1 cu Ungaria, în 1933), Florin Răducioiu (4 goluri în 4-0 cu Insulele Feroe, în 1993) și Gică Popescu (4 goluri în 8-0 cu Liechtenstein, în anul 1997).

Pe lângă cele 10 goluri ca jucător al lui ”U”, Sepi mai are un gol marcat când a fost convocat de la România Cluj. Un alt fotbalist al Universității Cluj, Aurel Guga, are două goluri marcate în șase meciuri pentru România, în perioada 1922-1924. Guga a înscris golul victoriei în chiar primul meci al echipei naționale, 2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad, în Cupa Prieteniei, precum și golul egalizator în remiza 1-1, dintr-un amical cu Polonia, meci disputat tot în 1922. Ceilalți trei U-iști marcatori sub tricolor sunt Emil Petru, autor al unei duble, în eșecul 2-4 cu RD Germană, un amical disputat în anul 1962, Septimiu Cîmpeanu II, un gol în victoria, scor 3-2 cu Israel, un meci amical jucat la Brașov, în anul 1987 și Gicu Grozav, autor al golului victoriei într-un amical, scor 1-0 cu Elveția, meci care s-a jucat în 2012.

Grozav fiind astfel, după 90 de ani, al doilea internațional de la ”U”, debutant cu gol în naționala României, după Aurel Guga, în 1922. Ciprian Deac este singurul din cei 12 internaționali de la CFR Cluj, marcator pentru echipa națională. S-a întâmplat în egalul, scor 1-1 cu Danemarca, în ultimul meci al României din preliminariile pentru Cupa Mondială din Rusia. Încă jucător activ, Deac are ocazia să mai înscrie sub tricolor, poate chiar în meciul cu Turcia, programat joi, 9 noiembrie 2017, în Gruia.

Sabău, cel mai selecționat
De la primul meci al echipei naționale și până în prezent un număr de opt fotbaliști clujeni au evoluat sub tricolor, selecționați de la alte echipe de cât cele din Cluj. Vorbim de fotbaliști care s-au născut în județul Cluj. Șase dintre ei sunt formați de Universitatea Cluj, Unirea Dej și CFR dând și ei câte un jucător în acest top. Aceștia au adunat în total 146 selecții și au marcat 14 goluri. Ioan Ovidiu Sabău, fotbalist format la ”U” Cluj, este cel mai selecționat. Are 52 meciuri și 8 goluri în tricoul primei reprezentative. Nu a fost niciodată convocat la naționala mare ca jucător al Universității, ci de la ASA Tg. Mureș, Dinamo București, Feyenoord Rotterdam, Brescia Calcio și Rapid București.

Al doilea în topul jucătorilor clujeni cu cele mai multe selecții este Răzvan Cociș (format tot la ”U” Cluj). El are 50 meciuri și 2 goluri pentru România. A debutat pe când juca la Sheriff Tiraspol, fiind ulterior convocat pe vremea când a mai jucat pentru Lokomotiv Moscova, Karpaty Lvov și FC Rostov. Podiumul celor mai selecționați clujeni este completat de Paul Papp (format la Unirea Dej), care a adunat 18 meciuri și 3 goluri în tricoul primei reprezentative, ca jucător al echipelor FC Vaslui, Astra Giurgiu și Steaua București. George Florescu (format la ”U” Cluj) are 11 meciuri și un gol. Nici el nu a jucat sub tricolor ca fotbalist legitimat la Universitatea. Covocările au lui au fost în perioada în care a jucat pentru FC Midtjylland, Alaniya Vladikaukaz și Arsenal Kiev.

Cristian Dulca (format la CFR Cluj) are 6 meciuri pentru România, din perioada în care evolua pentru Rapid București. Tot 6 meciuri a adunat și Tiberiu Bălan, format la ”U” Cluj, dar în perioada în care evolua la Sportul Studențesc. Și actualul căpitan al Universității Cluj, Gabriel Giurgiu, are două meciuri la națională din vremea în care juca la Oțelul Galați. Ultimul clujean din acest top este actualul golgheter al Universității Cluj, Dorin Goga, care a bifat un meci în tricoul echipei naționale, pe vremea în care era legitimat la FC Timișoara.

Să li se cânte imnul!
Dacă vor juca în meciul test contra Turciei lui Mircea Lucescu, Ciprian Deac și Ovidiu Hoban se vor alătura unui grup restrâns de fotbaliști legitimați la cluburi clujene cărora li s-a intonat imnul național al României pe stadioane din Cluj. Primii au fost Aurel Guga (”U” Cluj), Elemer Hirsch (Club Atletic Cluj) și Dezideriu Jacobi (Haggibor Cluj), jucători selecționați de antrenorul clujean al naționalei, Teofil Morariu, în acel 0-6 cu Cehoslovacia, meci amical diputat în 1 iulie 1923 pe stadionul din Parcul Mare din Cluj. Răzvan Cociș rămâne singurul internațional clujean care a jucat într-un meci al naționalei României pe un stadion din Cluj, în înfrângerea, scor 0-3 cu Lituania, meci disputat pe stadionul dr. Constantin Rădulescu, în 6 septembrie 2008, în debutul preliminariilor pentru CM din 2010.

Ai noștri și ai lor
După primele meciuri în calitate de selecționer Cosmin Contra stă bine în cifre. Are deja o victorie (3-1 cu Kazahstan) și un egal în Danemarca, în ultimele două meciuri ale ”Tricolorilor” în campania de calificare (ratată), pentru Cupa Mondială din 2018. Pentru amicalul cu ”profesorul” Mircea Lucescu, selecționerul României a convocat nu mai puțin de 30 de jucători, dar au rămas 29, după ce Bogdan stancu nu a putut fi recuperat. Dintre jucătorii selecționați nu lipsesc CFR-iștii Ovidiu Hoban și Ciprian Deac, doi dintre fotbaliștii cei mai în formă ai momentului.

Portari: Ciprian Tătărușanu, Costel Pantilimon, Bogdan Lobon, Florin Niță. Fundași: Mihai Bălașa, Cosmin Moți, Vlad Chiricheș, Dragoș Grigore, Cristian Săpunaru, Alin Toșca, Nicușor Bancu, Cristian Ganea. Mijlocași: Sergiu Hanca, Răzvan Marin, Eric Bicfalvi, Mihai Pintilii, Ovidiu Hoban, Nicolae Stanciu, Alexandru Chipciu, Gheorghe Grozav, Gabriel Torje, Ciprian Deac, Alexandru Băluță, Florin Tănase, Constantin Budescu. Atacanți: Florin Andone, Claudiu Keșeru, Denis Alibec, George Țucudean.

De partea cealaltă, Mircea Lucescu a răspuns cu un lot din care fac parte fotbaliști care vin de la cluburi legendare ale Europei, Ömer Toprak (Borussia Dortmund), Cengiz Ünder (AS Roma), sau Hakan Çalhanoğlu (AC Milan). Lotul Turciei: portari – Harun Tekin, Okan Kocuk, Volkan Babacan. Fundasi – Kaan Ayhan, Ozan Tufan, Çağlar Söyüncü, Erol Erdal Alkan, Ömer Toprak, Serdar Aziz, Uğur Demirok, Atila Turan, İsmail Köybası. Mijlocasi – Cengiz Ünder, Deniz Türüç, Emre Mor, Oğuzhan Özyakup, Yusuf Yazıcı, Selçuk İnan, Okay Yokuslu, Emre Akbaba, Yunus Mallı, Hakan Çalhanoğlu, Kenan Karaman, Tolga Ciğerci. Atacanti – Cenk Tosun, Enes Ünal.

Distribuie:

Postaţi un comentariu