Am îngropat fotbalul când le-am deschis porțile

Ricardo Cadu/ Foto: Dan Bodea

În urmă cu 10 ani porțile Europei s-au deschis și pentru sportul românesc, în mod special pentru fotbal. Însă moda transferurilor jucătorilor străini s-a lansat imediat după evenimentele din decembrie 1989. Dacă până la 1 ianuarie 2007 în campionatul intern erau apreciați fotbaliștii de sorginte sârbă, după această dată, în Liga 1, și-au făcut apariția o serie de fotbaliști, ce-i drept aproape necunoscuți chiar și în țările de proveniență, dar care aveau să schimbe fața fotbalului românesc. Un adevărat exod de fotbaliști, din toate colțurile lumii a avut loc în Liga 1.

Începutul a fost timid, în sezonul 1990/1991 când, în primul eșalon din România evolua un singur fotbalist străin. Roland Agalliu a fost primul jucător de peste granițe, care a jucat în țara noastră după 1989. Albanezul devenea și primul ”stranier”campion al României (1991). Însă, Portugalia a fost țara de unde impresarii aduceau cu predilecție jucători, care aveau să-și facă un nume în întrecerea internă din țara noastră, iar CFR Cluj a fost o veritabilă rampă de lansare pentru fotbaliști precum Cadu, Toni, sau Ivo Pinto.

2007, începutul sfârșitului pentru fotbalul românesc

Dacă până în 2006 jucătorii de alte origini decât cele românești erau totuși destul puțini, explozia a venit în partea a doua a sezonului 2006/2007, mai precis după 1 ianuarie 2007, când nu mai puțin de 113 fotbaliști au venit ”să muncească” în prima ligă a României. A fost momentul în care portughezii, dar nu numai ei, au devenit la modă. S-a vorbit foarte des despre faptul că jucătorii străini sunt aduși pentru a garanta performanța. Dacă privim loturile echipelor campioane din sezonul 2006/2007 și până în prezent vedem că în afara CFR-ului, nici o altă echipă nu a avut mai mulți jucători străini, decât autohtoni. În consecința se poate câștiga titlul și fără foarte mulți fotbaliști din străinătate. Și totuși, anii de glorie ai vișiniilor confirmă, oarecum, ideea că ”stranierii” au adus o altă mentalitate în competiția internă.

Cea mai bună perfomanță a unei echipe în cupele europene, semifinala de Cupa UEFA realizată de Steaua în sezonul 2005/20006, s-a realizat în contextul în care în lotul roș-albaștrilor erau doar doi jucători străini. Același număr de fotbaliști îl avea și Rapid-ul, echipă care a atins sferturile de finală în același sezon la Cupei UEFA. De cealaltă parte, CFR a reușit în sezonul 2011/2012 să obțină 10 puncte în grupele UEFA Champions League. Este singura performanță notabilă a unei echipe românești în lotul căreia jucătorii străini erau în număr mai mare decât cei români. În concluzie ideea că străinii aduc performanță este mai degrabă falsă, decât adevărată. CFR nu a avut constanță în rezultate, nici pe plan intern, dar nici pe plan european.

Mai mult, din momentul în care a început importul de fotbaliști străini performanțele echipei naționale au scăzut. S-a vorbit că prin aducerea de străini, jucătorii români vor crește având o concurență ”serioasă”, dar nimeni nu a luat în considerare faptul că echipele din Liga 1 au investit mai întâi în transferuri și abia mai apoi în grupele de copii și juniori.

Cadu, cel mai important fotbalist comunitar

Cei mai mulți dintre jucătorii străini care vin în Romania au cochetat la începutul carierei cu un club cunoscut din fotbalul european, sau provin de la academiile acestora. Puțini dintre aceștia joacă sau au jucat în echipa națională a țării din care provin. În schimb foarte mulți au avut prezențe la selecționatele de juniori. În general sunt jucători ieftini, sau liberi de contract, dar cu pretenții salariale destul de mari. O altă categorie aparte sunt fotbaliștii care vin sub formă de împrumut. Primii care au intrat pe piața portugheză au fost cei de la CFR Cluj, aceștia transferând în vara lui 2006 primii jucători lusitani. În sezonul 2006/2007 numărul portughezilor din Liga 1 ajungea deja la 12. Ricardo Cadu este unul dintre aceștia și reprezintă un caz aparte. Fost internațional de juniori, crescut de Boavișta Porto, al patrulea club portughez ca rezonanță și performanțe, Cadu a ajuns la CFR în 2006 și a evoluat vreme de opt sezoane în Gruia.

În tot acest timp, fundașul a devenit liderul echipei, a câștigat trei titluri naționale, tot atâtea Cupe și două Supercupe. Mai mult, în mai 2014, la ultimul sezon în tricoul vișiniu, Ricardo Cadu devenea fotbalistul străin cu cele mai multe meciuri în Liga 1, peste 200, depășindu-l chiar și pe Marius Bretan, simbolul grupării CFR-iste. În total Cadu a strâns 202 meciuri în Liga 1 și a marcat 27 de goluri pentru CFR. Are de asemenea 33 de partide în cupele europene cu echipa feroviară, alături de care a realizat cea mai mare performanță, învingând pe Manchester United, într-un meci din Liga Campionilor, chiar pe Old Trafford. Va rămâne în memoria suporterilor ca fiind marcatorul unor goluri decisive, care au adus practic toate cele trei titluri de campioană ale formaţiei din Gruia. Cadu a marcat de fiecare dată din penalty, cu ”U” Cluj în 2008, 1-0, cu Universitatea Craiova în 2010, scor 3-2, şi din nou cu ”U” Cluj, în 2012, scor 3-2.   

 [stextbox id=”custom”]

Cel mai mare regret al lui Cadu

Cele opt seazoane pe care Ricardo Cadu le-a petrecut la Cluj l-au îndreptățit pe portughez să spere că odată ce va primi cetățenia română, va juca în sfârșit și pentru echipa națională a țării noastre. Deși, în repetate rânduri și-a exprimat dorința de a îmbrăca tricoul tricolor, Cadu a fost mereu lăsat pe dinafară de selecționerii echipei naționale. Portughezul ar fi fost eligibil, în condițiile în care a evoluat în patru partide pentru reprezentativa de tineret a Portugaliei, lucru permis de UEFA și FIFA, în vederea unei naturalizări ulterioare.

După despărțirea de CFR, cariera lui Cadu a luat-o însă la vale. Transferat la AEL Limasol, în Cipru, fundașul care a scris istorie în Liga 1, nu s-a acomodat și s-a întors în țara natală, la Gil Vicente, cu care a retrogradat în eșalonul secund. Începutul actualului sezon l-a găsit pe Cadu în lotul echipei Leioxois, însă, nici la gruparea din Porto nu s-a integrat. În 21 de etape Cadu a prins doar trei partide, iar Leixois este la retrogradare.

[/stextbox]

202 meciuri a adunat Cadu în tricoul echipei CFR Cluj, în cele opt sezoane în care a evoluat în campionatul României

Distribuie:

Postaţi un comentariu