Alex Vlad, în finala de la Varşovia via Ardealul Cluj

Alexandru Vlad (albastru)/ Foto: Dan Bodea

FC Sevilla şi Dnipro Dnipropetrovsk sunt cele două formaţii calificate în finala Ligii Europa ediţia 2014/2015, programată la data de 27 mai la Varşovia. Dacă pentru iberici va fi a doua finală consecutivă, Sevilla fiind deţinătoarea trofeului, echipa din Ucraina va disputa pentru prima oară în istorie o finala europeană. În mod normal românii ar fi fost împărţiţi în două tabere la acest meci, dacă Raul Rusescu nu era împrumutat de Sevilla la Steaua Bucureşti. În aceste condiţii vom ţine pumnii strânşi pentru Alexandru Vlad, românul din lotul lui Dnipro.

Uitat de români, finalist în Europa League

Alexandru Vlad a făcut primii pași în fotbal în orașul natal, Sighetu Marmației (Maramureș), iar în 2004, la vârsta de 15 ani, a fost remarcat de profesorul Mihai Georgescu şi achiziționat de Școala de Fotbal Ardealul Cluj. Vreme de patru ani Alexandru Vlad a fost ”șlefuit” de antrenorii clujeni pentru a face pasul spre fotbalul de performanță. În 2008 avea să ajungă pentru o scurtă perioadă de timp la CSM Râmnicu Vâlcea, iar câteva luni mai târziu a semnat cu Internațional Curtea de Argeș, alături de care promovează în Liga 1. Vlad împlinise abia 20 de ani, astfel că, a fost considerat prea crud pentru a face pasul spre eșalonul de elită. Izgonit de cei de la Curtea de Argeș, Alex a semnat pe doi ani cu Săgeata Năvodari și s-a impus rapid pe postul de fundaș stânga fiind titular incontestabil la gruparea dobrogeană. Disciplina și forța din jocul maramureșeanului, disponibilitatea la efort și apetitul ofensiv atât de necesar fundașilor laterali în fotbalul modern, nu au trecut neobservate, iar în vara anului 2011 Vlad avea să fie direcționat către Pandurii Târgu Jiu.

Junioratul desăvârșit la Cluj și cele trei sezoane în divizia secundă l-au călit pe fotbalistul ajuns, la 22 de ani, în fața celei mai mari provocări: debutul în Liga 1. Alexandru Vlad nu s-a pierdut cu firea, a strâns din dinți, a tras tare la antrenamente și și-a câștigat locul de titular în echipa gorjeană aflată în cea mai bună perioadă din întreaga existență. În 2013, cu Alexandru Vlad titular de drept în banda stângă, Pandurii aveau să obțină cea mai mare performanță din istoria clubului, titlul de vicecampioană a României. ”A fost o perioadă foarte bună pentru mine la Pandurii, dar sincer nu mă așteptam să ajung după doar doi ani la o echipă din străinătate. Pandurii va rămâne mereu în sufletul meu, este echipa care m-a lansat în primul eșalon.

Alexandru Vlad/Foto:  Dan Bodea

Alexandru Vlad/Foto: Dan Bodea

 

Deși am fost începător și am mai și greșit, mi s-au oferit foarte multe oportunități, multe șanse și am ajuns să mă integrez foarte bine. Antrenorul (Petre Grigoraș, n.a.) a avut mare încredere în mine şi asta m-a ajutat foarte mult. A fost o mare surpriză pentru mine când managerul meu, Anamaria Prodan, m-a sunat şi mi-a zis că o echipă importantă este interesată de mine. Seara, totul s-a rezolvat, iar a doua zi am făcut vizita medicală şi am semnat fără nicio reţinere. Eu am crescut la Sighetu Marmaţiei, oraş aflat la graniţa cu Ucraina, aşa că nu am avut nicio reţinere să semnez cu Dnipro”, îşi aminteşte fotbalistul. Aproape anonim în România, Alexandru Vlad va juca anul acesta finala Ligii Europa. Puţini îşi mai amintesc că fundaşul de bandă stângă intrase în 2013 şi în circuitul echipei naţionale a României, selecţionerul de la acea vreme, Victor Piţurcă, convocându-l pentru amicalul „Tricolorilor” cu Polonia, în primăvara anului 2013. În cele cinci sezoane în care a evoluat în fotbalul intern Alexandru Vlad a adunat 135 de partide (78 în liga secundă, respectiv 57 de partide în primul eşalon, în tricoul Pandurilor).

Împlinit fotbalistic şi financiar

Transferul lui Alexandru Vlad la Dnipro Dnipropetrovsk a fost o afacere bună pentru toată lumea. Pandurii au încasat un milion de euro şi, în funcţie de performanţele românului, suma putea fi dublată. Şi pentru fotbalist trecerea în Ucraina a reprezentat împlinirea profesională şi materială. La Dnipro, Vlad câştigă peste 300.000 de euro anual, de şase ori mai mult decât remuneraţia pe care a încasa la formația gorjeană. Și din punct de vedere profesional fundașul român este mulțumit de ce a realizat la Dnipro. ”Noi suntem o echipă unită, cu un joc frumos și cu rezultate bune atât în campionat, cât și în Europa. Dinamo Kiev și Șahtior Donețk sunt forțele Ucrainei în fotbal, dar și noi suntem în creștere și vom avea un cuvânt important în viitoarea ediție a campionatului. M-am acomodat foarte bine la Dnipropetrovsk, am fost primit cu brațele deschise de către colegi, dar și de către antrenori. Culmea, în primul meu sezon la Dnipro am fost pregătit de Juande Ramos, antrenor care a cucerit de două ori Europa League chiar cu Sevilla. Antrenamentele sunt foarte spectaculoase. Nu pot să zic că sunt mai grele pentru că fac ceea ce îmi place, de altfel asta făceam și în România, asta este meseria mea. E doar puțin mai ciudat din cauza limbii pe care o vorbesc aici. Tot ce îmi doresc este să fu sănătos să îmi fac treaba cât mai bine și să îmi ajut echipa în realizarea obiectivelor. Ar fi un vis pentru mine să câștigăm Liga Europa și cred că avem șanse reale, altfel nu am fi ajuns până în finală”, povestește Alexandru Vlad.

Într-un campionat, cel al Ucrainei, în care românii au scris istorie, fotbalistul format la Școala Ardealul nu este vedetă la Dnipro. Vlad s-a impus foarte greu în echipa antrenată de Myron Markevych. Dnipro este echipa considerată a treia ca valoare din Ucraina, iar Vlad a avut de înfruntat concurența pe postul de fundaș stânga a croatului Ivan Strinic. Însă, odată cu transferul croatului în Italia, la Napoli, echipă eliminată de Dnipro în semifinalele Europa league, Alexandru Vlad a început să prindă meciuri în primul 11, iar acest lucru este o veste încurajatoare şi pentru selecţionerul Anghel Iordănescu, fotbalistul maramureşean fiind considerat de specialişti drept urmașul veteranului Răzvan Raț în naționala tricoloră. Opt meciuri a prins Alexandru Vlad în partea a doua a campionatului Ucrainean, după transferul lui Strinic la Napoli.

Foto:  Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ardelenii sunt la mare căutare în Ucraina

După performanțele fantastice obținute în ultimii ani de Mircea Lucescu și Răzvan Raț la Șahtior Donețk, și anterior de Florin Cernat și Sorin Ghionea la Dinamo Kiev, a venit momentul pentru Alexandru Vlad și Eric Bicflavi să atragă atenția. Primul, este născut în Maramureș, și este considerat un fotbalist extrem de important pentru Dnipro. Cel de al doilea este sătmărean, evoluează la Volyn Lutsk și este în acest moment golgheterul primei divizii din Ucraina cu 15 goluri. Alexandru Vlad poate deveni al treilea fotbalist român care cucerește trofeul Ligii Europa, după Lucescu și Raț, care au triumfat în aceași competiție în 2009.

1 selecţie în echipa naţională a României are Alexandru Vlad, în amicalul neoficial cu Polonia din luna februarie a anului 2013.

[stextbox id=”custom”]„E foarte bine că nu a ales să continue în România, deşi eu ştiu că în 2013 avea ofertă şi de la Steaua. Mulţi copii talentaţi se pierd la noi. Fotbalul românesc este într-o prăpastie şi jucătorii la fel. Dacă pune şi forţă poate fi peste Raţ. Chiar dacă are deja 25 de ani Vlad încă mai poate să ajungă într-un campionat important din vest. În opinia mea cei mai buni fundaşi stânga din România sunt Raţ, Latovlevici, Ştefan Radu şi Alexandru Vlad. 100 % el trebuie să fie în echipa naţională”, Mihai Georgescu, antrenorul care l-a descoperit pe Alexandru Vlad.[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu