Adio Europa! Vânzarea CFR, o poveste fără sfârșit

Iuliu Mureșan și Arpad Paszkanyi / Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Vânzarea clubului de fotbal CFR Cluj capătă accente de telenovelă. Fosta campioană a României tinde să devină o poveste în genul ”New Dinamo”, dar în varianta business. De câțiva ani oficialii clubului feroviar anunță preluarea pachetului majoritar de către diverși oameni de afaceri. Rând pe rând s-au vehiculat variante de șeici, nemți, italieni etc. Recent a fost scos în față Marian Băgăcean. Apoi a mai apărut un miliardar neamț, Shira Schwartz, despre care se spune că ar fi plătit toate datoriile.

În acte mai apare și Paszkany Robert, fiul cel mare al lui Paszkany Arpad. La începutul acestei luni, ”patronul” de suprafață, Marian Băgăcean, a virat în conturile clubuli suma de 5 milioane de euro pentru plata datoriilor, iar oficialii CFR-ului erau convinși că clubul va ieși din insolvență. Surpriză însă, judecătorul sindic a repus soluția pe rol, fixând data de 31 martie ca termen viitor, astfel că, CFR-ul spune de pe acum adio Europa.

Paszkany junior mai așteaptă
Disperat, sau nu, să vândă clubul, sau măcar să împartă datoriile acumulate în ultimii ani, Paszkany Arpad a recurs la toate metodele ”legale” să facă din CFR un club atractiv. Șeicii n-au mai apărut de nicăieri, italienii și nemții au fost doar praf în ochii suporterilor, așa că, la sfârșitul anului trecut Paszkany Robert, fiul cel mare al finanțatorului CFR, devenea, conform clujust.ro, asociat în trei societăți comerciale care, ulterior, în ianuarie 2017, aveau să preia parte din datoriile clubului. 

Sursa foto: clujust.ro

Concret este vorba despre compania Skyline Soft (deținută în proporție de 80% de micul Paszkany), care a preluat Compania de Informatică Aplicată SA, deținută de Paszkany tatăl, care apare în tabelul creditorilor CFR 1907 Cluj, cu o creanță de 780.000 de lei. Același tabel al creditorilor, actualizat la începutul acestui an, mai arată faptul că Marian Băgăcean, ”patronul de suprafață” al CFR-ului, a preluat creanța Băncii Transilvania în valoare de 9,3 milioane de lei. Însă, Băgăcean nu are forța financiară să preia un club precum CFR, cu datorii de multe milioane de euro, astfel că, informația conform căreia auditorul financiar/consultantul fiscal Băgăcean ar fi ”milionarul” care va conduce destinele fostei campioane, a fost repede demontată. 

Sursa foto: clujust.ro

L-au trădat și mașina pe care o conduce, aparținând lui Paszkany Arpad și declarațiile neutre din care reieșea clar că nu este în măsură să fie numărul unu într-o structură sportivă de anvergura CFR-ului. Lucrurile au luat o nouă turnură odată cu apariția altui miliardar, neamț de această dată – Shira Schwartz care, ar fi plătit de fapt datoriile de 5 milioane de euro. S-a mai spus și că el ar fi de fapt ”adevăratul nou patron” al clubului, iar Băgăcean doar omul care face legătura între CFR și presă.

Milioanele de euro vărsate în conturile CFR-ului nu au scos clubul din insolvență, așa că micul Paszkany, despre care se spune că ar fi de fapt continuatorul ambițiilor lui Paszkany tatăl, mai are de așteptat până să-și vadă echipa evoluând în cupele europene. Judecătorul sindic a dispus la începutul acestei săptămâni un nou termen de judecată, fixând data de 31 martie pentru a repune soluția pe rol, lucru care elimină aproape orice șansă ca clubul vișiniu să mai poată juca din această tamnă în competițiile continentale intercluburi.

Motivul amânării ieșirii din insolvență a clubului l-au reprezentat cererile de plată, adică achitarea datoriilor CFR-ului, căre foștii jucători Liviu Ganea și Felice Piccolo, plus cea formulată de impresarul Tiberio Cavalleri. În ultima săptămână clubul de fotbal CFR a efectuat o plată în cuantum de 35.918,40 lei în contul contravalorii facturilor restante, notează clujust.ro.

Aparentă liniște în vestiar
Dacă din punct de vedere juridic ițele sunt extrem de încurcate, nefiind foarte clar cine este de fapt ”patronul” CFR-ului, în campionat turpa lui Vasile Miriuță continuă să facă valuri, pozitive de această dată. Deși au pornit în actualul campionat cu o penalitate sportivă de – 6 puncte, tot din cauza datoriilor neachitate la termen, echipa a crescut de la meci la meci. A recuperat penalitatea și a urcat treaptă cu treaptă, spre topul clasamentului, fapt ce a dus inevitabil la accedrea în faza play-off a campionatului. Au pierdut primul meci, 0-2 cu Steaua, dar au învins campoana en-titre a țării și au urcat tocmai pe locul trei al clasamentului.

Chiar dacă și antrenorul Vasile Miriuță și președintele Iuliu Mureșan reiterează ori de câte ori au ocazia, că obiectivul echipei este o clasare pe podium, câștigarea campionatului este mai actuală ca niciodată în ultimii cinci ani. În consecință, mandatat de ”noul patron”, sau de vechiul finanțator, Iuliu Mureșan a anunțat și primele pe care fotbaliștii pregătiți de Miriuță le vor încasa, în cazul unui triumf în Liga 1. Cu 10.000 de euro ar fi remunerat fiecare membru din lotul CFR-ului, dacă la final de sezon ar ocupa poziția 1. Sigur, suma pare ridicolă comparativ cu sutele de mii încasate altă dată de Cadu și compania, dar în vremuri de criză reprezintă bani frumoși.

Problema este că deja promisiunile conducerii îi lasă reci pe fotbaliști. Sub protecția anonimatului, unul dintre componenții echipei a declarat pentru Actual de cluj cităm: ”Nu mai crede nimeni când ne promite ceva conducerea. Aveam promiși bani și pentru câștigarea Cupei. Era o sumă care intra în conturile clubului pentru câștigarea trofeului, iar conducerea a promis că banii îi vom împărți între noi. Ar fi ieșit 1.400 de euro de jucător. N-a mai luat nimeni nimic. Oricum noi am vorbit între noi și tragem pentru echipă, pentru noi, nu pentru banii ăștia. Cine să mai creadă? Ne motivăm noi între noi”, notează sursa citată.

Și pentru ca suspiciunile să atingă cote maximale, înaintea meciului cu Steaua, din prima etapă a fazei play-off, fotbaliștii au avut parte de o vizită surpriză chiar din partea lui Paszkany Arpad. Fostul, sau încă actualul finanțator, și-a expus în fața jucătorilor nemulțumirile, dar a încercat și să-i îmbărbăteze, așa cum se întâmpla în vremurile când nu-și ascundea calitatea de patron al clubului.

5 milioane de euro ar fi plătit omul de afaceri Shira Schwartz, pentru a stinge cea mai mare parte din datoriile clubului CFR Cluj

Postaţi un comentariu