Același CFR, un alt început

Foto: Dan Bodea

Ediția 101 a Ligii 1 de fotbal pornește la drum la sfârșitul acestei săptămâni. CFR este campioana în exercițiu și în același timp marea favorită la câștigarea unui nou trofeu. S-au promis transferuri de milioane de euro, dar echipa a rămas în mare parte aceeași care a triumfat la finalul sezonului trecut. Altfel spus ”echipa care câștigă nu se schimbă”. Și totuși ceva s-a schimbat la CFR. În primul rând antrenorul.

Edward Iordănescu l-a înlocuit pe Dan Petrescu și are misiunea de a sparge tradiția conform căreia vișiniii câștigă campionatul doar în anii pari (2008, 2010, 2012 și 2018). Sezonul 2018/2019 a început practic săptămâna trecută, iar CFR-ul și-a respectat statutul de campioană cucerind Supercupa României în fața Universității Craiova. În Liga 1 CFR joacă, vineri, acasă, cu FC Botoșani.

Start lansat
În primul meci oficial al noului sezon CFR-ul a arătat ca o echipă care a redescoperit fotbalul. Așezarea ultradefensivă a fost înlocuită cu un sistem de joc modern, 4-3-3. Pasele britanice, lungi și direct pe atacant au fost înlocuite cu un joc de posesie și o suveică de combinații care îi va pune în dificultate pe adversarii din Liga 1. În meciul de la Craiova numărul de ocazii nu a fost cu mult mai mare decât în era Dan Petrescu, dar jocul echipei a arătat infinit mai bine.

Fotbalul spectacol este filosofia noului antrenor, iar acest lucru a fost deja remarcat și de oficialii principalelor oponente din Liga 1. ”Am început cu o victorie foarte importantă, Supercupa la Craiova acasă, în faţa unui public fantastic. E important că echipa a jucat şi a luptat extraordinar. Jucătorii şi-au făcut datoria şi nu pot decât să le mulțumesc să îi felicit pentru această superbă victorie şi pentru trofeul obţinut.

Echipa este aceeași, fotbaliștii noștri ştiu jocul, luptă, închid bine spaţiile, dar avem un pic mai multă creativitate în atac, față de campionatul trecut. Încă mai e de munca până o să joace echipa într-un stil al lui Edi Iordanescu, dar sunt convins că în foarte scurt timp se va întâmpla și acest lucru”, spune Iuliu Mureșan.

Discurs de campion
Nu doar la firul ierbii se simte noua exprimare a CFR-ului, ci și la nivel declarativ. De la eternele tânguieli și frustrări ale lui Dan Petrescu, s-a trecut la discursul pozitiv al lui Edward Iordănescu. Aparent, Iordănescu are o misiune ușoară la Cluj. Chiar dacă în această vară nu a impresionat la capitolul transferuri, CFR-ul este totuși un club stabil din punct de vedere financiar. În plus, Iordănescu are la dispoziţie un lot bogat numeric şi valoric. Și mai are ceva: poftă de performanță.

”Am venit să câștig trofee și m-am asigurat că toată lumea înțelege asta. Sunt la o echipă care a produs performanță. Am încercat să-mi apropii grupul de jucători, să-i fac pe băieți să-și regăsească motivația, să îi capacitez și să-i reconectez mental. Ne așteaptă un sezon greu și nu sunt dispus să fac compromisuri. Avem obiective importante. Jucătorii trebuie să-mi demonstreze că au înțeles mesajul meu.

Nu mă joc nici cu cariera mea, nici cu încrederea arătată de club. Odată cu începerea competiției, toți jucătorii trebuie să demonstreze că se pot alinia la pretențiile și așteptările noastre. Cine nu o va face se compromite singur. Din păcate, nu voi avea timp să aștept pe nimeni. Nici pe mine timpul nu mă așteaptă”, a spus Iordănescu. Mesajul noului antrenor pare să fie bine înțeles deja de jucători. Evoluția din Supercupă este dovada că vorbele lui Iordănescu nu au fost spuse doar ca să fie spuse.

Noii veniți sunt departe de așteptările lui Edi
Șase transferuri au perfectat oficialii CFR-ului în această vară. Cel mai probabil lotul se va întări și mai mult spre finalul perioadei de transferuri. Până atunci însă, Edi Iordănescu trebuie să se mulțumească cu ce a găsit la club și cu cei noi veniți. Dintre aceștia doar Cristi Manea este jucătorul care nu va avea probleme de adaptare. Manea nu este totuși o noutate, el evoluând și în campionatul trecut la CFR, împrumutat de la Apolon Limassol.

Ceilalți jucători aduși în această vară sunt încă departe de așteptările antrenorului. ”Cei care au venit, au venit pe parcurs, nu sunt la un nivel optim de aceea e greu să operez mai multe modificări în echipă”, a explicat Iordănescu situația jucătorilor transferați. Internațional maghiar, Adam Lang este deocamdată singurul care poate emite pretenții la titularizare, însă Andrei Mureșan este un fundaș central cu mare experiență, iar maghiarului nu-i va fi deloc ușor să se impună în primul 11.

Andrei Vlad sau croatul Mate Males nu sunt jucători cu pretenții de titulari, dar sunt soluții de rezervă în cazul eventualelor accidentări sau suspendări. Odată cu revenirea la sentimente mai bune a lui Omrani, problemele par să se fi rezolvat și în ofensivă. Tambe vine din liga a II-a a Turciei, iar De Luca a retrogradat în liga a III-a a Italiei, cu Virtus Entella.

Cu Malmo în Liga Campionilor
Între timp CFR-ul și-a aflat și adversara din Liga Campionilor. Vișiniii au fost norocoși încă de la tragerea la sorți pentru stabilirea tabloului din turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Deși nu este considerată cap de serie campioana României se poate considera cu un pas mai aproape de grupele celei mai importante competiții continentale intercluburi.

Adversara vișiniilor va fi Malmo FF, campioana Suediei. Până să se înfrunte cu trupa lui Edward Iordănescu nordicii au trecut de kosovarii de la Drita, cu dublă victorie – 3-0 și 2-0. Astfel, pe 24 sau 25 iulie, la Cluj va sosi gruparea la care s-a format ca jucător Zlatan Ibrahimovic. Malmo FF este cel mai important club din Suedia având în palmares nu mai puțin de 36 de trofee (20 de titluri de campioană, 14 Cupe și două Supercupe).

Viitorii adversari ai vișiniilor au cucerit patru titluri în ultimii cinci ani, iar în cupele europene se laudă cu o finală în Cupa Campionilor Europeni, pierdută în 1979 în fața englezilor de la Nottingham Forest. Meciurile din manșa întâi din turul doi preliminar al ediției 2018/2019 a Ligii Campionilor se vor disputa în 24 și 25 iulie (turul), respectiv în 31 iulie / 1 august returul. CFR va juca primul meci acasă, marți, 24 iulie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu