A trecut prin foc ca să joace în prima ligă de volei feminin

Bianca Cenan este un exemplu de succes, model pentru orice tânăr. Este pompier, studentă şi voleibalistă la "U" Cluj / FOTO: Dan Bodea

În sportul românesc, dar şi la nivel mondial, există câteva exmple de performeri care merită tot respectul comunităţii, nu doar pentru ceea ce fac ei în arene, ci şi pentru viţa pe care o duc în afara competiţiilor. Un nume care atrage atenţia este cel al Biancăi Cenan, voleibalistă la Universitatea Cluj şi pompier în viaţa de zi cu zi.

Are deja 26 de ani, dintre care ultimii şapte i-a împărţit între şcoală, antrenamente şi … intervenţii. Nu a renunţat nicio clipă să creadă că dacă vrei cu adevărat, poţi să fii la fel de bun în toate activităţile în care eşti implicat. Recent Bianca a promovat cu echipe de volei ”U” Cluj în prima divizie a ţării, dar spune că nu va renunţa să-şi practice meseria pe care a îmbrăţişat-o în 2007.

Tradiţie de familie
Bianca s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de pompier servant, în cadrul Inspectaratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, în toamna anului 2007, alături de alte 25 de candidate. Doar cinci dintre acestea au trecut testele, deloc uşoare, iar una dintre primele fete pompier din judeţul Cluj a fost chiar Bianca Cenan.

Dacă este să privim retrospectiv, acest lucru pare doar o formalitate, tatăl sportivei fiind şi el de meserie pompier. Însă, nu doar exemplul părintelui a contat în alegerea Biancă, ci şi dorinţa de a avea un loc de muncă stabil, în condiţiile în care voleiul este departe de a fi o disciplină sportivă din care să poţi duce o viaţă decentă.

„Aveam doar 19 ani atunci când am decis să fac acest pas. Tata a fost exemplul meu, fiind deasemenea pompier, aşa că putem vorbi despre o tradiţie în familie”, îşi începe povestea Bianca Cenan.

Sportiva recunoaşte însă, că nu „adrenalina” sau situaţiile „incendiare” au atras-o către această meserie, ci ideea de a avea un job stabil. „Aş minţi să spun că am visat asta de mică, aşa cum vezi în filme, de fapt nici nu mi-am dorit în mod deosebit acest post, dar ideea că e un loc de muncă sigur m-a convins că e bine să fac acest pas. Ulterior am dat şi la facultatea de psihologie şi la cea de drept şi am continuat să mă antrenez alături de echipă. Nu a fost uşor, dar am făcut faţă”, spune Bianca.

Oricât de frumos părea la început, ideea că meseria de pompier este destinată bărbaţilor avea să se confirme, în parte, şi în ceea ce le priveşte pe cele cinci fete care şi-au câştigat în urmă cu şapte ani dreptul de a pratica meseria de pompier. Doar două dintre fete au rezistat în timp, una dintre ele fiind chiar Bianca. Astăzi, voleibalista are la activ o sumedenie de intervenţii atât la incendii, cât şi la accidente şi a dovedit că se poate conta pe ea în cazurile de situaţii de urgenţă.

„La început mă gîndeam că poate nu voi face faţă şi nu voi fi capabilă să participa la activităţile şi acţiunile specifice acestei meserii, dar am avut încredere în mine şi m-a ajutat foarte mult şi faptul că fac sport de performanţă. Toţi din jurul meu au fost surprinşi că mi-am ales această meserie, dar acum mă admiră pentru ceea ce fac”, a adăugat Bianca.

Program infernal, satisfacţii pe măsură
În tot acest timp, de când a devenit pompier şi până astăzi, Bianca nu a renunţat nicio clipă la celelalte pasiuni şi ambiţii personale. Continuă să joace volei la nivel înalt, iar recent a promovat în prima ligă din România, alături de colegele de la Universitatea Cluj.

Şi tot în paralel cu periculoasa ei meserie, Bianca a studiat psihologia, în cadrul facultăţii de profil a UBB Cluj şi dreptul la Universitatea Spiru Haret. Nu regretă nimic din toate acestea şi chiar se simte mândră de tot ce a realizat. “Am practicat sportul încă de mică, aşa că eram obişnuită cu un program încărcat, cu două antrenamente pe zi şi şcoală. Modul ăsta de viaţă cazon m-a ajutat foarte mult de-a lungul vremii, am reuşit să găsesc echilibrul perfect pentru a face tot ce-mi place şi la un nivel de performanţă cât mai ridicat”, explică Bianca.

Promovarea în Divizia A1 la volei feminin, prima ligă a ţării, este încă un obiectiv bifat de Bianca. “Când retrogradezi într-o ligă inferioară te încearcă un mare regret, te întrebi ce s-a întâmplat, ce nu a funcţionat cum ar fi trebuit. Apoi o iei de la capăt şi-ţi propui să revii acolo unde îţi este locul. Aşa am făcut şi noi la echipă, am tras linie, am încercat să eliminăm greşelile din trecut şi ne-am propus să revenim în prima divizie. Este o satisfacţie foarte mare să poţi să evoluezi împotriva celor mai bune echipe din România. În Cluj voleiul feminin face paşi importanţi spre marea performanţă, avem alături de noi o echipă de oameni care caută cele mai bune soluţii pentru echipă, iar fetele sunt extraordinare, suntem apropiate şi în teren şi în afara lui şi acest lucru ne-a ajutat să ne îndeplinim obiectivul”, povesteşte Bianca.

Şi la serviciu şi la antrenamente Bianca încearcă să fie parte integrantă a echipei. Atunci când îmbracă uniforma de pompier nu-i place să se simtă favorizată doar pentru că este fată. A muncit cot la cot cu colegii ei, chiar dacă asta presupune un efort fizic foarte mare însă, în cele mai multe cazuri intervenţiile în cazurile de situaţii de urgenţă s-au derulat fără probleme pentru sportiva clujeană, iar eforturile ei sunt apreciate de toată lumea.

“Este un lucru extraordinar ce face Bianca, munceşte în ture, vine şi la antrenamente, este pregătită să intre în teren să dea o mână de ajutor atunci când echipa are nevoie şi nu de puţine ori ajută şi în momentele în care apar accidentări în timpul meciurilor, este obişnuită de la serviciu să intervină prompt”, o caracterizează Raluca Bucur, căpitanul echipei feminine de volei “U” Cluj.

Dacă pe terenul de volei şi-a demonstrat demult abilităţile, în meseria de pompier a avut nevoie de timp pentru a-şi convinge colegii că poate să facă faţă oricărei încercări. „Nu mi-a plăcut niciodată să fiu menajată de către colegi, simţeam la început acest lucru pentru că nu mă lăsau să fac ce era mai greu. Dar cu timpul am demonstrat că pot şi eu să fac ceea ce fac ei. Nu îmi place şi nici nu vreau să fiu menajată, indiferent de domeniul de activitate. Cred că fiecare dintre activităţile mele presupun o implicare totală, trebuie să fii acolo, cum se spune, iar eu asta îmi doresc, să fiu parte integrantă, trup şi suflet şi pe teren şi la intervenţii”, a mai adăugat Bianca Cenan.

Privind în urmă, la momentul în care s-a hotărât să-şi încerce şansa în meseria de pompier, Bianca găseşte astăzi motto-ul pe care crede că ar trebui să-l urmeze oricine este convins că poate şi trebuie să-şi lase amprenta pe unde trece. „Faptele tale, salvând oameni, te ajută să faci o lume mai frumoasă. Noi dacă nu aveam această concepţie, că venim aici să învăţăm să ajutăm oamenii, nu cred că am fi trecut probele. Şi au fost grele…”, încheie Bianca Cenan.

„Dacă băieţii reuşesc, noi fetele de ce nu am putea?!. Tata mi-a propus această profesie şi eu am acceptat, continuând astfel o tradiţie de familie”, Bianca Cenan, voleibalistă la ”U” Cluj şi pompier profesionist în cadrul ISU Cluj

„Bianca este un exemplu, şi trebuie să fie un model, pentru foarte mulţi tineri. Prin ceea ce face, atât pe teren, la antrenamente, cât şi în meseria ei de zi cu zi, demonstrează o tărie de caracter pe care o găseşti doar la oamenii cu personalitate puternică, este dovada vie că atunci când vrei să reuşeşti, poţi”, Dănuţ Ciontoş, antrenor al echipei feminie de volei ”U” Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu