A strălucit doar o vară

Se întâmpla într-o vară, prin 2003. Onişor Nicorec, un blond născut în Târgu Lăpuş (Maramureș), a câştigat concursul „Drumul spre glorie” în dauna a 5.000 de concurenţi. Talentul lui avea să-l ducă unde cei mai mulți dintre copii nici nu îndrăznesc să viseze, la Ajax Amsterdam. Nu a confirmat. După doar câteva săptămâni ”Minunea blondă”, cum era alintat de jurnaliștii batavi, semna un contract cu Rapid București. Nici în Giulești nu a ajuns să joace, fiind redirecționat la Unirea Dej. Până să ia calea Amsterdamului şi, ulterior, a Bucureştiului, Onişor a jucat doar în Dej, la clubul privat Luceafărul şi la Unirea. Ca orice junior, a visat să ajungă în echipa mare a României. La 14 ani distanță, „minunea blondă” a Lăpuşului este legitimat la Cigánd SE, un club obscur din liga a II-a a Ungariei.

Gloria și decăderea lui Oni

Onişor Mihai Nicorec a început fotbalul la nouă ani, la Unirea Dej, iar ulterior a jucat la nivel juvenil la Luceafărul 2000 Dej, remarcându-se ca un mijlocaş central ofensiv de viitor. În 2003 a triumfat în cea mai mare selecție organizată vreodată în România, având ca premiu un contract cu fosta mare campioană a Europei, Ajax Amsterdam. Experiența olandeză a fost frumoasă, dar scurtă, mult prea scurtă pentru talentul lui Onișor. Fotbalistul a intrat ulterior în atenţia Rapidului, care l-a achiziţionat, la 19 ani. Onişor nu a avut însă şansa de a se impune la prima echipă din Giuești, nici în mandatul lui Răzvan Lucescu, nici când antrenor a venit Cristiano Bergodi. Mijlocaşul se pregătea cu echipa mare, însă juca de regulă la formaţia-satelit. Ulterior, a fost împrumutat la Liga a 2-a, la Târgovişte şi la Minerul Lupeni. „Rapid juca foarte bine atunci, evolua şi în cupele europene. Concurenţa era acerbă, obiectivele înalte, iar tinerilor nu prea li se dădeau şansă“, povestește Onişor. Anterior însă, fotbalistul avusese parte experienţa vieții lui. La 17 ani, maramureşeanul adoptat de Cluj câştigase preselecţia naţională, „Drumul spre glorie“, fiind ales dintre câteva mii de tineri jucători pentru un stagiu de o lună la clubul „lăncierilor“. „M-am pregătit la tineretul lui Ajax, cu care am efectuat şi o deplasare la Milano, dar am evoluat şi într-un meci al primei echipe. A fost o partidă caritabilă, iar de la Ajax lipseau mulţi jucători, convocaţi la loturile naţionale. Printre cei alături de care mă pregăteam la tineret se numărau Ryan Babel şi Urby Emanuelson (foști internaționalei ai Olandei, n.a.). M-a impresionat în mod deosebit ce am văzut la Ajax. Un club foarte bine organizat şi cu o academie extraordinară. De la vârste fragede, copiii joacă în sistemul echipei mari, 4-3-3, modul adoptat de altfel de toate echipele din club“, rememorează Nicorec. Sclipirile geniale din iarbă, pasele inteligente și stilul lui de joc aveau să fie remarcate de directorului tehnic al lui Ajax, celebrul Louis van Gaal, în vreme ce Gerrie Muhren, căutător de talente la clubul olandez, a spus despre tânărul român că se pliază pe stilul lui Ajax. A rămas sub observația clubului din Amsterdam, dar nicodată nu s-a mai întors la Ajax.

S-a stabilit în Ungaria

Peste ani, începând cu sezonul 2009/2010, Onişor Nicorec avea să ajungă în cele din urmă la o echipă din străinătate, transferându-se la Gyori ETO FC, în prima ligă a Ungariei. În primul său an acolo, formaţia s-a clasat pe locul trei, iar Nicorec a disputat 23 de partide şi a înscris cinci goluri. Românul a jucat cu formaţia maghiară şi în Europa League, susţinând cinci meciuri şi înscriind de două ori în sezonul 2010/2011, în confruntările cu Nitra (din turul întâi preliminar) şi FC Atyrau (din turul doi preliminar). În turul trei preliminar, Gyori s-a confruntat cu formaţia franceză Montpellier, pe care a eliminat-o, Onişor fiind titular în ambele partide. Gyori avea să se oprească în play-off, eliminată de Dinamo Zagreb. Trupul firav al fotbalistului nu avea cum să nu cedeze. Au început problemele medicale și a fost operat. A stat o jumătate de an în afara terenului, după care a jucat la echipa secundă şi a fost împrumutat la Zalaegerszegi TE. Ulterior, a revenit la Gyori ETO FC, cu care a luat campionatul în sezonul 2012/2013, însă iar a avut necazuri cu accidentările, stând pe tuşă o lungă perioadă, după ce a avut rupt ligamentul încrucişat de la genunchi. La finele sezonului 2014/2015, Onişor a părăsit Ungaria, pentru o scurtă experiență la Farul Constanța. ”Am revenit în România crezând că îmi voi relansa cariera. N-a fost să fie, dar m-am simțit foarte bine la Constanţa, m-am acomodat imediat. Aveam o echipă valoroasă, care a început să se sudeze. Am crezut că vom promova în Liga 1, dar problemele financiare au cântărit enorm în activitatea clubului”, povestește Onișor. În vara anului trecut s-a întors în Ungaria, țară care de altfel i-a și oferit cetățenia. Nu a mai confirmat. Problemele medicale l-au tras în jos. A semnat cu Mezokovesd Zsory, un club mic, apoi lucrurile s-au înrăutățit, acum ajungând să joace la Cigánd SE. ”Asta a fost povestea mea. Putea să aibă un final frumos, dar… Mă simt bine în Ungaria. Am luat și campionatul acolo. Știu că toată lumea aștepta mult mai mult de la mine, dar atât s-a putut”, spune cu ristețe Nicorec.

Gyor, colonie românească

Dacă nu a fost să fie Ajax, sau Rapid, a fost Gyor punctul culminant al unei cariere din păcate ratată. Prin orășelul maghiar Gyor s-au perindat de-a lungul timpului un număr record de fotbaliști români, care au contribuit decisiv la succesele clubului. Ungurii l-au adoptat repede, chiar dacă Nicorec purta cu mândrie pe umeri tricolorul românesc, la toate meciurile echipei sale. ETO Gyor Cunoscut este un club cu multă tradiţie în fotbalul din țara vecină. Semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni în 1965 și triplă campioană a Ungariei, formația din Gyor a reprezentat de-a lungul anilor un adevărat magnet pentru fotbaliștii români. Peste 20 de jucători autohtoni au evoluat sau încă mai joacă pentru ETO Gyor, printre aceștia numărându-se și nume cunoscute, precum Gheorghe Pena, Daniel Iftodi sau Mihaiță Szekely. De departe însă, Vasile Miriuță are un statut aparte la Gyor. Antrenorul CFR-ului fiind considerat și astăzi unul dintre cei mai mari fotbaliști care au îmbrăcat tricoul verde al lui Gyor. De altfel Miriuță a avut un rol important în viața lui Nicorec. ”Când eram la Rapid nu mi s-a dat nicio șansă. A venit Viorel Hizo antrenor, am făcut primul stagiu de pregătire cu echipa mare la Pro Rapid, după care lotul a plecat în Germania și eu am rămas acasă. Atunci am luat legătura cu Cristi Vasc, fost fotbalist originar din Târgu Lăpuș, ca și mine. El a pus o vorbă bună pentru mine la Vasile Miriuță și așa am dat probe la Gyor. Am jucat un meci de pregătire, am dat gol chiar la debut și am semnat. Toată viața îi voi fi recunoscător lui Miriuță. El era deja o legendă la Gyor, când m-a ajutat. Oficialii îl ascultau, antrenorul se consulta cu el. Păcat că nu am putut să ofer mai mult”, își încheie povestea Onișor Nicorec, fotbalistul pe care Ajax la ”ochit”, dar care nu a confirmat niciodată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu