S-a întors fiul rătăcitor. Andrei Mureșan a revenit la clubul care l-a făcut campion

Foto: Dan Bodea

Andrei Mureșan e născut la Turda şi a făcut junioratul la ”U” Cluj. A  prins o generație de excepție a Centrului de copii și juniori a clubului universitar, alături de George Florezscu, Răzvan Cociş, Dorin Goga și alții. În urmă cu aproape 20 de ani (în 2002) grupa de juniori rebuplicani Under19, pregătită de Mircea Cojocaru se impunea în finala campionatului, în fața celor de la FCM Bacău, iar Andrei s-a numărat printre marcatori.

A urmat saltul la echipa mare și despărțirea din 2008. La mai bine de un deceniu distanță de la ultimul meci în tricoul lui ”U”, Andrei a revenit la echipa care l-a făcut pentru prima oară campion.

Familie de fotbaliști

Fotbalistul crescut și format de Universitatea a revenit acasă, după ce vreme de patru sezoane și jumătate a înbrăcat tricoul rivalei CFR. Ajuns la 35 de ani, pentru Andrei întoarcerea la ”U” este ca o reparație morală după ce, în 2015 când a decis că a jucat suficient printre străini, nimeni de la Universitatea nu l-a contactat.

Au făcut-o feroviarii, club la care tatăl lui, Iosif Mureșan, este cel mai vechi angajat. Ironic sau nu și Mureșan senior a fost de meserie fundaș și s-a consacrat tot la ”U”, în anii ’70-’80. „Nea Muri” a jucat fundaş stânga la ”U” și s-a retras din fotbal în 1988. este absolvent de inginerie geologică, a fost antrenor 10 ani, apoi a făcut cursuri de maseuri și din 2005 face parte din staff-ul liderului Ligii 1, CFR.

„Imediat după ce am luat titlul la juniori m-a transferat Rapidul, dar nu am apucat să joc. Rapidul a câștigat campionatul în 2003 și antrenorul Mircea Rednic a mers pe mâna fotbaliștilor consacrați, cei mai tineri nu am prea primit șanse. M-am întors la Universitatea și am jucat cinci sezoane. Apoi am avut senzația că nu prea mai eram dorit și am plecat la Gloria Bistrița.

În fine, în 2015, când am decis că am jucat destul printre străini m-am întors la Cluj, dar nimeni de la <<U>>  nu m-a căutat. De fapt nu m-a cutat nimeni din 2009 încoace, de când am plecat la Gloria. În 2015 a venit oferta CFR-ului și-am acceptat-o. Sigur că m-am gândit puțin înainte să semnez pentru că eu am crescut la Universitatea, dar sunt jucător profesionist”, rememorează Andrei.

Până să semneze cu CFR, Andrei a mai jucat în campionatul Rusiei, la Kuban Krasnodar, din nou la Gloria Bistrița, apoi în Azerbaijan, la Khazar Lankaran, cu care a cucerit o Cupă, astra Giurgiu și Șeriff Tiraspol (în Republica Moldova). 

Cantonament în Cipru și 10 amicale până la reluarea campionatului

Universitatea Cluj și-a reluat pregătirile la începutul acestei săptămâni, iar până la primul joc oficial al anului „studenții” se vor pregăti pe plan local, dar și într-un cantonament de 12 zile în Cipru. Achiziția lui Andrei Mureșan rămâne, deocamdată, cea mai importantă mutare a iernii.

Surse apropiate de clubul universitar îl dau ca sigur transferat și pe Andrei Cordoș, cel care în vara anului trecut anunța că ia în calcul retragerea din activitatea sportivă. Pe banca tehnică va sta tot managerul Adrian Falub. Viitorul antrenor, cel mai probabil Marius Măldărășanu, va fi prezentat abia la vară. Falub a mărturisit că se aștepta la o campanie de achiziții greoaie, mai ales după „reconstrucția” eșuată, din vara anului trecut.

„Nu suntem disperați să transferăm doar la număr. Lumea s-a obișnuit ca Universitatea să plătească bani mulți pe salarii. Dar nu vrem să mai dăm la grămadă, ci cât merită fiecare dintre jucătorii ce vor veni. Aș vrea patru sau cinci fotbaliști care să vină cu ceva în plus, acum vom vedea dacă îi putem și aduce. Deocamdată l-am transferat pe Mureșan.

Suntem în discuții cu un antrenor, dar se află sub contract. Dacă nu poate veni acum, va veni la vară cu siguranță. Până atunci mă ocup eu și de pregătirea echipei”, a explicat Adi Falub. Până la plecarea spre Cipru, programată în 27 ianuarie, Universitatea va disputa șase meciuri test.

”U” deschide seria meciurilor de pregătire în fieful uneia dintre formațiile de tradiție din campionatul Ungariei, Debreceni VSC (locul 8 în OTP Bank Liga, prima ligă din țara vecină). Partida este programată, sâmbătă, 18 ianuarie, cu începere de la ora 11:00 (ora locală).

Fondat în 1902, Debrecen are în palmares șapte titluri de campioană, ultimul câștigat în ediția 2013-2014, dar și șapte Cupe ale Ungariei și o Cupă a Ligii. În continuare, până la plecarea în cacantonament, Universitatea va mai juca alte cinci partide de verificare, pe terenul IV (sintetic) din incinta Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

Adversarii elevilor lui Adrian Falub vin din Liga a III-a și a IV-a, iar programul arată în felul următor:
“U” – Sticla Arieșul Turda (22 ianuarie, ora 12:00)
“U” – Avântul Reghin (25 ianuarie, ora 12:00)
“U” – Unirea Dej (12 februarie, ora 12:00)
“U” – Metalurgistul Cugir (15 februarie, ora 12:00)
“U” – Victoria Cluj (15 februarie, ora 14:00)

10 meciuri test vor disputa fotbaliștii Universității Cluj, până la reluarea campionatului de la sfârșitul lunii februarie

Distribuie:

Postaţi un comentariu