A dat sinteticul din Gheorgheni pe Cupa Angliei

Marco Dulca

Cupa Liceelor, în varianta clujeană, este o întrecere care an de an dă fotbalului povești de succes. Anul trecut Marco Dulca, fiul selecționerului echipei naționale de fotbal sub 21 de ani a României, Cristian Dulca, a fost campion cu echipa Liceului ”Augustin Maior”. Azi, la doar 17 ani, Marco are în palmares Cupa Angliei. Abia triumfase în cea mai populară întrecere destinată liceenilor și Marco devenea deja un jucător interesant pentru Swansea, un club din Premiere League (prima ligă a Angliei). A efectuat doar un stagiu de pregătire cu echipa din Țara Galilor, a jucat într-un singur meci, dar oficialii ”Lebedelor”, cum e poreclită Swansea, au intuit potențialul enorm din juniorul Universității Cluj, la acea vreme. În această vară tânărul fotbalist clujean a cucerit cu Swansea, Cupa Angliei destinată juniorilor. Marco Dulca este prototipul jucătorului de succes, plecat de jos ca să atingă marea performanță în țara în care s-a inventat fotbalul.

Marco: „Cupa Liceelor? Un trofeu!”

Caracterul amical al Cupei Liceelor este deja consacrat, dar pentru tinerii fotbalişti care evoluează în această competiţie, este un prilej numai bun de a-şi etala calităţile. Nu este un secret că la terenurile sintetice pe care se dispută meciurile vin şi antrenori, de la cluburile şi şcolile de fotbal importante din oraş, dar şi impresari cu ochiul format pentru a descoperi noi talente. Ediţia 2015 a Cupei Liceelor a fost, într-un fel, şi rampa de lansare spre marea performanţă pentru Marco Dulca, fiul fostului internaţional şi campion al României, Cristian Dulca, azi selecţionerul echipei naţionale de tineret a ţării noastre. Marco abia împlinise 16 ani. Era legitmat la grupa de juniori a Universităţii Cluj, U16, pregătită de Călin Sălăjan. A intrat în competiţie alături de colegii lui de la Liceul „Augustin Maior”, cei care aveau să şi câştige trofeul pus în joc.

„ Nu am apucat să joc prea multe meciuri în Cupa Liceelor, dar îmi amintesc cu mare drag de atmosfera de la meciuri. Ambiţie multă, se punea piciorul pe bune, cum se spune în fotbal. Este o competiţie interesantă în care fiecare jucător încearcă să arate că are valoare, să prindă o echipă, chiar dacă la momentul în care joacă în această competiţie nu este legitimat la vreun club. Foarte mulţi fotbalişti de valoare ai României au jucat aici. Îmi amintesc de Vlad Chiricheş, acum la Napoli. În plus este o competiţie în care te întâlneşti cu rivali de la alte cluburi, sau şcoli de fotbal din oraş. E o competiţie la capătul căreia poţi să-ţi treci un trofeu în CV”, îşi începe povestea Marco Dulca. Nu s-a gândit nicio clipă că printre spectatori se afla şi Lucian Marinescu, unul dintre cei mai importanţi căutători de talente din România. „Domnul Marinescu m-a propus la Swansea și a obţinut acordul clubului să mă antrenez două săptămâni cu echipa sub 21 de ani a clubului, într-un cantonament în Olanda. Eram împreună cu vărul meu și îmi amintesc că el a jucat în toate cele trei meciuri de verificare, eu doar într-unul. Nu cred că acel meci a contat cu adevărat în alegerea englezilor, ci faptul că am răspuns pozitiv la cerințele antrenorilor pe toată perioada de pregătire. Antrenorul Erick Ramsey era foarte atent la modul în care executam ceea ce mi se cerea. După cantonamentul din Olanda m-am întors la Cluj, iar peste trei zile englezii l-au contactat pe domnul Marinescu și i-au transmis să mă ducă în Ţara Galilor pentru a semna un contract. Acum mi se pare ireal ca dintr-o competiție de liceeni să ajung la un club din Premiere League, dar am reușit”, spune Marco.

marco_dulca2

Ploaie, vânt și multă muncă

Văzută prin ochii unui copil de 17 ani, viaţa în Anglia pare simplă, dar adaptarea lui Marco nu a fost deloc uşoară. „În primele zile simţeam că sunt pierdut, singur printre străini. Îmi lipsea mama, familia, prietenii. La ora 15 era un soare arzător, la 16 când aveam antrenament ploua ca toamna la noi în România. Vremea e sucită rău, dar dacă treci peste aspectul ăsta e în regulă”, rememorează Marco primele sale zile la Swansea. A fost cazat la o familie tocmai pentru a-i face adaptarea mai uşoară, iar strategia englezilor a reuşit. „Înainte să aducă un jucător tânăr, cum sunt şi eu, oficialii clubului caută familii unde pot fi integraţi noii veniţi. Sunt foarte prietenoşi, de fapt lucrul ăsta cred că e ceea ce contează cel mai mult ca să te poţi integra. Vestiarul m-a primit foarte bine, dar tot îmi lipsea familia. Până la urmă nu am avut de ales. Ori rămâneam şi mă puneam pe treabă, ori îl sunam pe tata să vină să mă ia acasă. Am ales să duc mai departe tradiţia fotbalistică din familia noastră. Am tras de mine, am făcut tot ce mi s-a cerut şi am jucat în 25 de meciuri pentru echipa sub 18 ani a lui Swansea. Am dat şi un gol”, se mândreşte Marco.

Viaţa de fotbalist profesionist, în Anglia, începe de la cele mai fragede vârste. Dimineaţa la ora 8 echipa se reuneşte la baza sportivă. Iau micul dejun împreună, apoi vine primul antrenament, mai mult de dezmorţire, vizionări, şedinţe tactice şi antrenamentul propriu-zis. „Sunt disciplinaţi în tot ce fac, în afara bazei sportive, înăuntru, totul este extrem de bine pus la punct, iar jucătorii toți, fără excepție, sunt foarte disciplinați. Au un stil de joc foarte interesant, foarte tactic şi bine gândit, nimic haotic. De exemplu, ni se cere să nu tragem de la distanță, spre deosebire de România unde antrenorii îți spun să șutezi la poartă dacă ai ocazia. Ei preferă flancurile, centrările care fac deliciul publicului. Totul e muncă, foarte multă muncă, dar merită tot efortul”, povestește Marco.

Nu renunţă la şcoală

De la Marco Dulca am aflat cum face școală un fotbalist profesionist din Anglia. Nu e ca la Cluj, nu există mate, fizică, sau chimie, dar e musai să înveţi limba engleză şi elemente de nutriţie și alte elemente care țin de dezvoltarea armonioasă a unui viitor fotbalist de Premiere League. ”La Swansea eu urmez cursurile unui Colegiu Sportiv. Aproape că am uitat ce e aia matematică, sau alte materii de genul celor care se fac în România. Acolo se pune foarte mult accent pe cursuri de nutriţie și psihologie, nimic de genul mate, fizică etc. Eu însă, caut acum soluții să fac şcoala online aici în România. Nu ştiu dacă se poate, dar nici nu vreau să ajung la 40 de ani să-mi dau Bac-ul. Știi cum e, ca fotbalist joci cât te țin picioarele, dar accidentări pot apărea oricând și s-a dus cariera. Am fost la Liceul Emil Racoviţă, dar nu am rezistat, așa că m-am mutat la Liviu Maior. La Racoviță erau alte cerințe, iar eu aveam antrenamente, școală grea, mă băgam în pat la 12 noaptea. Din punctul ăsta de vedere în Anglia este floare la ureche, dar tot vreau să continuu să fac școală cumva, aici în România”, încheie Marco Dulca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu