A cutreierat lumea pentru fotbal

Lucian Goian / Foto: Dan Bodea

Provine dintr-o familie de sportivi și și-a urmat visul copilăriei, acela de a deveni fotbalist. Lucian Goian a început fotbalul la Suceava, iar la vârsta de 15 ani debuta pe postul de atacant la Foresta II, în Liga a III-a. A marcat 7 goluri în cinci etape și a fost promovat mai apoi la prima echipă a Forestei. La 17 ani a plecat la FC Oneşti, unde a evoluat doi ani. La 19 ani a semnat cu Ceahlăul Piatra Neamţ. Cea mai lungă perioadă a petrecut-o la Dinamo Bucureşti (6 sezoane), iar mai apoi a jucat un an și jumătate la Astra. Sfârșitul lui 2012 l-a găsit în China, la Tinjin Teda. A urmat Beijing Baxy, alte două sezoane în România, dintre care unul la CFR, și un nou traseu exotic: Mumbay – Perth – Mumbay. Așa sună pe scurt fascinanta poveste a unui fost campion al României, plecat să-și caute gloria în cele mai îndepărtate campionate.

Lucian, de meserie fotbalist, pasionat de călătorii

Nu este niciun secret că orice sportiv care ajunge la un nivel destul de mare, este pasionat de călătorii. Cei mai mulți țin să se și laude cu asta și postează fotografii din vacanțele din locuri exotice. Nu este și cazul lui Lucian Goian. Și lui și familiei lui îi plac călătoriile, le place să cunoască oameni noi, să vadă locuri noi, doar că în cazul lui destinul a fost mult mai darnic. Astfel, Lucian a cutreierat pământul pentru fotbal, dar s-a ales și cu experiențe de neuitat. S-au împlinit deja 6 ani de la prima experiență asiatică a lui Lucian Goian. Primul contract la prins la Tianjin Teda (27 de meciuri și 2 goluri), apoi alți doi ani la Bejing Baxy (47 de meciuri și 7 goluri). ”Nu mi-am imaginat vreodată că o să ajung să joc în China deși, nu era tocmai o țară necunoscută mie.

Foto: Dan Bodea

Pe când eram în echipa națională de tineret am fost într-un turneu de zece zile în China, dar nu m-am gândit ca peste ani și ani mă voi întoarce ca fotbalist. Însă, nu regret decizia pe care am luat-o atunci, în 2012. Viața e liniștită în China, oamenii sunt de treabă. Mai este și factorul financiar deloc de neglijat”, povestește Lucian. După trei ani petrecuți la capătul lumii Lucian și familia lui s-au întors în țară, la Brașov. A fost un sezon greu la capătul căruia ”Stegarii” au retrogradat, iar Lucian a semnat cu CFR alături de care a cucerit Cupa României. ”A fost o perioadă scurtă dar frumoasă pentru mine. Am jucat în multe meciuri, e o perioadă de care îmi aduc aminte cu plăcere. Mă bucur pentru rezultatele echipei din acest sezon și cine știe, poate vor câștiga campionatul”, spune Goian despre perioada petrecută la Cluj.

Din nou la drum, dar nu cel din urmă

2016 a însemnat o nouă provocare pentru fostul campion. Lucian Goian a semnat cu Mumbay City, tocmai în India. ”Când am primit acea ofertă nu ne-a luat prea mult timp să ne gândim, mă refer la familia mea. Am acceptat o nouă provocare și nu regret nicio clipă. M-am adaptat foarte bine, iar în urma evoluțiilor foarte bune am fost foarte apreciat de toată lumea de la Mumbai. Ăsta este și motivul pentru care anul trecut <<în 2017 – n.a.>> m-am întors în India, evident tot la Mumbai”, punctează Lucian. Pare că ne-a scăpat ceva? De ce s-a întors Goian în India? ”Pentru că vreme de 6 luni a evoluat la formația australiană Perth Glory, cu care a terminat campionatul pe locul 5. ”A fost și aceea o experiență interesantă. Australia este o țară impresionantă, iar din punct de vedere profesional, pot spune că au fost câteva luni fantastice. Stadioane noi, moderne, condiții impecabile la echipă, rezultate bune, liniște. Adică exact ceea ce îi trebuie unui fotbalist”, rezumă Lucian experiența australiană. S-a îtors în India pentru că acolo se simte apreciat și împlinit. La o vârsta la care alți fotbaliști analizează alte meciuri în emisiuni TV, Lucian nu și-a spus ultimul cuvânt în Sportul Rege. ”Fotbalul din India are un marketing foarte bun, terenuri de antrenament foarte bune, stadioane frumoase. Chiar nu-ți lipsește nimic. Jucătorii pot să se concentreze numai și numai pe fotbal. Nu mă gândesc la retragere. Îmi doresc să mai joc atât timp cât mă țin picioarele. Am semnat pe doi ani cu Mumbai, dar cine știe ce va urma”, punctează decisiv Lucian.

O familie de sportivi

Lucian nu este singurul fotbalist din familia Goian. Mai are trei frați și toți au jucat. Cel mai cunoscut este desigur Dorin, fostul internațional al României, ajuns între timp președinte la Foresta Suceava. Jocul preferat nu avea cum să fie altul, povestește Lucian. ”Mie îmi place să spun că noi, eu și frații mei, ne-am născut pentru fotbal. Pe noi ăștia mai mici microbul ne-a prins datorită faptului ca fratele nostru cel mai mare, Liviu, juca la CSM Suceava, pe la jumătatea anilor 80. Apoi, după 1990, Liviu a plecat în Ungaria, la Debrecen și a rămas celălalt frate, Gigi, care juca pentru Foresta Suceava. Normal că la fiecare afârșit de săptămână eu cu Dorin eram pe stadion să-l urmărim. Împreună cu Dorin, fiind și de vârste apropriate, jucam fotbal de dimineața până seara, indiferent că era în curtea școlii, în fața blocului sau în casă. Inventam tot felul de jocuri în doi, cu mingea de fotbal, evident”, rememorează Lucian. Ca să completăm tabloul de familie sportivă, mai amintim doar faptul că Lucian este căsătorit cu fosta jurnalistă de sport, Anda Banu, fiica jurnalistului de sport Ionel Banu.

Foto: Dan Bodea

Fața neștiută a lui Lucian

Fostul fotbalist al CFR-ului nu este doar un jucător care se prezintă la antrenamente, așteaptă convocarea antrenorului și ziua de salariu. Sunt sportivi care se implică foarte mult în acțiuni caritabile, iar unul dintre aceștia este și Lucian. În 2014 și-a convins zeci colegi să-și doneze tricourile. Apoi a organizat o licitație, iar din banii obținuți a ajutat un copil, cu grave afecțiuni cardiace, să lupte pentru viață. ”Destinatarul” gestului său era un băiețel din Suceava diagnosticat cu o malformație cardiacă severă din cauza căreia nu putea sta în picioare.

”Eram în China, jucam la Beijing, când am aflat de pe facebook de problemele copilului. Ulterior am aflat că e născut în aceeași zi cu fiul meu și am simțit că lucrurile astea nu sunt întâmplătoare. Prima dată am scos la licitație tricoul lui Kanoute, apoi tot mai multe, cu ajutorul prietenilor mei din fotbal, cărora le mulțumesc. De exemplu Lobonț <<Bogdan Lobonț, fostul portar al echipei naționale – n.a.>> mi-a trimis tricoul lui Totti <<Francesco Totti, fost coechipier cu Lobonț la AS Roma – n.a.>>. Îmi amintesc că o persoană a cumpărat un tricou al lui Marica, de la Getafe. După câteva luni m-a sunat să ne întâlnim şi mi-a înapoiat tricoul să-l mai pun o dată la licitație. Mi-a spus că el a făcut donația pentru copil, nu pentru tricou”, încheie Lucian.

Distribuie:

Postaţi un comentariu