100 de ani de poveste – Petrică Motrescu

Foto: Dan Bodea

De meserie aripă de treisferturi, Petrică Motrescu este unul dintre cei mai prolifici marcatori (de eseuri) din istorie echipei naționale de rugby a României. Conform statisticilor a adunat aproximativ 54 de meciuri, oficiale și amicale, în tricoul cu frunza de stejar în piept și a înscris exact 40 de încercări.

La Universitatea Cluj a fost și jucător și antrenor. Nu a apucat nici să joace foarte mult, nici să antreneze pentru o perioadă îndelungată, dar rămâne tehnicianul care a dus echipa universitară pe locul 2 la sfârșitul sezonului 2000/2001, aceasta fiind cea mai mare performanță a echipei din Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

Un an la ”U”, o viață la Cluj
Petrică Motrescu nu a îmbrăcat decât un sezon în tricoul Universității, în 1982/1983. Se pune în acest caz întrebarea de ce l-am inclus în galeria marilor sportivi și antrenori ai lui ”U”, și în poveștile Centenarului. Pentru că lui Motrescu i-a fost suficient un sezon ca să înțeleagă că la Cluj-Napoca își va petrece restul vieții. În 1984 a decis să plece în Italia, unde a continuat să joace, dar și să se desăvârșească în meseria de antrenor. După ce și-a încheiat cariera sportivă (în Italia), Motrescu a ales să se stabilească în Cluj-Napoca (în 1995), unde trăiește și azi.

„Împreună cu soția mea hotărâsem demult, de când am jucat aici, că vrem să ne stabilim în Cluj-Napoca. Atunci în ’95 a fost și un moment prielnic, pentru că fiul nostru urma să dea admitere la liceu, familia noastră avea nevoie de noi, așa că ne-am întors în orașul de care am fost dintotdeauna atrași”, rememorează fosta aripă a echipei naționale.

La ”U” a fost instalat antrenor în 2000, iar un an mai târziu aducea în vitrina clubului medalia de argint, aceasta fiind cea mai bună clasare a rugbyștilor clujeni în întrecerea internă.

Foto: Dan Bodea

„Este o amintire foarte plăcută. Chiar dacă am jucat doar un an aici, cu sufletul am rămas alături de echipa studențească a Clujului și acea medalie a fost ca o recompensă a sentimentelor pe care le aveam și le am pentru această echipă. Aveam o echipă foarte tânără, dar de mare viitor, dovadă că foarte mulți jucători au ajuns la echipa națională și la cluburi importante ale Europei. I-aș aminti pe Marius Tincu, pe Săuan, Samoilă, Socaciu, Petre Cristian, Podea, care este și azi managerul echipei. Era o echipă de mare viitor, și am demonstrat asta prin medalia cucerită”, își amintește fostul antrenor al lui ”U”.

Tot cu Motrescu în staff Universitatea a triumfat în edițiile 2002 și 2003 în Cupa României (probabil într-un format al competiției regional, deoarece trofeele nu apar în statistica federației române de profil ca fiind victorii la nivel național – n.a.). În aceeași perioadă Petrică Motrescu a fost și antrenorul echipei naționale U21 a României.

Fostul mare sportiv mărturisea că a fost fascinat de rugby încă de la primul contact. Spune Motrescu despre rugby că este unul dintre cele mai frumoase și mai complete sporturi: „Aici își găsesc locul și cei foarte agili și cei mai corpolenți, și cei scunzi și cei înalți”.

Dintre momentele memorabile de la echipa națională amintim că „Stejarii” au învins, cu Motrescu pe teren, de trei ori Franța (15-10, în 1974, la București, 15-12, în 1976, la București și 15-0, în 1980, la București, aceasta fiind una dintre puținele partide din istorie în care „Cocoșii” nu au înscris) și au remizat cu echipa secundă a Noii Zeelande (10-10, în 1975, la Aukland).

Distribuie:

Postaţi un comentariu