100 de ani de poveste – Giurgiu și Abrudan au crescut, au debutat și s-au retras împreună

Foto: Dan Bodea

Gabriel Giurgiu și Octavian Abrudan au împărțit pentru ultima oară în carieră vestiarul Universității Cluj. S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia meciului aniversar dintre ”U” și campioana Greciei, PAOK Salonic. Împreună au adunat aproape 400 de meciuri în tricoul alb-negru al „Șepcilor roșii”.

Au crescut împreună, au debutat în același an și s-au retras împreună. Tot împreună s-au întors la Universitatea în 2016, atunci când clubul și-a dat un restart tocmai din Liga a 4-a. Au visat că împreună vor duce echipa „Șepcilor roșii” în Liga 1 și tot împreună au simțit gustul amar al ratării promovării. La 36, respectiv 35 de ani, Giurgiu și Abrudan au salutat pentru ultima oară, în calitate de fotbaliști, peluza universitară.

Foto: Dan Bodea

Șeful din iarbă
Octavian Abrudan va rămâne în istoria Universității Cluj ca fiind jucătorul care a îmbrăcat tricoul „Șepcilor roșii” în toate ligile în care au evoluat. A debutat la prima echipă a lui ”U” în 1999 și a jucat pentru Universitatea două sezoane în eșalonul terț (2001/2002 și 2017/2018), în Liga a 2-a (5 sezoane), iar în Liga 1 a bifat alte trei sezoane. În 2016 s-a întors la ”U” și a îmbrăcat tricoul cu ”U” pe piept și în Liga a 4-a. 2016 a fost anul în care Tavi a acceptat dubla provocarea de a fi jucător și oficial al clubului la care s-a format. Restartul Universității nu avea cum să-l lase indiferent.

„Era un nou început și trebuia să vin să ajut. Am făcut-o și eu și Gabi <<Gabriel Giurgiu – n.a.>>, și Florescu și Goga. Ne-am întors să punem umărul cu toții, să construim ceva solid, o echipă care să parcurgă etapele firești, spre marea performanță. Am acceptat atât varianta de a evolua în teren, cât și pe cea de oficial. Până la urmă am rămas doar jucător, dar în viitor mă văd lucrând la acest club.

Când am revenit la <<U>> nu mi-am propus să mai joc un anumit număr de meciuri, sau de ani. Am vrut doar să ajut acest club, care pe mine m-a ajutat să devin fotbalist. Am revenit la <<U>> pentru că aici sunt acasă. Nu am avut vreun statut special, dar știam că în jurul meu, al lui Goga, Florescu și Giurgiu va crește o echipă care să ducă mai departe acest simbol. Pentru asta m-am întors, să ajut. Pe viitor sigur că mi-ar plăcea să ocup o poziție în cadrul clubului. Mi s-a propus acest lucru și în 2016 și mi-a plăcut ideea, dar am ales să fac treabă și în teren”, a punctat Octavian Abrudan.

Fostul fundaș central a adunat aproape 200 de meciuri în alb și negru, dintre care 55 în primul eșalon. În întreaga carieră Tavi a adunat exact 200 de jocuri în Liga 1 (pentru ”U”, Gloria Bistrița, FC Brașov, Steaua București, Rapid și Gaz metan) și a cucerit Cupa României cu Steaua (2011) și titlul de campion al Moldovei în tricoul formației Milsami Orhei.

Foto: Dan Bodea

Marele regret al lui Gabi
Gabriel Giurgiu este unul dintre cei mai longevivi căpitani pe care i-a avut Universitatea. La fel ca și Tavi Abrudan a debutat în tricoul lui ”U” în 1999 și tot la fel ca bunul lui prieten a bifat un sezon în Liga a 4-a, două în Liga 3 și 7 în eșalonul secund. N-a apucat să apere culorile „Șepcilor roșii” în primul eșalon. A pus capăt unei cariere sportive extraordinare, dar a rămas cu acest mare regret.

„Din păcate eu nu am apucat să joc pentru Universitatea în prima ligă. A fost visul meu să fac acest lucru. Ar fi fost cel mai frumos cadou pentru finalul unei cariere în care am câștigat tot ce puteam câștiga, ca fotbalist. Din păcate voi trăi cu acest regret toată viața, dar am atâtea alte amintiri minunate”, a mărturisit Giurgiu, omul care în primăvara lui 2007 a plecat la Oțelul Galați în calitate de căpitan al lui ”U” și s-a întors în 2016 pentru a purta în continuare banderola.

„Pentru mine <<U>> a însemnat întotdeauna mult mai mult decât o echipă la care am jucat. Aici am crescut și m-am consacrat ca și fotbalist. Am primit foarte multe de la <<U>>, era normal ca atunci când am fost chemat să ajut, să întorc clubului ceea ce eu am primit. Am știut că această revenire a mea acasă, va coincide și cu sfârșitul carierei mele de fotbalist dar, mereu mi-am dorit ca ultimul meu meci oficial să fie în alb-negru”, a mai spus Giurgiu.

Fostul mijlocaș a adunat în carieră aproape 500 de meciuri, în toate competițiile, a câștigat două titluri de campion (în Rusia cu Rubin Kazan în 2008 și în România cu Oțelul Galați în 2011) și o Supercupă (cu Oțelul în 2011) și mai are în palmares două meciuri în tricoul primei reprezentative de fotbal a României, contra Braziliei și Paraguayului. În continuare, Gabriel Giurgiu va activa la Universitatea Cluj ca antrenor la centrul de copii și juniori.

„I-am propus să preia o grupă pentru început. Merită pentru tot ce a făcut pentru Universitatea, pentru tot ce a reprezentat el pentru acest club. Atunci, în 2016, când toată lumea cânta prohodul Universității, Gabi Giurgiu, Tavi Abrudan și alții au ales cu sufletul și s-au întors acasă, iar pentru acest lucru trebuie să-i mulțumim și lui și lui Abrudan, pe care sperăm să-l avem alături în echipa administrativă. E dureros când vine acest moment, al retragerii, dar nu trebuie să fim triști. Pentru ei este doar un alt început”, a încheiat Cosmin Irimieș, vicepreședintele Universității Cluj.

Foto: Dan Bodea

„Când am revenit la <<U>> nu mi-am propus să mai joc un anumit număr de meciuri, sau de ani. Am vrut doar să ajut acest club, care pe mine m-a ajutat să devin fotbalist”, Octavian Abrudan, fost fotbalist ”U” Cluj

Foto: Dan Bodea

„Pentru mine <<U>> a însemnat întotdeauna mult mai mult decât o echipă la care am jucat. Aici am crescut și m-am consacrat ca și fotbalist. Am știut că această revenire a mea acasă, va coincide și cu sfârșitul carierei mele de fotbalist dar, mereu mi-am dorit ca ultimul meu meci oficial să fie în alb-negru”, Gabriel Giurgiu, fost căpitan al ”U” Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu