100 de ani de poveste – Andrei Iuliu Hațiegan

Foto: Dan Bodea

Tocmai a împlinit 21 de ani și duce în spate „povara” momentului zero al clubului pentru care evoluează. Reprezintă deja a patra generație a familiei Hațieganu/Hațiegan în istoria de 100 de ani a „Șepcilor roșii”. Strămoșul lui, doctorul Iuliu Hațieganu care este și fondatorul Universității Cluj, a fost o personalitate proeminentă a vremii în care a trăit și un susținător necondiționat al mișcării sportive în Cluj. Azi numele „părintelui” lui ”U” este cinstit de strănepotul acestuia, Andrei Iuliu Hațiegan, atacant al legendarei echipe ardelene.

„Sunt exact unde vreau să fiu”
Atunci când intră pe teren se face remarcat. La Ploiești, în ultimul meci disputat de Universitatea Cluj, în Liga 2, Hațiegan a fost aruncat în luptă în minutul 65 și a fost aproape de o nouă reușită în tricoul alb-negru. Mingea nu a ajuns în poartă, dar acțiunea lui Hațiegan a fost aplaudată de colegi și suporteri. Andrei Iuliu nu a apărut de nicăieri, nu s-a remarcat peste noapte, ci a urmat pașii firești. A cântat alături de fani și de bunicul lui în tribunele vechiului „Ion Moina”.

Foto: Dan Bodea

La 10 ani era selectat la grupele de copii și juniori a Universității și a debutat în tricoul primei echipe a „Șepcilor roșii” în mai 2016, într-un meci cu Olimpia Satu Mare. Era anul de cotitură în istoria Universității Cluj. A rămas la echipă și a contribuit la promovările succesive din Liga IV Cluj în eșalonul terț, iar un sezon mai târziu la ascensiunea în Liga 2. Se spune că niciodată nu a pus condiții financiare atunci când oficialii clubului i-au oferit un contract. A ales să joace pentru echipa pe care stră-străbunicul lui a întemeiat-o, din dragoste.

„Universitatea este exact echipa de care am nevoie, echipa la care mă pot dezvolta. Există competiție între noi, jucătorii mai tineri, dar avem și toată susținerea unor foști internaționali cum e Dorin Goga, sau George Florescu. Avem în echipă jucători cu sute de meciuri în Liga 1, cu meciuri în cupele europene și avem ce învăța de la ei. Sigur că mi-ar plăcea să joc cât mai mult, dar știu că trebuie să muncesc pentru asta. Avem un singur gând: să promovăm în Liga 1 și pentru acest lucru muncim cu toții”, povestește cu modestie Andrei Iuliu Hațiegan.

De ce Hațiegan și nu Hațieganu, ca pe înaintașul lui? „Am înțeles că a fost o greșeală de scriere, atunci când s-a născut tata, dar litera <<U>> n-a dispărut de tot. E exact acolo unde trebuie să fie, în inimă”, mai spune al patrulea Iuliu din familia Hațiegan/Hațieganu. Dacă majoritatea jucătorilor tineri au ca modele fotbaliști de renume mondial, idolul și modelul lui Hațiegan este chiar coechipierul lui – Dorin Goga. „Ce poate fi mai frumos decât să fiu coleg cu omul pe care l-am idolatrizat în copilărie. Când Dorin s-a întors la <<U>>, în Liga a patra nu-mi venea să cred. Azi chiar suntem colegi”, încheie Andrei Iuliu Hațiegan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu