Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „Clujul dă direcția: învingătorul ia totul”

Un politician cu o notorietate indecentă pentru vârsta lui  va înfrunta în toamnă un cvasiindependent suspect de popular ţinând cont  cât de tainică îi este viaţa. Dintre cei doi, impetuosul Ponta şi  necunoscutul Iohannis, va fi ales, cel mai probabil, omul chemat să igienizeze instituţia prezidenţială şi, de va putea, politica în întreg.

Actualitate: „PSD a câștigat Clujul, dar trece de tot în opoziție”. Viaţa în general e aspră şi nedreaptă, iar viaţa politică nu face nici ea excepţie. După ce, pentru prima dată, la europarlamentarele din 25 mai, a câştigat alegerile în Cluj-Napoca, în judeţul Cluj şi în aproape tot mediul urban din clujime, PSD Cluj se cam vede nevoit acum nu să-şi consolideze puterea la nivel judeţean, ci chiar s-o piardă de tot.

Politică: „Utopia Iohannis”. Intrarea în cursa electorală a unui personaj perceput ca independent de politică a resetat calculele pentru prezidenţialele din toamnă. Îmbrăţişat cu entuziasm  de comentatorii de dreapta şi atacat, deocamdată blând,   dinspre stînga, Klaus Johannis este un personaj aproape necunoscut care beneficiază de o infuzie de încredere mult peste cota sa de notorietate. Transilvania Reporter creionează un profil al proaspătului candidat al alianţei PNL-PDL însumând păreri consemnate de-a lungul timpului despre cel care este astăzi omul zilei în politica românească.

Tehnologii de vârf: „Techsylvania: cinci tienri clujeni schimbă viitorul securității online”. Tehnologia de cel mai înalt nivel și-a dat întâlnire la începutul acestei săptămâni cu cele mai agere minți clujene, rezultând astfel un hackathlon care promite să aducă pe piață soluții dintre cele mai ingenioase pentru problemele de zi cu zi. „Techsylvania” și-a desemnat luni câștigătorii, echipa „încoronată” realizând în mai puțin de 20 de ore o aplicație ce promite să ne salveze de la povara memorării de parole pentru toate conturile și device-urile pe care le folosim.

Economie: „La Câmpia Turzii se va construi o piață engros pentru fructe și legume”. Municipiul Câmpia Turzii va avea de anul viitor un centru de colectare şi distribuţie pentru fructe şi legume. Investiţia va fi finanţată de Consiliul Judeţean Cluj, care s-a asociat în acest sens cu Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii. Municipalitatea turdeană a pus la dispoziţie un teren de 10.600 de metri pătraţi.

Comunitate:

  • „Cum a așteptat Silviu zece ani să citească <<o carte adevărată>>”. Era o zi de toamnă. O ține minte bine. Aștepta mașina să-l ducă la Târg, la școală. Era în clasa a treia. A venit mașina, s-a urcat. Își amintește drumul, casele. Nu știa atunci că era ultimul pe care avea să-l vadă. Totul părea normal. Niciun semn. Te aștepți ca atunci când vine nenorocirea să se și arate cumva, dinainte, să dea vreun semn, să plutescă ceva în aer, să înceapă încet-încet să fie altcumva. Dar nu, totul era bine.
  • Cluj-Napoca, „satul” fără câini. Diminețile de alergare alături de companionul patruped tind să devină o imagine posibilă doar în reclame și filme odată cu implementarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a noului regulament privind accesul , circulația și plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public. Potrivit  noilor reguli, stăpânii au voie săîși plimbe patrupedele doar în câteva locuri aflate la periferia orașului, nu au voie să fie gălăgioși când le plimbă iar câinii trebuie neapărat plimbați în ham sau lesă, pentru cei de talie mare fiind necesară utilizarea botniței.

Opinii

  • Luare de poziție împotriva religiei în învățământul public românesc
  • De la Blaga la Becali
  • Furtună de vară sau „stestul de stres” al Uniunii Europene. Londra- exit după 2015?

Cultură:

  • „Mobilizare de forțe pentru Salvarea Marelui Ecran”. Diminețile de alergare alături de companionul patruped tind să devină o imagine posibilă doar în reclame și filme odată cu implementarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a noului regulament privind accesul , circulația și plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public. Potrivit  noilor reguli, stăpânii au voie să își plimbe patrupedele doar în câteva locuri aflate la periferia orașului, nu au voie să fie gălăgioși când le plimbă iar câinii trebuie neapărat plimbați în ham sau lesă, pentru cei de talie mare fiind necesară utilizarea botniței.
  • Michael Kutza, membru al juriului: „TIFF ar trebui să își schimbe denumirea”. Directorul şi fondatorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Michael Kutza, este invitat special şi membru al juriului TIFF. La vârsta de doar 22 de ani, Michael Kutza a înfiinţat în Chicago festivalul care în acest an a ajuns la ediţia cu numărul 50. Timp de zece ani, în anii ’80, a fost corespondent pentru publicaţia Il Tempo şi membru în juriile a nenumărate festivaluri de film.  Cu gândul mereu în Chicago, Michael Kutza a mărturisit că foarte puţin timp din an nu lucrează. „Nu mă simt deloc în vacanţă aici la Cluj”, a declarat Michael Kutza pentru Transilvania Reporter în timpul unui scurt interviu acordat între două proiecţii de film.

Voluntari cu normă fixă: „Voluntari cu acte în regulă”. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la sfârşitul lunii trecute proiectul de lege care reglementează activitatea de voluntariat în România, ceea ce i-ar putea încuraja pe români să ia parte mult mai activ la activităţi de voluntariat. Chiar dacă voluntariatul, cu atât mai mult cel corporatist, este în creştere la noi în ţară, românii se situează sub media europeană în ceea ce priveşte implicarea în acţiuni de voluntariat, dar asta nu exclude ca în următorii zece ani să avem parte de o conştientizare mult mai intensă a ceea ce înseamnă conceptul de “voluntar”.

Dosar:

  • „Voluntar pe Glob: de la Cluj în Mexic”. Sunt pe scenă. Îmi tremură puțin sufletul când văd privirea plină de mândrie a mamei. ”Acum începe o nouă perioadă din viața voastră. Sunteți absolvenți! Vă doresc o viață minunată, multe colaborări și un loc de muncă bun.” Chicotesc și răstălmăcesc cuvintele: ”multe voluntariate sau ce a zis?” Arunc toca și o primesc înapoi cu energiile cerute.
  • „Voluntari la groapa de gunoi”.  Voluntariatul se face în Cluj şi în locuri neaşteptate. Există astfel voluntari care de mai bine de doi ani activeazăîn comunitatea de romi de la groapa de gunoi a oraşului. E şi cazul a patru tinere pentru care copiii care trăiesc pe rampa de gunoi de la Pata Rât au devenit ca o a doua familie. Ioana Micu, Peter Eszter, Iuliana Duca, Alexandra Iakab nu concept o săptămână în care să nu fie prezente măcar o zi la Pata. Tinerele fac parte dintr-un grup mai mare de voluntari, circa 20, din care 10 sunt studenţi la Asistenţă Socială. Poveştile lor au un element comun: dorinţa de a ajuta.

Religie:Rusalii- 100.000 de pelerini la Sumuleu Ciuc”

Călătorii: „Pe marele bulevard al lumii antice”

Dosar: „Regină pe viață. Povestea Elisabetei a II-a a Marii Britanii”.

Sport:

  • Două echipe, ”U”n singur simbol.
  • Supraviețuitorul

+Divertisment, Sănătate, Timp liber, Agendă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu