Noul centru de deşeuri, într-un nou impas. Zona de depozitare riscă să o ia la vale

Construcţia centrului de management al deşeurilor a devenit o muncă sisifică pentru autorităţile judeţene clujene. Proiectul început în 2012 este încă departe de final, deşi bate la uşă al doilea termen de finalizare convenit cu constructorii.

Autorităţile judeţene au primit expertiza comandată pentru lucrările efectuate de constructor la noua groapă de gunoi. Expertiza arată nereguli majore în modul cum constructorul a executat lucrarea. Mai exact nu a fost respectat proiectul, ceea ce a dus la adevărate dispute între proiectant şi executant şi, până la urmă, la întreruperea lucrărilor.

“Expertiza ne-a fost predată în 22 august, după care am trecut la analizarea ei şi la solicitarea unor clarificări suplimentare. La 1 septembrie am fost şi la Bucureşti la Ministerul Mediului pentru a prezenta situaţia. Problemele semnalate de expertiză sunt multe, dar cele mai grave arată excavaţii neautorizate realizate la baza digului de susţinere şi care acum e în pericol să se răstoarne şi folosirea în anumite zone a unor materiale necorespunzătoare”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu.

Reprezentanţii firmei care a făcut expertiza au arătat că cele mai mari probleme şi neconcordanţe între proiect şi lucrările din teren se constată în zona cea mai sensibilă, adică viitoarea zonă de depozitare a deşeurilor. Aici sistemul de drenaj nu corespunde proiectului şi apa bălteşte în mai multe locuri. De asemenea, există surpări de taluz care pun în pericol stabilitatea terenului atât la digul nordic, cât şi la cel sudic. Practic doar partea dinspre centura ocolitoare din zonă este fără probleme. Şi fundul zonei de depozitare, care avea prestabilită o cotă, nu a fost executat conform proiectului, diferenţa fiind îngrijorătoare, de 2, 5 metri. În unele zone adâncimea trebuia să ajungă la 1, 5 metri, iar în teren este de abia 20-29 centimetri. Practic, prin modul de executare al lucrării, toată zona e predispusă la riscul de alunecare sau surpare în cazul unor precipitaţii mai abundente.

“Noi am constatat probleme încă de toamna trecută şi am tot cerut explicaţii constructorului. În privinţa săpăturilor de la baza digului ne-au spus că doar amenajează zona. Dar în martie am constatat că de fapt e vorba de o suspiciune de furt de pământ, nu mai puţin de 23.000 de metri cubi, furt pentru care noi am făcut plângere penală. Ceea ce e absolut necesar e ca acolo să fie adus pământul înapoi să susţină digul. Iar groapa e proiectată ca să se umple nu să o ţinem goală. Dacă se umple, aşa cum e acum executată lucrarea totul se surpă”, a explicat şi directorul Mariana Raţiu.

Autorităţile judeţene spun că dispun şi de soluţii pentru a remedia situaţia şi a mai salva ce se poate din acest proiect. “Avem şi soluţii date prin această expertiză. Expertiza a fost comunicată proiectantului, antreprenorului general şi dirigintelui de şantier. Ei au la dispoziţie 5 zile să ne transmită poziţiile vizavi de aceste lucruri. De asemenea, azi am trimis o solicitare către antreprenor ca în 28 de zile să remedieze toate deficienţele constatate. În funcţie de ce ne vor comunica aceste părţi, vom putea decide cum vom proceda mai departe”, a adăugat vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu.

Proiectul de realizare a centrului de deşeuri este finanţat din fonduri europene, valoarea totală fiind de peste 107 milioane de lei. Din aceştia până acum s-au făcut şi achitat lucrări în valoare de aproape 62 de milioane de lei. “Practic avem lucrări neconforme în valoare de 10 milioane de lei, şi alte lucrări conforme tot de 10 milioane de lei care încă nu s-au plătit. Din finanţarea iniţială mai rămâne un rest de 45 de milioane de lei, iar termenul limită până la care putem deconta lucrări este 31 decembrie 2015, deci nu se pune problema să pierdem banii”, a subliniat Mariana Raţiu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au recunoscut însă că la ora actuală nu pot avansa un termen pentru finalizarea proiectului. Cu atât mai mult cu cât în prezent, pe un alt contract, firma Ceconi realizează lucrări de consolidare într-o zonă unde s-a produs o alunecare de teren, consolidări care nu permit realizarea de alte lucrări pe o anumită porţiune. În plus se lucrează şi la drumul de acces către viitoarea rampă de depozitare.

Lucrările de execuţie ale centrului de deşeuri au început în anul 2012 constructorul fiind SC Confort SA. După intrarea acestuia în insolvenţă la finele lui 2012, antreprenorul general, firma Atzwanger SA a luat ca antreprenor firma SC Napoca Construcţii SA care a continuat lucrările.

Distribuie:

Postaţi un comentariu