“Prietenii tăi”, după 20 de ani

Numele întregi ale personajelor sunt Chandler Muriel Bing, Rachel Karen Green, Ross Eustace Geller, Monica E. Geller, Joseph Francis Tribiani şi Phoebe Buffay.

“I’ll be there for you, when the rain starts to pour… I’ll be there for you, like I’ve been there before” – câţi dintre noi nu am fredonat acest refren, în ultimii ani, aşteptând cu nerăbdare să vedem prin ce experienţe mai trec cei şase prieteni? Există destul de puţine persoane care nu au văzut niciodată un episod din ”Friends”, există şi mai puţine persoane care nu au auzit niciodată de ”Prietenii tăi”. Și oricine s-a uitat la acest serial s-a identificat, la un moment dat, cu un personaj, ori cu o situaţie, prezentate acolo. Pentru că ”Friends” nu este doar despre cei şase prieteni, ci vorbeşte despre tinerii din lumea întreagă, cei care încearcă să trăiască pe cont propriu, să jongleze cu viaţa profesională şi cea personală – şi nu reuşesc mereu. Dacă sunt norocoşi, au alături prieteni precum cei prezentaţi în serial, prieteni care le stau mereu alături, chiar şi atunci când ”plouă cu găleata”.

De la anonimat la celebritate

Sitcomul american „Friends”/„Prietenii tăi” este unul dintre cele mai îndrăgite seriale americane ale tuturor timpurilor. A fost difuzat de postul NBC timp de zece ani, în perioada septembrie 1994 – mai 2004, şi are în centru şase tineri: Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), Chandler Bing (Matthew Perry), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) şi Ross Geller (David Schwimmer).
În 1994, când a fost lansat serialul, toţi cei şase actori erau nişte necunoscuţi. ”Friends” a devenit un fenomen, fiind recunoscut drept unul dintre cele mai populare sitcomuri din lume, cu un impact cultural uriaş mai ales în SUA, unde a pornit multe trend-uri printre telespectatori. A primit peste 60 de nominalizări la premiile Emmy, iar ultimul episod al serialului a fost urmărit de peste 52 de milioane de persoane, un record de audienţă pentru finalul unui serial în istoria televiziunii americane, după ”M*A*S*H”, ”Cheers” şi ”Seinfeld”.

Conform scenariului original,   Monica şi Joey ar fi trebuit să formeze cuplul principal al serialului,   însă locul lor a fost luat,   până la urmă,   de Rachel şi Ross.

Conform scenariului original, Monica şi Joey ar fi trebuit să formeze cuplul principal al serialului, însă locul lor a fost luat, până la urmă, de Rachel şi Ross.

În consecinţă, şi cei şase tineri actori au devenit celebri şi tot mai bogaţi. În primul sezon, ei câştigau 22.500 de dolari pentru un episod, potrivit contractelor originale. În cel de-al doilea sezon, salariile au început să crească, dar diferenţiat, fiind cuprinse între 20.000 şi 40.000 de dolari pe episod. În cel de-al treilea sezon, cei şase au făcut front comun şi au negociat în grup, cerând să fie plătiţi toţi la fel, în ciuda preferinţei studioului Warner Bros de a discuta individual contractele. Prin urmare, au primit fiecare câte un salariu de 75.000 de dolari pe un episod, cel mai mic salariu primit de vedetele distribuţiei; pentru David Schwimmer şi Jennifer Aniston, asta a însemnat o reducere a sumei încasate pentru un episod.

O echipă adevărată
De atunci, salariile au crescut cu fiecare sezon, pentru fiecare membru al distribuţiei, la fel: 85.000 de dolari pe episod în sezonul patru, 100.000 de dolari în sezonul cinci, 125.000 de dolari în sezonul şase, 750.000 de dolari pe episod în sezoanele şapte şi opt, apoi un milion de dolari pe episod în sezoanele nouă şi zece. Jennifer Aniston, Courteney Cox şi Lisa Kudrow au rămas, de atunci, pe locul întâi în topul celor mai bine plătite actriţe de televiziune din toate timpurile.
Cei şase actori au devenit prieteni foarte buni şi în viaţa reală, iar pe platoul de filmare au fost mereu uniţi. Toţi şase au avut roluri la fel de importante, fiecare dintre ei era vedetă, nu doar câţiva, cum se întâmplă în alte sitcomuri. Au format o echipă atât pe micile ecrane, cât şi în spatele lor. De altfel, serialul a fost lăudat pentru această echipă, pentru faptul că toate cele şase personaje erau la fel de prezente şi de importante. Până şi în pozele din reviste apăreau numai împreună, aceasta fiind dorinţa lor, cel puţin în primele sezoane. Nimeni nu voia să fie mai presus de ceilalţi, ci voiau să joace împreună, să se comporte exact ca nişte prieteni – iar de aici a venit autenticitatea serialului, a personajelor, şi succesul imens.
Şi în prezent cei şase au rămas prieteni. Mai ales Jennifer Aniston şi Courteney Cox (Rachel şi Monica) au rămas foarte apropiate, Jennifer fiind şi naşa de botez a fiicei lui Courteney.

Cum ar fi putut fi „Prietenii tăi”

Aşadar, sigur că ne e greu să ne imaginăm acum serialul cu alte feţe, în locul celora pe care le cunoaştem deja. Însă este o realitate faptul că, iniţial, au existat alte opţiuni în privinţa actorilor meniţi să dea naştere personajelor din ”Friends”.
De exemplu, actorii Jon Cryer şi Jon Favreau au fost aleşi pentru rolul lui Chandler, însă au refuzat, pe rând, iar Matthew Perry a fost ultima variantă. Jon Cryer a devenit ulterior cunoscut în rolul lui Alan din ”Doi bărbaţi şi jumătate”, serial în care a jucat alături de Charlie Sheen, care a apărut ca ”guest star” în sezonul 2 din ”Friends”. Personajul Chandler trebuia să fie homosexual, dar, după ce l-au cunoscut pe Matthew Perry, producătorii s-au răzgândit; au păstrat, totuşi, multe glume şi insinuări în serial, pe marginea comportamentului său uşor efeminat.
Nici Lisa Kudrow nu a fost prima alegere pentru rolul lui Phoebe. Actriţa şi realizatoarea TV Ellen Degeneres a fost prima opţiune, dar a refuzat să se implice în proiect. De asemenea, actriţa Courteney Cox a fost chemată pentru rolul lui Rachel, însă, după ce a citit scenariul, şi-a dat seama că i se potriveşte mai bine Monica. În rolul acesteia ar fi trebuit să fie distribuită actriţa Janeane Garofalo, care a refuzat oferta.

Înainte de a rămâne la titlul "Friends",   producătorii au luat în considerare şi alte nume pentru serial: “Friends Like Us”,   “Six of One”,   “Across the Hall”,   “Once Upon a Time in the West Village” şi “Insomnia Cafe”.

Înainte de a rămâne la titlul “Friends”, producătorii au luat în considerare şi alte nume pentru serial: “Friends Like Us”, “Six of One”, “Across the Hall”, “Once Upon a Time in the West Village” şi “Insomnia Cafe”.

Personaje secundare şi invitaţi speciali

Realizatorii serialului, David Crane şi Marta Kauffman, au început să dezvolte acest proiect sub numele ”Insomnia Cafe”, în perioada noiembrie – decembrie 1993. După ce ideea de bază a suferit mai multe modificări, şi numele a fost schimbat, în ”Friends like us”, iar, în final, ”Friends”.

Acţiunea trebuia, iniţial, să se concentreze asupra destinelor a doar patru personaje: Monica, Ross, Rachel şi Joey, iar Phoebe şi Chandler au fost personaje secundare. Au existat şi personaje care ar fi trebuit să rămână în umbră, ca un fel de decor, însă până la urmă au câştigat simpatia publicului şi au primit replici – un exemplu este barmanul Gunther, cu al său păr alb, care apare mereu în cafeneaua Central Perk şi o iubeşte platonic pe Rachel. Interpretul personajului, actorul James Michael Tyler, a fost angajat în serial doar pentru că ştia să folosească espressorul.

După ce serialul a devenit tot mai cunoscut şi tot mai iubit, au început să apară şi actori celebri, ca „guest stars” în diverse episoade. Printre aceştia a fost şi Bruce Willis, în rolul tatălui iubitei lui Ross, devenind ulterior şi partenerul lui Rachel. Bruce Willis a jucat gratis în episoadele respective pentru că a pierdut un pariu cu Matthew Perry (Chandler), în timpul filmărilor de la “The whole nine yards”.
O altă apariţie a fost Christina Applegate, care a ajuns să joace în “Friends”, ca soră a lui Rachel, pentru că sora deja cunoscută din episoadele anterioare, Jill Green (Reese Whiterspoon), nu a mai fost disponibilă.

Cum şi-au continuat fetele cariera
După terminarea filmărilor, cei şase actori principali au rămas cu o mică avere, cu multă faimă, însă nu au prea reuşit să meargă mai departe în ceea ce priveşte cariera.
Dintre fete, Jennifer Aniston (45 de ani) a reuşit să ajungă în elita actorilor de la Hollywood, după ce a jucat mai multe roluri, în filme cu succes la public, mai ales comedii romantice. Pe plan personal, ea a intrat în atenţia presei după căsnicia cu actorul Brad Pitt, de care a divorţat în 2005. A urmat o relaţie cu actorul Vince Vaughn, apoi cu John Mayer, iar din 2012, actriţa este logodnica actorului Justin Theroux. Rolul Rachel i-a adus numeroase premii, iar în 2012 a primit şi o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Şi Courteney Cox se bucură în continuare de succes în televiziune, fiind unul dintre personajele importante din serialul “Cougar Town”. Actriţa a jucat şi în seria de filme “Scream”; pe plan personal, are o relaţie cu un cântăreţ, Johnny McDaid (Snow Patrol), după ce în 2013 a divorţat de actorul David Arquette cu care era împreună din 1999. Courteney şi fostul ei soţ au împreună şi o fetiţă, Coco, născută în 2004. Anul acesta, actriţa a împlinit 50 de ani.
A treia actriţă din „Friends”, Lisa Kudrow (51 de ani), şi-a continuat cariera şi după încheierea serialului, pentru care a câştigat şi un premiu Emmy. Lisa este căsătorită din 1995 cu Michael Stern, cu care are şi un copil. Ea a apărut în seriale („The Comeback” şi “Web Therapy”) şi filme („Analyze This”, “Easy A” şi “P.S. I Love You”), însă a declarat că doreşte să se concentreze mai mult pe activitatea de producător.

Actorii, mai puţin norocoşi

Băieţii, pe de altă parte, nu au mai obţinut roluri importante după cele care i-au făcut celebre. Matt LeBlanc (Joey) a apărut într-un spin-off al sitcomului „Friends”, intitulat chiar „Joey”, iar mai recent este protagonistul unui alt serial, „Episodes”, în care joacă o versiune ficţionalizată a propriei persoane. Şi el a divorţat în 2006, după care a început o relaţie cu o fostă colegă de platou, Andrea Anders.
Matt (47 de ani) este convins că publicul îl identifică prea mult cu Joey, cuceritorul serialului şi actor aspirant, aceasta fiind explicaţia pentru faptul că nu a mai primit alte roluri. De altfel, şi în „Episodes” îşi joacă propriul rol. Replica lui celebră din „Friends” – „How you doin’?” a ocupat locul 4 în topul celor mai populare 20 de replici din filme, alcătuit de TV Guide.
Nici David Schwimmer (47 de ani) nu a reuşit să dea lovitura cu vreun rol important în filme celebre, după încheierea filmărilor la „Friends”. Şi-a împrumutat vocea girafei Melman, din filmul „Madagascar”, care a înregistrat un imens succes la public, şi s-a concentrat mai mult pe teatru. Actorul este căsătorit din 2010 cu fotografa Zoe Buckman şi are o fetiţă în vârstă de 3 ani.
Oricum, el s-a declarat mulţumit că serialul i-a adus suficienţi bani pentru a-şi înfiinţa şi întreţine propria companie de teatru, unde lucrează cu tinere talente.
Matthew Perry (45 de ani), cel care a jucat rolul lui Chandler, a avut o evoluţie la fel de lentă în cinematografie după terminarea serialului, mergând mai mult pe partea de producţie. A apărut, totuşi, în “Studio 60 on the Sunset Strip”, “Fools Rush In”, în “The whole nine yards” şi “The whole ten yards”. Şi în plan personal a avut probleme, luptând mult timp cu dependenţa de medicamente, alcool şi substanţe interzise. La capitolul „relaţii”, Matthew are nume celebre în „portofoliu” – Julia Roberts, Yasmine Bleeth şi Lauren Graham. Cea mai lungă relaţie a sa a fost cea cu actriţa Lizzy Caplan, între 2006 şi 2012.

Tunsoarea lui Rachel a devenit atât de celebră,   încât multe femei cereau la coafor aceeaşi frizură. Surpriză: Jennifer Aniston a dezvăluit că nu i-a plăcut prea mult tunsoarea respectivă.

Tunsoarea lui Rachel a devenit atât de celebră, încât multe femei cereau la coafor aceeaşi frizură. Surpriză: Jennifer Aniston a dezvăluit că nu i-a plăcut prea mult tunsoarea respectivă.

Reuniunea după 10 ani

În ultima perioadă, serialul a revenit în atenţia publicului – dacă putem spune că a dispărut vreodată – datorită dublei aniversări: 20 de ani de la difuzarea primului episod (22 septembrie) şi 10 ani de la ultimul episod.
La începutul lunii septembrie, actriţa Jennifer Aniston a fost invitată la emisiunea lui Jimmy Kimmel pentru a vorbi despre noul său film, „Life of Crime”/„Schimb de dame”, care a avut premiera în cinematografele din România pe 19 septembrie. Realizatorul show-ului i-a făcut o surpriză atât ei, cât şi publicului, aducându-le în platou pe fostele colege de serial, Monica (Courteney Cox) şi Phoebe (Lisa Kudrow). Se pare că reuniunea celor trei actriţe a fost aşteptată cu mare interes de fani, pentru că, în numai două zile filmuleţul din emisiunea lui Jimmy Kimmel a reuşit să strângă peste 7.000.000 de afişări pe YouTube.

Cu toate acestea, nu sunt prea multe şanse să îi vedem din nou împreună pe micile ecrane pe cei şase prieteni. Actorul Matt LeBlanc s-a declarat convins că o eventuală continuare nu s-ar ridica niciodată la nivelul producţiei originale, din simplul motiv că personajele nu ar mai fi la fel: „Nimeni nu vrea să îl vadă pe Chandler la meciul de fotbal al fiului său, cum stă de vorbă cu alţi oameni. Era vorba doar de acele personaje laolaltă, bazându-se unul pe celălalt, iar mai departe mediul nu se mai poate recrea, aşa că nu văd posibilă o reuniune”, a spus el.

„Acel show era despre o perioadă limitată din viaţă, de după facultate şi înainte de a iniţia o relaţie şi a începe o familie… când prietenii sunt sistemul tău de sprijin; acesta era şi farmecul seriei, iar oricine trecea prin acelaşi lucru putea relaţiona cu ceea ce se întâmpla în serial”  a mai spus Matt LeBlanc.

James Michael Tyler,   actorul care l-a interpretat pe barmanul Gunther,   a primit rolul pentru că era singurul care ştia cum funcţionează un esspresor. Şi trebuia să fie oricum un personaj fără replici.

James Michael Tyler, actorul care l-a interpretat pe barmanul Gunther, a primit rolul pentru că era singurul care ştia cum funcţionează un esspresor. Şi trebuia să fie oricum un personaj fără replici.

Celebra cafenea Central Perk, unde „Prietenii tăi” se adunau în timpul liber, există acum şi în realitate, în cartierul Soho. Din păcate, aceasta va fi deschisă pentru fani numai pentru o lună, până în 18 octombrie, producătorii serialului dorind să marcheze astfel aniversarea de 20 de ani. Pe lângă cafea, vizitatorii vor putea să cumpere de acolo diverse articole promoţionale, precum căni sau tricouri, şi vor putea să stea pe canapeaua din serial, căci spaţiul a fost amenajat întocmai decorului din serial.

Distribuie:

Postaţi un comentariu