Viticultorii din Satu Mare intră pe piața vinurilor nobile

Fotoreporter: Vasile Mihovici

Zona de Nord-Vest a României nu are aceeași notorietate în domeniul viticol precum cele din Dobrogea sau Moldova deși tradiția în acest sens este la fel de îndelungată. Un mare inconvenient pentru locuitorii acestei zone este acela că la baza tradiției viticole au stat mereu soiuri hibride de struguri, spre deosebire de podgoriile consacrate ale țării. Toate acestea par a se fi schimbat profund în ultimii ani, odată cu înființarea unor mari podgorii, producătoare de struguri de soiuri nobile și certificate de autoritățile europene.

În localitatea Dobra din Satu Mare există o tradiție viticolă ce datează de secole. Cu toate acestea, vinul dobrenilor nu s-a bucurat de apreciere la nivel național. Din cauza soiurilor hibride folosite de viticultorii sătmăreni, procedura de învechire a vinului, esențială în determinarea gustului, este imposibil de realizat. Cu toate acestea, o investiție majoră realizată în această localitate are toate șansele de a duce notorietatea localității Dobra dincolo de granițele județului și a regiunii de Nord-Vest. Peste 200 de hectare au fost plantate cu soiuri de viță nobilă, precum cabernet, fetească neagră, pinoit gris, riesling italian sau merlot, reprezentând de departe cea mai mare podgorie din această zonă a României. Este o podgorie tânără, înființată acum trei ani de către Francisc Kolos, unul dintre fiii satului Dobra. Este vorba despre un antreprenor local al cărui afaceri au fost axate în mod special pe domeniul materialelor de construcții. Cu toate acestea, nu este nicidecum un novice în domeniul viticulturii. A învățat încă de mic, de la bunici și părinți, toate secretele obținerii unui vin de calitate.

Solul din Dobra rivalizează cu cele din Franța sau Italia

„Știam dintotdeauna că pământul de aici (n.red. dealurile din jurul Dobrei) este foarte bun pentru plantațiile de viță de vie. Nu credeam totuși că are atâtea calități până nu am chemat un expert austriac care să cerceteze științific solul. Mi-a spus la final că din acest pământ ar putea ieși struguri din care să se producă un vin care să rivalizeze de la egal la egal cu cele ale francezilor. Atunci m-am hotărât să demarez această afacere, chiar dacă știam că voi avea costuri foarte mari”, ne-a mărturisit Francisc Kolos.

Este vorba despre un sol argilos, nisipos cu o gamă restrânsă de nutrienți, însă bogat în toate acele tipuri de substanțe necesare unor struguri de calitate, un sol care nu se pretează la alte culturi precum cele pomicole sau de cereale.

Costuri mari și birocrație pe măsură

Deși a obținut o finanțare europeană de aproximativ trei milioane de euro, investitorul sătmărean a fost nevoit să contribuie din buzunarul propriu cu aproape 800 de mii de euro. Pe lângă acești bani a fost nevoit să mai cheltuie o parte din economii pentru achiziționarea tractoarelor (în număr de șase) și restului de utilaje necesare întreținerii celor peste 200 de hectare ale potgoriei. „Dacă ar fi să o iau de la început nu cred că aș mai avea răbdarea necesară pentru a mai trece prin toată birocrația. Mulți cred că este facil să lucrezi cu fonduri europene.

„Când ne prezentăm în fața funcționarilor pentru accesarea fondurilor UE suntem priviți ca niște cerșetori. Ne tratează de parcă viața noastră ar sta în mâinile lor iar ei ar trebui să facă sacrificii incredibile pentru a ne ajuta. Această atitudine îi descurajează pe mulți antreprenori, oameni care preferă să investească din buzunarul propriu numai pentru a nu mai avea de a face cu acești birocrați. Este un sistem descurajator dacă luăm în calcul și dobânzile mari sau dificultatea de a obține returnările de TVA”, a adăugat investitorul sătmărean.

Cea mai mare podgorie din această zonă a României a fost înființată acum trei ani

Cea mai mare podgorie din această zonă a României a fost înființată acum trei ani

O investiție în folosul comunității

„Această investiție nu numai că aduce notorietate satului Dobra și comunei Supuru de Jos implicit, dar, mai important, ajută foarte mult bugetul local. În momentul de față, de pe urma podgoriei din Dobra se încasează cele mai multe taxe și impozite, fiind de departe cel mai mare contribuabil la bugetul comunei”, ne-a decalarat Bartalan Fekete, viceprimarul comunei Supuru de Jos. Deși pare o activitate sezonieră, viticultura necesită forță de muncă pe toată perioada anului calendaristic. Începând cu lucrările de protejare a viței de vie (iarna),   cele de tuns și legat (primăvara), continuând cu afânarea solului (vara) și încheind cu cele de recoltare a strugurilor (toamna) sute de locuitori ai Dobrei își completează veniturile muncind în podgoria nou-înființată.

„Ca majoritatea satelor din România, numărul tinerilor este extrem de redus și în Dobra. Din fericire pentru mine acest lucru nu reprezintă un impediment. Prefer să lucrez cu oameni mai în vârstă. Sunt mult mai onești în primul rând, sunt dedicați întru totul muncii pe care o prestează și, cel mai important au o vastă experiență în domeniul viticulturii”, spune Francisc Kolos.

Contracte pentru piețele din Germania și Suedia

Deși nu are decât trei ani vechime și majoritatea plantației nu a intrat încă pe rod, antreprenorul sătmărean a fost deja contactat în vederea unor contracte de export pentru piețele vest europene. „Afacerea aceasta este încă în fașă. Nu producem încă o cantitate destulă pentru a exporta. Cu toate acestea am produs destul pentru a demonstra potențialul pe care îl au strugurii de aici. Cei care au gustat din vinul nostru au spus că nu există nicio diferență de gust față de vinurile din Franța sau Italia. Tocmai din acest motiv am fost contactați de o serie de antreprenori vest-europeni pentru a facilita pătrunderea vinului de Dobra pe piețele din Germania și Suedia, deocamdată, urmând a ne extinde și pe alte piețe din occident. Despre toate acestea însă vom putea vorbi concret abia de anul viitor. Am fi avut o șansă și anul acesta dacă nu ar fi căzut grindina de la începutul verii, un fenomen care ne-a afectat cea mai mare parte din producție. Prin urmare am hotărât ca producția de anul acesta să o păstrăm exclusiv pentru protocol și promovare”, spune Francisc Kolos.

Distribuie:

Postaţi un comentariu