Victime în războiul facturilor neachitate. Bolnavii de la Spitalul Județean, la dietă forțată

pacienti spital

De aproximativ o săptămână, din meniul pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare a fost exclusă carnea, iar porţiile de hrană au fost reduse substanţial. Ca şi când nu ar fi vorba despre bolnavi, explicaţiile celor care răspund de acest aspect se rezumă la războiul rece al facturilor emise şi neachitate.

Managerul Adrian Marc vorbeşte despre un plan de plată a restanţelor acumulate faţă de toţi furnizorii de servicii, cu accent prioritar pe achitarea arieratelor – adică a datoriilor care au peste 90 de zile de la data scadenţei – şi a datoriilor care nu au ieşit încă din termenul de plată permis. De cealaltă parte, Flaviu Tripon, reprezentantul la Satu Mare al SC Agrosistem SRL Braşov – furnizorul de hrană pentru pacienţii Spitalului Judeţean, vorbeşte despre datorii de peste 1, 2 milioane neachitate de către unitatea medicală şi recunoaşte că reducerea porţiilor şi excluderea cărnii a fost o metodă de constrângere.

Hrana pacienţilor, pe ultimul loc
În prezent, valoarea totală a arieratelor acumulate de Spitalul Judeţean Satu Mare faţă de furnizorii de servicii se ridică la 4, 7 milioane lei, iar cea a datoriilor care nu au ieşit încă din termenul de plată permis – la 11 milioane lei. Managerul Adrian Marc afirmă că este la curent cu problemele legate de hrana pacienţilor, apărute în ultima perioadă. Însă, el spune că înainte de toate trebuie achitate arieratele. Vorbind despre priorităţile avute în vedere, Adrian Marc pune în capul listei plata arieratelor, iar în coada acesteia hrana pacienţilor internaţi:

“Noi trebuie să avem în vedere aprovizionarea cu medicamente, cu materiale sanitare şi reactivi, indispensabile desfăşurării actului medical. Avem în vedere, de asemenea, achitarea tuturor drepturilor salariale ale personalului, achitarea utilităţilor şi iniţierea procedurilor de aprovizionare cu medicamente, materiale sanitare şi reactivi. Evident că avem în vedere şi partea de hrană şi spălătorie, dar, repet, principala prioritate este plata arieratelor. În rest, datoriile care sunt în termen le vom prioritiza şi le vom achita în aşa fel să nu iscăm tulburări. În privinţa furnizorului de hrană, în ultimele zile am achitat o parte a datoriei ieşite din termen şi o parte a celei în termen. Însă, se pare că ei au alte priorităţi şi interese” – a declarat Adrian Marc.

Managerul Adrian Marc

Managerul Adrian Marc

Constrângere cu efecte directe asupra bolnavilor
Flaviu Tripon, reprezentantul la Satu Mare al firmei din Braşov care asigură hrana pacienţilor internaţi, recunoaşte că măsura reducerii porţiilor şi excluderii cărnii din meniu a fost una de constrângere în scopul achitării datoriilor.

“Nu au fost plătite facturile către firma care face mâncare în spital, ca atare s-au redus porţiile de hrană şi a fost exclusă carnea. Este vorba de aproape 1, 3 milioane lei! Sperăm că în curând spitalul va achita din restanţe, iar noi vom reveni la meniul obişnuit” – a declarat Flaviu Tripon.

Contractul încheiat de SC Agrosistem SRL Braşov cu Spitalul Judeţean Satu Mare expiră la sfârşitul anului viitor. Managerul Adrian Marc spune că înainte de termenul limită se va face o analiză amănunţită a serviciilor asigurate de această firmă, urmând a fi luată în calcul şi varianta revenirii la prepararea în regie proprie a hranei pentru pacienţi.
Pentru hrana pacienţilor internaţi în Spitalul Judeţean suma alocată lunar se ridică la circa 300.000 lei.

Noroc cu mâncarea primită de-acasă
Victime fără voie ale războiului dintre conducerea Spitalului Judeţean şi furnizorul de hrană, cei mai mulţi dintre pacienţi refuză să vorbească despre mâncarea primită, iar cei care o fac – de teama de-a nu fi nevoiţi să suporte unele consecinţe – vorbesc cu reţinere. O bolnavă ne-a spus că deşi este diabetică nu a primit carne de joia trecută.

O altă pacientă a recunoscut că nu a mâncat carne de când a fost internată, dar ne-a rugat să scriem că totul este bine şi că mâncarea e foarte bună, în timp ce alţi pacienţi ne-au arătat vasele cu mâncarea primită de acasă din partea familiei şi ne-au spus că, altfel, cu mâncarea primită în spital, care de multe ori nu este comestibilă, ar muri de foame.
Spitalul Judeţean Satu Mare are de achitat în prezent arierate în valoare de 4, 7 milioane lei, în timp ce datoriile aflate încă în termenul de plată permis se cifrează la 11 milioane lei.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Monq says:

    Nu este o noutate calitatea mancarii din spital.In 2011 am fost internata la sectia de neurologie in Satu-Mare.Au fost cateva zile groaznice.O mizerie de nedescris,nu pot descrie in cuvinte ce era acolo atat in saloane cat si in baie…vreau sa spun ca pe intreg etajul era o singura baie.Erau saloane in care nu era nici macar o chiuveta.Deci nu stiu cum sa descriu ce era acolo.Iar mancarea….zilnic o supa care nici macar gust de apa nu avea iar felul 2…mai bine nu spun nimic.Si sunt bolnavi la care nu vine nimeni de acasa……ei cum se vindeca daca nu au ce sa manance?
    Deci cel mai bun lucru pe care-l putem face este sa incercam din rasputeri sa nu ne imbolnavim si sa nu ajungem in spital!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Gigi says:

      Mai Monq cred ca bati campi rau de tot in cea ce priveste mancarea vorbeste la obiect nu generaliza probabil la neurologie ai fost internat cu capu

Postaţi un comentariu