Tinerii fermieri epuizează fondurile europene. Câți bani mai au GAL-urile

Stână de oi din Țara Oașului / Fotoreporter: Remus Țiplea

Tinerilor din Satu Mare pare să le surâdă ideea de a se retrage la țară și de a-și ridica acolo propria fermă. Potrivit managerilor Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din județul Satu Mare, tinerii fermieri sunt primii care epuizează fondurile existente pe proiecte europene pentru instalarea tinerilor fermieri. Cel puțin în Țara Oașului, banii alocați pentru astfel de proiecte nu sunt suficienți pentru a satisface cererea. Asociaţiile de Dezvoltare din Zona Sătmarului, Țara Oașului și Codru implementează proiecte în zeci  de localități din judeţul Satu Mare. Asociaţiile implementează proiecte în valoare de circa 2, 5 milioane de euro fiecare, prin programul Leader. Potrivit directorilor GAL, fondurile se epuizează aproape în totalitate la fiecare sesiune, în special pe segmentul tineri fermieri.

 

80% din fonduri epuizate în zona Sătmarului

GAL zona Sătmarului are un teritoriu bine delimitat şi uşor de identificat. Este vorba de localităţile ce se întind în imediata vecinătate a municipiului Satu Mare: Viile Satu Mare, Odoreu, Păuleşti, Vetiş, Botiz, Livada, Micula, Lazuri, Socond şi Dorolţ şi o localitate din județul Maramureș, Bicaz. “Prin GAL Zona Sătmarului s-a reuşit promovarea unei strategii locale pentru dezvoltarea celor 11 localităţi din teritoriul parteneriatului. În luna septembrie 2012 am început implementarea acestui proiect şi cred că, împreună cu colegii mei, am instruit liderii locali, şi împreună cu primarii localităţilor am animat teritoriul, astfel încât, oamenii au prins încredere în acest program, iar până la ora actuală s-au depus 48 de proiecte de finanţare”, a declarat Toga Judita, manager GAL Zona Sătmarului.

 

Suma alocată pentru proiecte a fost de 2, 1 milioane euro, iar până în prezent s-au epuizat peste 80% din fonduri, pe proiecte specifice FEADR, depuse de locuitorii din zona GAL-ului. „Prin GAL Zona Sătmarului se vor implementa proiecte frumoase în cele 11 localităţi. În Odoreu şi Socond se vor reabilita parcurile centrale ale comunelor, se va dota Căminul Cultural din Dara, se va reabilita Căminul Cultural din Bicaz, Maramureş, se va reabilita sediul primăriei Păuleşti şi se vor dota primăriile cu utilaje multifuncţionale şi întreţinere spaţii verzi. Astea sunt doar câteva exemple de proiecte ale primăriilor din teritoriul nostru, depuse pe măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea servciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, a mai spus Toga Judita.

 

În localităţile Cioncheşti şi Dara se vor construi două depozite frigorifice, în comuna Socond se va achiziţiona o linie de producţie peleţi, iar în alte localităţi se vor înfiinţa tipografii, service stivuitoare, se vor achiziţiona incineratoare mobile. Totodată, se vor construi patru pensiuni agroturistice în localităţile Odoreu, Botiz și Hodişa, iar în localitatea Bercu se va crea un spaţiu pentru activităţi recreaţionale cu teren de sport şi piscină. „80% din fonduri s-au epuizat, dar au mai rămas în jur de 400.000 euro, bani pe care trebuie să-i dăm până la finele lunii octombrie a acestui an”, a precizat managerul Gal Zona Sătmarului.

 

Someș- Codru, abia la început

În altă zonă a județului, Asociația “Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Șomeș- Codru” din județul Satu Mare cuprinde comunele Culciu, Crucișor, Valea Vinului, Bârsău, Homoroade, Medieșu Aurit și Apa, fiind beneficiarul unui contract de finanțare derulat prin axa IV-LEADER din cadrul PNDR în valoare de 2, 8 milioane euroi. „Înființată ca un parteneriat public-privat în care partenerii publici sunt minoritari, asociația își propune în special susținerea micilor fermieri, a oamenilor de afaceri din mediul rural și a reprezentanților societății civile, contribuind astfel la creșterea calității vieții locuitorilor din teritoriu“, susține Maria Turtureanu, director executiv.

Prin acest GAL sunt încurajați în special tinerii fermieri, care își pot finanța din fonduri europene achiziționarea de utilaje și echipamente agricole noi, înființarea de culturi vegetale, achiziționarea de utilaje și echipamente în domeniul procesării și valorificării produselor agricole primare în vederea obținerii de produse locale sau tradiționale, înființarea de mici ateliere de prestări servicii, altele decât cele din domeniul agricol și, nu în ultimul rând, înființarea de centre recreaționale și pensiuni agroturistice. Totodată, sunt susținute și proiecte ale administrațiilor publice locale, proiecte de valori mici dar cu impact social puternic. „În prezent este deschisă prima sesiune de depunere de proiecte cu un buget de 2, 2 milioane de euro pe diferite măsuri. Potențialii beneficiari pot afla informații despre domeniile finanțate direct de la birourile GAL din comunele Valea Vinului și Medieșu Aurit“, susține Maria Turturean, director executiv.

 

Câmp din Țara Oașului / Fotoreporter: Remus Țiplea

Câmp din Țara Oașului / Fotoreporter: Remus Țiplea

 

Cerere mai mare decât oferta în Țara Oașului

GAL Ţara Oaşului este format din 13 comune respectiv Tarna Mare, Bătarci, Turț, Gherța Mică, Călineşti-Oaş, Oraşu Nou, Racşa, Vama, Cămărzana, Târşolț, Bixad, Certeze din județul Satu Mare și comuna Remeți din judeţul Maramureş. În componenţa acestora intră 35 de sate.

„Microregiunea Țara Oașului dispune de un potențial uriaș, insuficient valorificat: valorile locale, obicieiurile din zonă, mâncărurile și băuturile tradiționale, resursele naturale pot fi transformate în puncte forte care să contribuie la dezvoltarea turismului rural, a serviciilor și mesteșugurilor. Tinerii și oamenii locului trebuie să fie conștienți de acest potențial și să fie antrenați în activități care să îi motiveze și să le ofere șansa unui trai mai bun“, susține Ioan Belbe, inițiator al Grupului de Acțiune Locală – Microregiunea Țara Oașului.

Suma alocată pentru proiecte a fost de 2, 2 milioane euro, iar până în prezent s-au epuizat toate fondurile. Directorul executiv, Maria Turtureanu, susține că în Țara Oașului cererea e foarte mare și că mereu este vorba de fonduri epuizate extrem de repede. La fel ca și în întreaga țară, aceasta spune că este o nebunie în ceea ce privește proiectele privind instalarea tinerilor fermieri.

„Sunt mulți tineri care vor să-și deschidă o afacere și prin intermediul acestor fonduri au această ocazie“, susține Maria Turtureanu.

Și în această zonă se depun foarte multe proiecte din partea primăriilor pe segmente precum turism, produse agricole, utilaje, valorificarea resurselor minerale, dar cele ale tinerilor le depășesc numeric.

 

Câmp din Țara Oașului / Fotoreporter: Remus Țiplea

Câmp din Țara Oașului / Fotoreporter: Remus Țiplea

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu