Țăranii își vând vitele din cauza prețului mic la lapte

Efectivul de animale la nivelul județului Satu Mare a scăzut în anul 2013 / Foto: Remus Țiplea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

            Din cauza prețului derizoriu pe care îl primesc pentru un litru de lapte, oamenii de la sate au început să își vândă animalele. În timp ce în magazine un litru de lapte costă între 2, 5 și 6 lei, în buzunarele producătorilor autohtoni ajung între 70 de bani și 1, 2 lei/litru. Necazurile pe care le au fermierii se văd cel mai bine în statistici. Efectivul de animale la nivelul județului Satu Mare a scăzut în anul 2013, printre cele mai afectate sectoare fiind bovinele și caprinele.

Statisticile realizate de Direcția Agricolă Satu Mare, la sfârșitul lunii iulie 2013, arată că a scăzut numărul de vite, capre și cai, dar au crescut efectivele la oi și porci. Astfel, pe teritoriul judeţului Satu Mare există peste 47.000 de vite, cu aproximativ 1.000 mai puține decât anul trecut. De asemenea, efectivul de caprine a scăzut de la 12.213 în 2012, la 11.732 în anul 2013. Cel mai slab segment zootehnic din judeţul Satu Mare este înregistrat la fermele de cabaline, care în anul 2013 au un efectiv de 8.795 de cai, cu 365 de capete mai puţin decât în 2012, fiind în scădere mare.

Drăgan Tarfin, consilier zootehnic la Direcția Agricolă Satu Mare, spune că, din cauza prețului mult prea mic pe litrul de lapte, oamenii de la sate au început să își vandă animalele.

„Persoanele care aveau în gospodărie bovine și caprine au început să se sature. Prețul unui litru de lapte este mult prea mic, acesta începe de la doar 70 de bani și ajunge până la 1, 2 lei/ litru. În acest context, tot mai mulți preferă să le vândă, astfel efectivul animalelor la nivel de județ scade“, a declarat Tarfin Drăgan.

Postaţi un comentariu