Sute de copii încep școala în clădiri care stau să cadă

Toaletă tip latrină la o școală din județul Satu Mare

În România anului 2013, sute de elevi din județul Satu Mare vor începe şcoala în clădiri vechi de zeci de ani, unele fără apă, încălzite la sobă şi cu latrine în fundul curţii. La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care aproximativ 90 la sută au autorizaţie sanitară de funcţionare. Restul nici nu vor avea prea curând, cel puţin nu în acest an, întrucât fie se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare.

În 16 septembrie, atunci când va începe noul an școlar,  mii de elevi din judeţul Satu Mare  se vor întoarce în aceleaşi săli de clasă neprimitoare, în școli care nu au de ani de zile autorizaţii sanitare de funcționare.  Conducerea Direcției de Sănătate Publică Satu Mare susține că principalele motive pentru care nu s-au emis autorizaţii sanitare sunt lipsa unor reţele de distribuţie a apei potabile în interiorul clădirilor şi existența toaletelor de tip latrină în curtea şcolilor şi a grădiniţelor.

Dorina Dragoş Guran, director al Direcţiei de Sănătate Publică din Satu Mare, susţine că se vor lua toate măsurile necesare pentru că anul şcolar 2013 -2014 să începă fără ca nici unei unităţi de învăţământ să nu îi fie suspendată activitatea. „Într-adevăr există unităţi de învăţământ care la ora actuală nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar. Am demarat controale la toate unităţile, dar în special la cele 12 pe care le-am găsit cu nereguli majore la sfârşitul anului şcolar 2012-2013. Dacă acestea nu vor îndeplini nici de această dată condiţiile impuse de lege pentru o bună funcţionare, vom face tot posibilul să le acordăm alte termene pentru soluţionarea problemelor, astfel încât să evităm  suspendarea activităţii “, declară Dorina Dragoş Guran.

În judeţul Satu Mare au fost identificate unităţi de învăţământ ce îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii, în spaţii improvizate sau care împart acelaşi spaţiu cu Primăria, ori cabinetul medical din localitate. De exemplu, inspectorii de sănătate publică au găsit probleme la Grădiniţă cu program normal Craidorolţ, Grădiniţa cu program normal Atea şi Şcoala gimnazială “Gellert Sandor” din Micula. Toate acestea funcţionează în clădiri aflate într-o stare avansată de degradare cu slabe şanse de a fi reabilitate sau modernizate. Dar controalele abia au început în aceste zile, situația exactă a infrastructurii de învățământ la începutul anului școlar 2013-2014 urmând să fie cunoscută abia înainte de 16 septembrie, când nu se va mai putea face nimic pentru îmbunătățirea ei.

Încă trei ani în condiții improprii

Matei Călin, referent specialitate tehnic-investiții în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, declară că majoritatea unităţilor de învățământ cu probleme sunt din mediu rural, unde numărul elevilor este în scădere. Acesta a precizat că deoarece se preconizează o durată maximă de funcționare de încă trei ani, investiţiile majore nu sunt justificate.

Potrivit sursei citate, există unităţi de învăţământ care funcționează în spaţii închiriate sau improvizate, în acestă situaţie fiind Grădiniţa cu program normal “Tudor Vladimirescu” Negreşti Oaş şi Grădiniţa cu program normal nr. 6 tot, din Negresti Oaş. De altfel, la 10 unităţi din cele 12 fără autorizaţie sanitară le lipseşte cu desăvârşire reţeaua de distribuţie a apei potabile. Printre acestea se numără și Şcoala primară şi grădiniţa cu program normal din Iegheriște, Grădiniţa cu program normal Pişcari, Grădiniţa cu program normal Sarăuad, Şcoala primară şi Grădiniţa cu program normal din Satul Mic.

Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Satu Mare arată că din totalul de 134 de unităţi cu personalitate juridică, 128 deţin autorizaţie sanitară, iar alte șase unităţi de învăţământ sunt în curs de a obţine autorizaţia sanitară până la începutul anului şcolar: Grădiniţa cu Program Prelungit Ardud, Şcoala Gimnazială Beltiug, Şcoala Gimnazială Căuaş, Şcoala Gimnazială Săcăşeni, Şcoala Gimnazială Săuca, dar și Palatul Copiilor Satu Mare. La această dată se mai efectuează reparaţii în 43 de unităţi de învăţământ, care se vor finaliza în totalitate până în 16 septembrie. De asemenea, igienizarea grupurilor sanitare este finalizată la 91 unităţi de învăţământ, iar restul de 43 încă sunt în curs de efectuare.

Chiar şi în felul acesta, începerea anului şcolar 2013-2014 nu va fi cu mult diferită faţă de anii anteriori. Când, tot aşa, controalele erau efectuate pe ultima sută de metri, remedierile de urgenţă erau mai degrabă cârpeli, iar pentru celelalte probleme conducerile şcolilor şi reprezentanţii Primăriei se certau pe tot parcursul anului.

Sergiu Podină
[stextbox id=”custom” caption=”Școli spoite pe ultima sută de metri”]

Efectuarea controalelor pentru evaluarea stării celor 45 de unităţilor de învăţământ din municipiul Satu Mare înaintea noului an şcolar a început la sfârşitul săptămânii trecute.  Conducerea Primăriei şi-a propus ca până înainte de începerea anului an şcolar să treacă în revistă, să consemneze şi acolo unde este posibil să intervină în vederea remedierii deficienţelor constatate. Potrivit viceprimarului Radu Roca, până în prezent au fost constatate probleme la Şcoala Generală “Grigore Moisil”, unde nu au fost finalizate lucrările la reţeaua de electricitate, iar cablurile ar putea să pună în pericol siguranţa elevilor. O altă problemă a fost semnalată la Grădiniţa nr.5, al cărei subsol a fost inundat din cauza avariei instalaţiei sanitare, în timp ce la Liceul German “Johann Ettinger” s-a constatat că este necesar să se intervină pentru reabilitarea aleilor din curtea şcolii, aflate în stare de degradare avansată. Radu Roca a mai spus că acestea sunt deocamdată unităţile de învăţământ cu probleme şi că efectuarea controalelor va continua, iar acolo unde va fi posibil se va interveni în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, viceprimarul a declarat că Primăria Satu Mare a alocat 549.815 lei pentru diferite lucrări efectuate la 37 de unităţi de învăţământ din municipiu, aici fiind incluse igienizările şi lucrările de reparaţii necesare. Cu menţiunea că igienizările sunt efectuate în special la creşe şi grădiniţe, în spaţiile care asigură circuitul alimentelor, dar şi la şcoli dacă starea acestora o impune. (Stela Tudor)

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Gabriela Seres says:

    Eu va cred ca sunteti dezgustati de aceasta situatie si sunt convinsa ca este adevarat tot ceea ce prezentati, dar eu as dori sa dati si exemple de bune practici de colaborare dintre primarie, scoala si comunitate. Sa prezentati si scoli unde managerii nu au concediu de odihna de cand sunt pe post, nici macar in vacanta, deoarece supravegheaza lucrarile de reparatii la cladirile scolilor pe care le reconditioneaza in colaborare cu primaria locala, chiar daca partile implicate au culoare politica diferita. Veti ridica din sprancene cu mirare, dar va spun ca exista si astfel de scoli. Va rog, cu mult respect fata de acest cotidian, sa prezentati si astfel de situatii ca sa vada lumea ca omenia nu depinde de culoarea politica. Acolo unde orgoliile politice primeaza sigur nu se realizeaza obiective importante pentru comunitate, ci doar pentru mandria personala.

Postaţi un comentariu