Șoferii cer în instanță despăgubiri administratorilor de drumuri. Plombați gropile sau plătiți!

Tot mai mulţi români vor să-și recupereze în instanţă banii dați la mecanic

În loc să înjurați ministrul Transporturilor, președintele Consiliului Județean sau primarul atunci când vă stricați mașinile din cauza gropilor din carosabil, dați în judecată administratorii drumurilor.  Așa cum o fac tot mai mulți români, care prin firmele de asigurări vor să-și recupereze banii dați la mecanic.

Pentru ca proprietarul unei mașini să-și poată recupera cheltuiala făcută cu reparatul mașinii, trebuie să dea în judecată administratorii drumurilor, care sunt, după caz, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri din România, primăriile sau Consiliul Județean. O altă variantă ar fi ca asiguratorul să intreprindă acest demers, pentru a nu suporta din buzunarul propriu prejudiciul. În acest sens, șoferul trebuie să precizeze firmei la care a încheiat polița RCA că mașina s-a defectat din cauza gropilor din oraș sau județ, ori pe un drum național.

Firma de asigurare este cea care dă în judecată administratorul drumului. Iar pentru asta, trebuie să aibă probe, precum fotografii, expertize, ori declarații ale martorilor. Directorul Omniasig Satu Mare, Marius Pop, spune că demersul nu este unul ușor, pentru că probele sunt greu de adunat. Acesta este motivul pentru care numărul proceselor intentate de către asiguratorii din județul Satu Mare este unul relativ mic.

Șoferii sătmăreni cer despăgubiri de 56.000 de lei

În ultimii ani, se pare că Primăria Satu Mare nu a plătit, din bugetul local, nici măcar un leu despăgubiri firmelor de asigurări și șoferilor. Cel puțin, așa susțin angajații instituției. În schimb, Consiliul Județean nu a scăpat de astfel de probleme.

După ce a dat într-o groapă nesemnalizată, avariindu-și partea dreaptă faţă a capului tractor, respectiv anvelopa, aripa, bara de la mașină, Ioan Ciorbă din Satu Mare a intentat proces Consiliului Județean, prin intermediul firmei de asigurări Omniasig. Bărbatul susține în plângere că anvelopa autoturismului Mercedes i-a fost avariată atât de tare încât a trebuit să oprească după câţiva metri pe marginea drumului să o schimbe.

Consiliul Județean s-a apărat invocând faptul că Ciorbă nu poate dovedi că incidentul a fost cauzat de gropile din carosabil, dar și că s-ar fi produs pe un drum județean. Mai mult, lui Ciorbă i se reproșează că ar fi condus cu viteză prea mare și dacă ar fi fost mai atent ar fi putut evita gropile. Procesul este încă pe rolul instanțelor de judecată.

Într-un alt caz, Judecătoria Satu Mare a obligat Consiliul Județean să plătească 12.000 de lei despăgubire sătmăreanului Vasile Tătar, care, în data de 15 august 2010, în zona localităţii Moftinul Mic, fiind orbit de o maşină din sensul opus, nu a văzut gropile din faţa maşinii de pe carosabil, a intrat în ele şi şi-a avariat toate cele patru roţi împreună cu anvelopele. În procesul verbal întocmit de postul de Poliţie Păuleşti, se arată că administratorul drumului public nu s-a îngrijit de curăţirea, semnalizarea şi iluminarea DJ 193 Petin, pe drum fiind în momentul producerii accidentului bucăţi de cărămidă și moloz, iar gropile nu erau semnalizate, constituind o adevărată  capcană rutieră.

Până în prezent, pe rolul Tribunalului Satu Mare există 18 cauze, prin care șoferii cer Consiliului Județean Satu Mare despăgubiri de 56.000 de lei. De asemenea, șase cauze au mai fost soluționate. În cazul a patru dintre acestea pretențiile au fost respinse din cauză că drumurile pe care s-au săvârșit incidentele au fost naționale și nu județene, una a fost câștigată de Consiliul Județean, iar ultima a fost câștigată de șofer, fiind despăgubit cu suma de 5.000 de lei.

Ce trebuie să faci ca să-ți recuperezi banii?

Întâi de toate, o asigurare Casco, pentru ca firma de asigurări să-și poată recupera banii de la administrațiile locale. Directorul sucursalei județene Omniasig, Marius Pop, explică că imediat după producerea accidentului, șoferul trebuie să meargă direct la poliție sau la Casco pentru a constata cauza daunei.

Un inspector merge apoi să vadă groapa, face fotografii și ia măsurători. Urmează apoi o vizită la un service auto autorizat care să pună un diagnostic corect. Apoi se face un dosar de daună, iar firma asigurătoare achită banii. După repararea mașinii, juriștii firmei cheamă la conciliere administratorul drumurilor. În cazul în care nu se ajunge la un acord comun, se merge în instanță.

În schimb, cei care nu au Casco nu prea îndrăznesc să dea în judecată administratorul de drum. Și asta poate din cauză că intervine multă bătaie de cap. Trebuie să plătească întâi o expertiză tehnică, 10% taxă de timbru din suma pe care o pretind, plus onorariul avocatului.

Despăgubiri de 21.000 de lei la Cluj

Un clujean a câştigat în instanţă dreptul la despăgubiri de peste  21.000 de lei după ce şi-a avariat maşina într-o groapă nesemnalizată de pe strada Lombului din cartierul Dâmbu Rotund.

Incidentul s-a petrecut în 20 iulie 2009 în jurul orei 23:30, când clujeanul Viorel Sârcă, ce conducea un autoturism marca Audi a atins cu partea de jos a autovehiculului partea carosabilă, moment în care s-a produs o acroșare și oprirea bruscă a mașinii, potrivit șoferului. Pentru repararea autoturismului, IPJ Cluj a eliberat o autorizație de reparații în care s-a consemnat că avariile autoturismului s-au produs la scut cutie, scut motor și baia de ulei a cutiei de viteze. Totul din cauza denivelărilor drumului.

Sentința definivă și irevocabilă pronunţată de Tribunalul Cluj obligă primăria să achite reparațiile de 21.176, 45 și cheltuielile de judecată de 6.994, 40 de lei.  Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării în ședința de joi a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Șapte procese în Maramureș

Revoltaţi de starea deplorabilă a drumurilor dar şi pagubele suferite la maşini, maramureşenii au acţionat în judecată Consiliul Judeţean. „În acest moment pe rol sunt şapte procese începute în anul 2011, toate intentate de maramureşeni. Aceştia solicită despăgubiri pentru daunele suferite la autovehicolele proprietate personală de la 300 la 50.000 de lei ”, a declarat Dana Gagniuc, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş.

Potrivit aceleaşi surse, acestea nu sunt primele procese cu care se confruntă instituţia. În anii precedenţi au mai fost şi altele iar suma maximă primită ca despăgubire de un maramureşean a fost de 20.000 de lei. „Se fac evaluări şi în urma acestora se stabileşte suma pe care o primeşte reclamantul. În medie se primeşte 1.500 de lei”, a mai adăugat Dana Gagniuc. Totuşi, în Maramureş există o situaţie mai specială, respectiv Drumul Baia-Sprie –Bârsana care este un drum judeţean dar care este în plin şantier de mai bine de doi ani, astfel că maramureşenii care au suferit neajunsuri din cauza acestuia trebuie să se adreseze antreprenorului, respeciv firma bihoreană Selina. Şi aceasta are deja două procese pe rol.

Distribuie:

Postaţi un comentariu