Sătmărenii nu resimt ieftinirea pâinii

Sătmărenii susțin că nu resimt la buzunar reducerea prețului la pâine

Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% a venit cu o aşteptată ieftinire a principalelor sortimente de pâine. Cu toate că marii producători din județul Satu Mare au afișat noile prețuri la rafturi, sătmărenii susțin că nu resimt la buzunar această reducere, mai ales că în unele cazuri vorbim de o diferență de doar 20 de bani.

Proprietarul societății Daniel, Mircea Blaga, afirmă că reducerea TVA a fost aplicată deja pe produsele firmei, prețul la pâine scăzând până la 15% pe raft. „Cred că măsura luată de Guvernul Ponta va duce la dimiuarea evaziunii fiscale în rândul celor care produceau la negru. În brutăriile noastre am redus prețul cu până la 15%“, susține acesta.

În rândul sătmărenilor, scăderea TVA la pâine nu se simte în buzunar. Unii nici măcar nu au auzit de noua măsură a Guvernului Ponta sau, cel puțin, spun că ieftinirile sunt prea nesemnificate pentru cumpărător.

„Tocmai am cumpărat o pâine, dar nici măcar nu am observat că s-a ieftinit, așa de mare e diferența, vă dați seama. Trebuiau și ei să reducă TVA-ul încât să se simtă și la buzunarul cumpărătorului“, a declarat un cumpărător din Satu Mare.

Prețurile care se regăsesc de duminică, 1 septembrie, pe rafturi, diferă, în funcție de gramaj și sortimentul de pâine dorit. Astfel, pentru o pâine albă de 500 de grame prețul a scăzut cu 30 de bani. La un alt magazin, pentru o pâine albă de 800 grame, prețul a scăzut cu doar 20 de bani. Există magazine în Satu Mare unde prețul unei pâini de 1, 5 kg s-a redus cu 30 de bani, iar într-un alt magazin, o pâine de 1 kg are prețul mai mic cu 70 de bani.

Potrivit ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice publicat în 28 august 2013 în Monitorul Oficial, prin pâine se întelege „produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în ansamblu sau singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentarea drojdiei şi precopt/ copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-a adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care au un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate”. Ceea ce face ca reducerea TVA-ului să nu includă produsele de patiserie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu