Samsarul Michael Mureșan refuză să dea declarații la DNA

Michael Mureşan

Samsarul Michael ”Power” Mureșan a refuzat, luni, să dea declarații la DNA în dosarul în care procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva sa în cazul despăgubirii de 5, 2 milioane de euro încasată de la ANRP din drepturi litigioase pentru care a plătit 100.000 de euro. Acesta susține într-un drept la replică trimis cotidianului Transilvania Reporter că a procedat corect în privința încasării despăgubirii.

 

Niciun leu în conturi

Michael Mureșan a fost citat, luni, la sediul DNA Satu Mare în dosarul în care este acuzat că a încasat de la ANRP despăgubirea de 5, 2 milioane de euro pentru drepturile litigioase concesionate pentru terenul din ”Grădina Kindriș” din municipiul Satu Mare. Surse judiciare au precizat că acesta a refuzat să dea declarații în fața procurorilor anticorupție, urmând să fie citat din nou în perioada următoare.

Anchetatorii au efectuat zilele trecute controale la mai multe bănci din Satu Mare și Cluj Napoca, inclusiv la casetele de valori unde aveau informații că samsarul și-ar fi depozitat o parte din bani, însă nu au găsit niciun leu. Surse judiciare au precizat că Michael Mureșan depozitase o parte din banii încasați de la ANRP în conturi și casete de valori din Cluj, însă pe când au ajuns anchetatorii la sursă nu au mai găsit nimic, decât urma că la un moment dat s-au rulat niște sume mari.

 

Funcționar din ANRP pus sub învinuire

Totodată, procurorii anticorupție au pus sub învinuire și un funcționar cu rang înalt din ANRP care ar fi primit o sumă de 1, 3 milioane de euro pentru a facilita încasarea despăgubirii de 5, 2 milioane de euro. Suma ar fi fost simulată prin contracte de asistență juridică.  Funcționarul a fost citat deja la sediul DNA Satu Mare, unde i s-a adus la cunoștință faptele pentru care a fost învinuit, urmând să fie citat din nou în perioada următoare. Sursele refuză să dea numele funcționarului, însă afirmă că este vorba de o persoană de pe filiera PC.

Anchetatorii mai verifică și legalitatea comisionului de succes, aproximativ 500.000 de euro, încasat de biroul de executori judecătorești care l-au ajutat pe Michael Mureșan să încaseze banii de la ANRP.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Michael Mureșan se disculpă”]

Pe de altă parte, într-un drept la replică trimis redacției cotidianului Transilvania Reporter, Michael Mureșan susține că ”cuantumul despăgubirilor, rezultat al măsurilor reparatorii prin echivalent pentru imobilele naţionalizate de regimul comunist, la care a fost obligat statul român a fost stabilit în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”, iar ”hotărârile judecătoreşti au parcurs toate căile de atac fiind supuse, prin urmare, controlului de temeinicie şi legalitate al instanţelor superioare”. Acesta a anexat și o decizie civilă a Curții de Apel Oradea care lămurea sentința Tribunalului Satu Mare și statua obligația de a fi acordate despăgubiri în cuantum de 5, 2 milioane de euro, dar și dispozițiile emise de primarul municipiului Satu Mare în privința despăgubirilor în anii 2011 și 2012 și comunicările pe care le-a avut cu ANRP.

Michael Mureșan mai susține că despăgubirea ”a fost încasată ca urmare a unei proceduri de executare silită efectuată de biroul unui executor judecătoresc, executor care a demarat procedurile doar ca urmare a încuviinţării silite de către o instanţă de judecată”. De asemenea, acesta mai precizează că ”nu am fost singura persoană din România care a executat silit ANRP, aspect care poate fi lesne verificat” și că nu a înregistrat convorbirile pe care le-a avut cu diferite persoane. ”Apelez la respectarea prezumţiei de nevinovăţie ca principiu de bază, distinct de celelalte drepturi care garantează şi ele libertatea persoanei – dreptul la apărare, respectarea demnităţii umane”, concluzionează Michael Mureșan.

[/stextbox]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu