Remember Ștefan Mărcuș. O viață în 40 de fotografii

Expoziția „Fiu al Sătmarului ce sunt” poate fi vizitată la Casa de Cultură a Sindicatelor începând de azi

Tenorul și ziaristul sătmărean Ștefan Mărcuș este omagiat la 60 de ani de la trecerea sa în neființă printr-o expoziție fotografică care ilustrează momente din viața acestuia. Expoziția intitulată „Fiu al Sătmarului ce sunt” este organizată de Asociaţia , , Scrieri ale Vechiului Oraş” (SAVO)  în holul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Cele 40 de exponate prezintă reproduceri ale unor fotografii din cele mai diferite momente ale vieţii lui Ștefan Mărcuș, printre care afişe de spectacole şi coperte de carte.

Potrivit lui Ovidiu Mica, președintele Asociației SAVO, expoziţia reprezintă un omagiu adus tenorului, artistului de sunet şi scriitorului Ştefan Mărcuş.

„Au trecut 60 de ani de la moartea regretatului om de cultură. Satu Mare are nevoie să-şi reamintească sau să facă acum cunoştinţă cu marele om ce a adus multă cinste tuturor celor ce azi se numesc sătmăreni “, a declarat pentru Transilvania Reporter Ovidiu Mica.

Fotografiile au fost puse la dispoziția asociației de către nepotul lui Ștefan Mărcuș, Lucian Anca, dirijorul Operei Naționale din București.

Pasiunea cea mai de preţ a lui Ştefan Mărcuş a fost muzica, iar împreună cu soţia sa, soprana Ritta Mărcuș, a reuşit să o transmită mai departe generațiilor următoare, devenind o familie de muzicieni în adevăratul sens al cuvântului.

 

[nggallery id=40]

 

Cântăreț de operă, istoriograf teatral și muzical, dar și ziarist, Ștefan Mărcuș s-a născut în 8 ianuarie 1886 la Hodișa, județul Satu Mare, și a murit în 18 mai 1953, la Cluj. Studiile muzicale le-a început la Şcoala de canto a lui Rákosi Szidi din Budapesta (1907-1908), continuându-le la Akademie für Musik und darstellende Kunst din Viena (1908-1912) cu Gustav Geiringer (canto). A urmat Facultatea de Drept din Budapesta (1907-1908) şi Oradea (1924-1926). Este licenţiat în Drept (1927) la Oradea.

Ștefan Mărcuș a fost cântăreţ de operă/operetă la Teatrele lirice din Töplitz-Schönau, Troppau, Salzburg şi Krefeld (1912-1914), cântăreţ la Opera din Cluj, solist-concertist în numeroase centre din Transilvania şi Banat, inclusiv Satu Mare (1924-1936), inspector al artelor din Transilvania şi Banat (1931-1941).

Acesta și-a legat numele de orașul Satu Mare și printre cele trei cărți publicate: ”Din trecutul Sătmarului “ – publicată în 1932 la Baia Mare; „Sătmarul” – publicată la Oradea în anul 1938 şi „Thalia Română “ – publicată în 1946. În ultima sa carte, Mărcuș oferă informaţii foarte vaste despre activitatea teatrală sătmăreană până în perioada interbelică și perspective subiective asupra artei muzicale neexprimate în detaliu la acea vreme.

Ștefan Mărcuș a fost și prefectul poliţiei din Oradea Mare între anii 1919 şi 1922 şi avocat licenţiat din anul 1927.

De asemenea, acesta a fondat unul dintre primele ziare româneşti, „Vestul României“ din Oradea Mare, devenind în 1924 membru al Asociaţiei Ziariştilor din România.

Cei care iubesc fotografia și arta vizuală sunt așteptați să admire exponatele la Casa de Cultură a Sindicatelor începând de azi.

 

Text: Sergiu Podină
 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu