Interviu. Primarul care își dă nota 7

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a vorbit într-un interviu acordat Transilvania Reporter despre viziunea sa pentru dezvoltarea oraşului, despre obiective, realizări și nerealizări.

 

Reporter: Pe o scară de la 1 la 10 unde consideraţi că vă situaţi în prezent, la peste un an de la preluarea conducerii Primăriei Satu Mare?

Dorel Coica: Între 6 şi 8, adică 7 şi am să vă spun de ce: nu sunt bani, adică resurse material. Am moştenit o primărie cu datorii de peste 20 milioane de euro pe care nu le regăsesc în nimic din ceea s-a făcut în oraş.

 

Reporter:  În campania electorală, una dintre promisiunile cu care i-aţi convins pe cetăţeni a fost reabilitarea termică gratuită a blocurilor. Programul guvernamental s-a blocat, iar lucrările ce urmează a fi realizate sunt exclusiv din fonduri europene şi sunt încă departe. Nu simţiţi că i-aţi înşelat pe cetăţeni?

Dorel Coica: Nu, nu i-am înşelat! Odată pentru că nu eu dispun de cum administrază Guvernul banii, şi apoi pentru că mandatul meu încă nu s-a încheiat. Trebuie să precizez că prin Programul Operaţíonal Regional 2007/2013 s-a obţinut finanţare pentru anveloparea a 510 apartamente, iar altele aproape 500 vor fi incluse în alte cereri de finanţare. Deci, am început.

 

Reporter:  Cetăţenii se cam plâng că nu pot ajunge la primar deoarece nu aveţi un program de audienţe organizat. Fals sau adevărat?

Dorel Coica:  Fals! Fostul primar şi fosta conducere a Primăriei Satu Mare nu aveau nici măcar un program de audienţe. Eu am stabilit zile de audienţe atât la cabinetele viceprimarilor cât şi la cabinetul primarului. Nu am refuzat niciodată pe nimeni care a venit la Primărie, pe lângă faptul că oriunde m-aş afla, pe stradă sau în diverse alte locuri, oamenii mă abordează mereu pentru a-şi spune problemele. Iar eu îi ascult şi încerc să îi ajut.

 

Reporter:  Aceeaşi supărare o au şi unii dintre consilierii locali. Este ea justificată sau sunt ei prea cârcotaşi?

Dorel Coica:  Eronat. Înaintea fiecărei şedinţe a Consiliului Local sunt organizate întâlniri cu toţi consilierii USL pentru a discuta ordinea de zi. Iar liderii grupului UDMR au de asemenea întâlniri dese cu primarul pentru a fi discutate toate problemele.

 

Reporter: Enumeraţi câteva dintre realizările, respectiv obiectivele din Satu Mare care poartă amprenta exclusivă a primarului Dorel Coica.

Dorel Coica:  Încep cu reabilitarea, respectiv asfaltarea tuturor străzilor din cartierul de case din jurul Pieţei de Vechituri, şi menţionez că au fost efectuate mii de lucrări. Apoi, au fost refăcute trotuarele din cartierele Carpaţi I, Carpaţi II şi Micro 17, urmând să efectuam lucrări similare în cartierele Micro 14 şi 15, precum şi pe partea dreaptă a Someşului. O altă realizare este strada Nouă, prima din Satu Mare pe care toate cablurile pentru utilităţi sunt amplasate subteran.  Totodată, urmează să finalizăm în luna octombrie centura internă a municipiului, iar în felul acesta vom scăpa de traficul greu din oraş.

 

Reporter: Apropo de obiective, v-am văzut inaugurând zilele trecute 10 coșuri de gunoi. Sunt o realizare chiar atât de mare încât să fie organizată o inaugurare cu fast, cu primar, viceprimar și city manager?

Dorel Coica: Acestea sunt doar răutățile unora. De ce naiba să inaugurăm un coş de gunoi? Nu a fost vorba de o inaugurare propriu-zisă a coşurilor de gunoi. Noi am mers să inaugurăm un loc de joacă în Cartierul Soarelui și, în drum spre el, am oprit în Parcul Soarelui să prezentăm presei  proiectul experimental al coșurilor din metal. Le-am dat ca model să vedem ce cred cetăţenii înainte să le înlocuim pe toate cele din plastic. Sunt  convins că oamenilor le vor plăcea. În schimb, am avut în ultima perioadă și alte ieșiri pe teren cu presa, dar nu a fost vorba de tăieri de panglici. La fel, am prezentat recent investiția de pe Bulevardul Lucian Blaga, o arteră foarte importantă și foarte circulată, a mai fost ieșirea de la ștrand, când am atenționat administratorul Beny Alex să amenajaeze parcarea. Dacă noi l-am ajutat, să ajute și el cetățenii așa cum s-a angajat. Nu a fost vorba de inaugurări, ci de prezentarea unor proiecte și investiții.

Dorel-Coica---cosuri-de-gun

 

Reporter: Menţionaţi câteva dintre proiectele de viitor realizabile 100%

Dorel Coica:  100% realizabile sunt şoseaua de centură a municipiului şi cel de-al treilea pod, reabilitarea termică a unui mare număr de blocuri, câteva cartiere de locuinţe sociale pe care le vom construi din module după modelul pus în practică de primarul Radu Mazăre şi finalizarea drumului către Sătmărel.

 

Reporter: Există opinii potrivit cărora în Satu Mare se cheltuiesc prea puţini bani pentru ceea ce este necesar cetăţenilor, dar au fost risipite sume mari de bani pentru trei zile de distracţie la Ziua Oraşului. Cum comentaţi?

Dorel Coica:  Pentru ediţia din acest an a Zilei Oraşului, deşi evenimentele au avut loc trei zile, s-a cheltuit aceeaşi sumă ca anul trecut într-o singură zi de evenimente. Dacă există 100 de cârcotaşi care n-au altă treabă decât să posteze comentarii răutăcioase şi tendenţioase despre activitatea Primăriei şi a primarului pe site-urile online, este treaba lor. Măsura şi ecoul evenimentelor le-au dat cei peste 15.000 de oameni adunaţi seară de seară în Piaţa “25 Octombrie”. Pentru a-i linişti pe cârcotaşi, probabil că la anul vom face un sondaj de opinie în rândul sătmărenilor să vedem dacă îşi doresc trei zile de manifestări sau doar una.

 

Reporter: Care este reaţia dumneavoastră, ca primar, cu angajaţii Primăriei: sunteţi bun, înţelegător şi uman sau preferaţi să fiţi şef pur şi simplu?

Dorel Coica:  Din experienţa managerială acumulată anterior am învăţat că un şef trebuie să fie un om echilibrat, analist, exigent şi înţelegător când este cazul.

 

Reporter:  O întrebare care îi frământă pe foarte mulţi: de ce există atât de multe fete la cabinetul primarului?

Dorel Coica:  La societatea medicală pe care am condus-o înainte de a câştiga alegerile, 90% dintre angajate au fost femei.  La Primărie m-am înconjurat în bună parte tot de femei pentru că experienţa anterioară m-a învăţat că ele sunt bine pregătite, loiale şi cu o gândire constructivă.

 

Reporter: Privind retrospectiv perioada de când sunteţi primar, ce anume consideraţi că a fost neaşteptat de greu de realizat?

Dorel Coica: N-a existat ceva care să mi se pară foarte greu de realizat. Aş spune că puţin mai dificilă a fost adaptarea unei părţi a personalului Primăriei la cerinţele primarului.  Este vorba despre cei ce au trebuit să înţeleagă că viziunea primarului cu privire la dezvoltarea oraşului trebuie să corespundă cu cea a cetăţenilor. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu