Ana Moiș, regina boacelor! O oșancă din Moișeni cucerește Sătmarul cu sarmalele

Se numeşte Ana Moiş şi de peste trei ani, în zilele de vineri şi sâmbătă, zeci de sătmăreni stau la coadă în faţa cortului din centrul nou al oraşului unde oşanca din Moişeni îşi vinde produsele preparate în casă după reţete tradiţionale respectate cu sfinţenie. Cârnaţii afumaţi, slănina, caltaboşul şi brânzoicile – expuse la vânzare – au mare trecere la sătmărenii cărora nu le-a trebuit prea mult  până să le prindă gustul. Dar ceea ce a consacrat-o cu adevărat pe Ana Moiş, sunt boacele, adică sarmalele cu carne şi orez, ori de post – cu păsat şi ciuperci – al căror gust şi savoare sunt greu de egalat. În fiecare zi de vineri a săptămânii, Ana Moiş vinde cel puţin 750 de boace şi, chiar dacă efortul pentru prepararea acestora nu este direct proporţional cu banii scoşi din vânzare, Ana Moiş recunoaşte că veniturile familiei sunt completate substanţial.

De la boace pe-ncercate, la sarmale comandate

Dacă până în urmă cu trei ani, preparatele Anei Moiş erau apreciate doar de familie, şansa de afirmare a oşencei a venit când autorităţile sătmărene, împreună cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi ecologice, au decis ca în Piaţa “25 Octombrie” să aibă loc săptămânal un târg al produselor tradiţionale. Conştientă că încercarea moarte n-are, oşanca din Moişeni a venit cu boace la vânzare chiar în ziua inaugurării târgului, însă doar pentru a testa piaţa, dar a constatat instantaneu că doritorii sunt în număr mult mai mare decât cel al sarmalelor preparate.  Acesta a fost începutul unei acensiuni care în scurt timp a consacrat-o pe Ana Moiş drept “regina sarmalelor”.

În scurt timp, femeia a trebuit să aducă la vânzare tot mai multe sarmale şi, pe lângă cele cumpărate de sătmăreni cu prilejul târgului săptămânal, au apărut şi comenzile pentru acasă. Înaintea sărbătorilor de Paşte şi Crăciun,   pentru clientele cu care vorbeşte “gură de la gură”, Ana Moiş prepară la comandă chiar şi câte 3.000 de sarmale. Alte cliente fac comanda prin telefon, deoarece Ana Moiş, ca o adevărată femeie de afaceri, are şi cărţi de vizită pe care le distribuie discret celor care se opresc în faţa produselor aduse săptămânal pentru vânzare. Acum,   boacele Anei Moiş sunt comandate inclusiv pentru petrecerile organizate de firme sau instituţii, iar oşanca le livrează elegant, ambalate în caserole, în porţii de până la zece bucăţi.

Din sarmale poţi să trăieşti, dar nu te îmbogăţeşti

Între două-trei porţii de sarmale vândute şi trecând peste nemulţumirea clienţilor aşezaţi la coadă, supăraţi că o ţinem de vorbă, am întrebat-o pe regina sarmalelor cum face de reuşeşte să aducă vineri dimineaţa, la târgul de produse tradiţionale, boacele proaspete şi aburinde, cu un miros ameţitor.

“D-apoi, amu’ îi musai să mă ajute şi omu (soţul) că altfel n-aş face faţă. Îl mân încoace- încolo, cară ce trebuie, îl pun la treabă, că nu-i de ales” – spune Ana Moiş.

La sfârşitul unei zile de târg, după ce se trage linie, socoteala arată că din vânzarea sarmalelor se adună chiar şi câte 2.000 lei. Oşanca din Moişeni spune:

“Dacă socoteşti munca şi tăte celelalte ce-s de trebuinţă, din sarmale poţi să trăieşti, dar nu te îmbogăţeşti”!

La banii făcuţi din vânzarea sarmalelor se adaugă alţii rezultaţi din vânzarea şuncii, cârnaţilor şi catlaboşului proaspete, dar mai ales de pe urma brânzoicilor delicioase, despre care Ana Moiş spune că le prepară în casă şi le coace afară, în cuptorul pentru pâine, “de aia îs aşa de gustoase”!

Distribuie:

Postaţi un comentariu