Numai bolnav să nu fii! Spitalele taie de la pacienți ca să facă economii

Mai multă chibzuinţă în utilizarea medicamentelor şi materialelor sanitare, mai puţine internări de lungă durată şi mai multe internări de zi, mai mult accent pe serviciile din ambulatoriile de specialitate. Sunt câteva dintre măsurile pe care managerii spitalelor de stat s-au angajat să le ia pentru a se încadra în bugetul alocat pentru acest an. Măsurile vin ca urmare a solicitării ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a arătat că suplimentarea de fonduri care se va face în domeniu va avea ca şi scop doar acoperirea cheltuielilor cu salariile şi că, pentru a se încadra în buget, fiecare spital trebuie să facă economii.

 

Satu Mare: Limitări în serie pentru pacienți

Conducerile spitalelor din judeţul Satu Mare au înaintat Prefecturii planul de măsuri pentru reducerea şi optimizarea cheltuielilor, aşa cum au solicitat cu circa trei săptămâni în urmă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate. Solicitarea a fost formulată ca un bonus cinic la faptul că rectificarea bugetară a adus zero lei în bugetele unităţilor medicale cu paturi, nevoite să se încadreze în sumele contractate până acum cu CJAS. Cum au înţeles managerii de spitale să reducă şi să optimizeze cheltuielile, ne-a spus prefectul Eugeniu Avram. Este vorba despre optimizarea rulajului pacienţilor între secţiile acuţi şi cronici, creşterea numărului spitalizărilor de zi, reducerea internărilor pentru pacienţii care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor, monitorizarea numărului şi tipului de analize de laborator şi investigaţii paraclinice în sensul de-a nu se repeta analizele în secţii şi la UPU, reducerea cheltuielilor cu materialele consumabile, în sensul optimizării consumului de materiale sanitare, curăţenie şi dezinfectanţi.

Cu alte cuvinte, managerii spitalelor din Satu Mare au inclus în planul de măsuri înaintat Instituţiei Prefectului limitarea a cam tot ce îl priveşte pe asigurat. Inclusiv cumpărarea detergenţilor a fost limitată, deşi din taxa pe botoşei – destinată chipurile achiziţionării produselor de igienă – se încasează zilnic bani frumoşi.

Singura care a propus o măsură ce nu vizează pacienţii internaţi şi drepturile acestora este Diana Mitruţ, de la Spitalul Orăşenesc din Negreşti Oaş. Este vorba despre începerea demersurilor pentru recuperarea accizelor achitate în ultimii trei ani pentru combustibilul gazos. Spitalul Orăşenesc din Negreşti Oaş are de recuperat nu mai puţin de 44.000 lei, iar prefectul Eugeniu Avram a declarat că va solicita şi celorlalte spitale începerea demersurilor de recuperare a accizelor.

 

SĂLAJ: Internări mai puține și reduceri de sporuri

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, zilele trecute a avut loc o întâlnire în care toţi cei implicaţi în sistemul sanitar, inclusiv reprezentanţii sindicatului, au stat la aceeaşi masă şi au încercat să găsească, împreună, soluţii.

„Am identificat, împreună, soluţii valabile pentru toate spitalele. Spre exemplu, restructurarea secţiilor cu paturi în funcţie de îndeplinirea indicatorilor, de adresabilitate, de existenţa medicilor specialişti. O altă măsură ar fi reducerea unor sporuri pe anumite secţii sau creşterea numărului serviciilor acordate în ambulatoriul de specialitate, în paralel cu diminuarea numărului de internări curente, în favoarea internărilor de zi şi a celor de 24 de ore”,   ne-a declarat directorul DSP.

Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău – cea mai mare unitate spitalicească din judeţ – spune că la unitatea pe care o conduce vor fi aplicate şi alte măsuri complementare.

„În perioada ianuarie – iulie, la internări de zi şi bolnavi cronici am făcut mai puţine servicii decât era prevăzut în contract. Sperăm să putem transfera suma rămasă acolo pe intervalul octombrie – decembrie. O să analizăm şi stocurile, să nu facem cheltuieli nejustificate şi am început deja să creştem veniturile în ambulatoriu prin servicii de medicina muncii”, explică managerul.

Tot la Spitalul Judeţean se are în vedere înfiinţarea unui compartiment de hematologie în cadrul secţiei de interne şi a unui compartiment de neurochirurgie în cadrul secţiei de chirurgie. Ambele ar urma să rezolve cazuri care, în prezent, sunt trimise la spitalele din Cluj, şi vor aduce, astfel, venituri suplimentare spitalului din Zalău.

Stela Tudor, Olimpia Man
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu