Locuri puţine în internatele din Satu Mare

Locurile din cele cinci internate sătmărene s-au ocupat foarte repede

Viitorii liceeni din judeţul Satu Mare au şanse slabe să mai găsească locuri în internatele din oraş,   majoritatea acestora fiind ocupate încă din anii trecuţi. Problema locurilor din internatele sătmărene este veche, numărul solicitările fiind mult prea mare în comparaţie cu cel al locuri disponibile.

Majoritatea părinţilor preferă să îşi cazeze copii în internate deoarece, aici au parte de o masă caldă, confort şi ore stricte de meditaţie la un preţ substanţial mai mic, în comparaţie cu cel al chiriilor.

Solicitări multe locuri puţine

Şcoala începe la începutul săptămânii viitoare, iar locurile din cele cinci internate sătmărene s-au ocupat foarte repede. Înscrierile au început încă din luna august şi puţini au fost aceia care au primit un loc, din cauza numărului mare de elevi care au rămas cazaţi de anul trecut. Internatul Liceului Teologic Romano Catolic „Ham Janos “, din Satu Mare, are o capacitate de 120 de locuri, din care au fost ocupate 90, din anul şcolar precedent. Numărul solicitărilor a fost de 140, dar având în vedere circumstanţele, au mai rămas doar 30 de locuri libere. Acestea au fost ocupate rapid de elevii veniţi de la ţară, din Judeţul Satu Mare, dar şi de tineri din oraşul Baia Mare. Harvath Attila, administratorul internatului precizează faptul că numărul locurilor pentru fetelor este 70, iar pentru băieţi doar 50, deoarece numărul fetelor este mai mare decât cel al baieţilor.

De asemenea o situaţie asemănătoare este întâlnită şi la internatul Liceului Teoretic German „Johann Ettinger “, Satu Mare, ce are o capacitate de 65 de locuri dintre care libere, pentru proaspeţii absolvenţi de şcoala generală, au rămas doar 20. Din acestea au fost ocupate 17, rămânând libere în prezent doar 3 locuri pentru ceilalţi doritori. Copii sunt de obicei de la ţară sau din Carei şi Baia Mare. Reiz Maria, directorul Liceului Teoretic German, din Satu Mare, consideră benefică această soluţie pentru elevi, dar si pentru parinţii ce doresc o atentă şi constantă supraveghere a copiilor.

„Elevii cazaţi la internat trebuie să respecte un program strict care cuprinde printre aletele, ore de meditaţii obligatorie şi oră de singere fixă. Părinţii pot să stea mai liniştiţi deoarece elevii nu au voie să părăsească internatul fără bilet de voie şi sunt în permanenţă supravegheaţi de o pedagogă “, declară Reiz Maria pentru Transilvania Reporter.

Tot directoarea este de părere că şi preţul avantajos îi determină pe părinţi să îşi cazeze copii la internate şi nu într-o chirie.

Internatul  Liceului „Kolcsey Ferencz “, dispune de 85 de locuri, majoritatea acestora fiind ocupate de fete. Din numărul total de locuri, 40 au fost deja ocupate de către elevii ce au locuit şi anul trecut aici, iar în prezent mai sunt disponibile 4 locuri pentru băieţi.

Internatul Liceului cu Program Sportiv din Satu Mare a intrat anul acesta în reabilitare. Acesta a fost în anii trecuţi, unul dintre cele mai căutate internate din oraş. Elevii cazaţi aici au fost redistribuiţi, băieţii în internatul Liceului „Ion I. C. Brătianu “, care are o capacitate de 80 de locuri, iar fetele în internatul Liceului „Constantin Brâncuşi “, care are o capacitate de 100 de locuri.

[stextbox id=”custom” caption=”Preţuri mici pentru condiţii acceptabile”]Internatele din Satu Mare, deşi nu oferă condiţii ca în Occident, dispun de toate utilităţile necesare: apă rece şi caldă, grupuri sanitare, mobilier şi curent electric, televizor comun şi internet. Părinţii pot fii liniştiţi pentru că fiecare internat are propriul său regulament de funcţionare şi interdicţie în ceea ce priveşte accesul străinilor. Preţurile pe care părinţii trebuie să le plătească la internate sunt foarte mici, acesta începând de la 30 de lei până la 60 de lei pe lună. Fiecare internat dispune de o cantină, unde atât persoanele cazate cât şi elevii din licee pot să meargă să servească o masă caldă. Preţurile pentru o zi la cantină încep de la 10 lei şi poate ajunge până la 13, 5 lei, aici intră micul dejun, masa de prânz şi cina. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu