La Satu Mare va fi înfiinţat un centru de recuperare pentru copiii cu handicap

Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea centrului a fost aprobat luni

Un centru de recuperare pentru copiii cu handicap va fi înfiinţat la Satu Mare, ca structură funcţională în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea centrului a fost aprobat luni de consilierii judeţeni, iar necesitatea existenţei unei astfel de structuri este motivată de numărul mare al copiilor cu dizabilităţi aflaţi în evidenţa DGASPC.

Este vorba despre 184 de copii care beneficiază de servicii de tip rezidenţial, servicii de tip asistenţă maternală şi plasamente familiale – aflaţi în evidenţa Serviciului de Management al DGASPC – respectiv 960 de copii care figurează în evidenţa Serviciului de Evaluare Complexa în Domeniul Asistenţei Sociale. Alături de copii aflaţi în evidenţele DGASPC, de serviciile specialiştilor vor putea beneficia şi copiii neluaţi în evidenţă.

Centrul va avea sediul pe strada George Călinescu nr.1 şi va oferi copiilor cu dizabilităţi activităţi complexe de recuperare/reabilitare precum evaluare psiho-somatică, triaj medical, logopedie, terapie psihomotrică şi de abilitate manuală, kinetoterapie, balneofizioterapie, masaj, terapie ocupaţională, consiliere psihologică, terapie de grup, art-terapie, ludoterapie, educaţie non-formală, activităţi de formare a deprinderilor de viaţă independente, activităţi recreative şi de socializare. Aceste activităţi se vor desfăşura atât individual cât şi în grup, respectând un grafic de programări, iar frecvenţa şedinţelor de recuperare va ţine cont de gravitatea diagnosticului şi de receptivitatea, respectiv limitările psiho-fizice ale copilului.

Totodata, prin înfiinţarea acestei structuri de sprijin, se doreşte ca persoanele aflate în dificultate sau persoanele cu dizabilitate (copii cu măsură de protecţie specială şi copii cu aparţinători din judeţul Satu Mare) să aibă suportul corespunzător din partea comunităţii, precum şi din partea instituţiilor şi organelor de specialitate, ca o alternativă la soluţiile existente în prezent de-a avea şanse egale pentru o viaţă echilibrată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu