Teatrul de Vară din Satu Mare, răpus în numele sfintei retrocedări

Pe locul fostului Teatru de Vară cresc bălăriile. Foto: Vasile Mihovici

Singurul loc de concerte în aer liber pe care îl avea Sătmarul, Teatrul de Vară, a devenit la șase ani după retrocedare un loc plin de bălării în plin centrul orașului. Un amfiteatru altădată splendid, Teatrul de Vară a fost retrocedat după anii 2.000 Episcopiei Romano-Catolice și apoi ras de pe suprafața pământului în mare grabă. Noii proprietari anunțau la acea vreme construcția unui centru  multifuncțional cu birouri și spații comerciale, motiv pentru care Casa de Cultură G.M. Zamfirescu a trebuit și ea să se mute într-un alt spațiu, cu chirie. De atunci au trecut șase ani în care Primăria a investit o mulțime de fonduri în sediul Casei de Cultură închiriat de la sindicate, iar Episcopia s-a lepădat de proiecte și de teren lăsându-le în voia sorții.

Amfiteatru demolat pentru un centru comercial

Retrocedarea Teatrului de vară din municipiul Satu Mare a avut loc într-o perioadă de boom imobiliar, în vara anului 2007, în care Episcopia Romano-Catolică devenea cel mai mare magnat imobiliar din zonă, ca efect al retrocedărilor pe bandă rulantă. Deși Teatrul de vară era funcțional și găzduia an de an festivaluri celebre precum Samfest Rock și Samfest Jazz, Primăria a retrocedat Teatrul către Episcopie, în timp ce moștenitorii unor foști proprietari au obținut alte terenuri și clădiri aflate în zonă. În primăvara anului 2008, Episcopia a forțat eliberarea terenului și a intrat cu buldozerul în amfiteatru, demolându-l în câteva zile.

Reprezentanții Episcopiei anunţau atunci că pe terenul de 4.700 de metri pătraţi va fi construit un complex multifuncţional. Existau planuri pentru amenajarea unei săli festive pentru diferite evenimente culturale, cum ar fi concerte corale, recitaluri de poezii şi alte evenimente de acest gen, dar şi pentru a transforma o parte în spaţii comerciale. De atunci și până acum au trecut șase ani, timp în care proiectul romano-catolicilor a bătut pasul pe loc. Pe terenul retrocedat cresc bălăriile și se adăpostesc oameni ai străzii. Surse neoficiale susțin că terenul ar fi fost vândut de Episcopie.

Cultură pe apucate

Rămasă fără Teatrul de vară, Casa de Cultură G.M. Zamfirescu a fost forțată să se mute și ea, ulterior, într-un nou sediu, cu chirie. Locația aleasă de muncipalitate a fost Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde s-au investit milioane de lei pentru ca măcar o parte din spații să fie aduse la un standard ”locuibil”. Chiar și așa, Casa de Cultură nu are un spațiu de concerte, recurgând la mila Consiliului Judeţean sau a unor patroni pentru organizarea diverselor evenimente. „De șase ani nu mai dispunem de un spaţiu corespunzător pentru evenimentele noastre, la care participă anual mii de sătmăreni. Evenimentele le organizăm la Aeroclub sau în sala de concerte a Filarmonicii, unde putem“, spune Gheorghe Molnar, directorul Casei de Cultură.

Teatrul de vară a intrat în proprietatea statului în anul 1950, iar până în anii 1990, când a început procedura de retrocedare către Episcopia Romano-Catolică, spaţiul era al municipalităţii, dat în custodia Centrului „G.M. Zamfirescu“. Chiar şi după retrocedare, el a fost folosit în continuare de municipalitate până în anul 2007, când Episcopia a preluat terenul pentru a construi complexul.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu