Greco-Catolicii contraatacă la nivel înalt. Cazul Mănăstirii Bixad, pe masa premierului Ponta

Enoriașii și călugării ortodocși, protestând împotriva executării silite

Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureșan, i-a adresat miercuri o scrisoare premierului Victor Ponta, prin care îi solicită să „exprime public poziția Guvernului față de implicarea instituțiilor din subordinea sa în oprirea executării hotărârii judecătorești […] de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad”.

Reprezentanții Bisericii Române Unite cu Roma (BRU) reclamă faptul că instituția Consilului Județean (CJ) Satu Mare a depus o contestație către Judecătoria Negrești Oaș, prin care s-a suspendat punerea în executare a hotărârii de retrocedare. Acuze au fost aduse și Prefecturii Satu Mare, instituție care este acuzată de faptul că a organizat o întâlnire în care s-a hotărât ca sentința definitivă și irevocabilă, emisă de Curtea de Apel Craiova, să fie aplicată doar parțial. Acest gest este considerat de BRU drept o imixtiune a politicului în aplicarea unei sentințe judecătorești. Vicepreședintele CJ, Mircea Govor, este acuzat la rândul său de faptul că împiedică punerea în executare a sentinței. „Domnul Mircea Govor a declarat că ceea ce încearcă BRU  <<este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici și retrocedat în baza unei sentințe judecătorești, este al Consiliului Județean>>”, spune Lucian Mureșan, contestând afirmațiile vicepreședintelui CJ și afirmând că imobilele în cauză aparțin în fapt Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

Acuze la adresa cetățenilor ortodocși din Bixad

Totodată, înaltul prelat greco-catolic semnalează premierului tratamentul de care au avut parte greco-catolici din partea enoriașilor ortodocși din Bixad. „Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenți acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipați, huiduiți, agresați, insultați și amenințați cu moartea doar pentru vina că au mers să îsi ia înapoi bunul confiscat de comuniști”, spune cardinalul Lucian Mureșan.Vinovați și pentru această stare tensionată din rândul populației, spun reprezentanții BUR,  sunt repezentanții instituțiilor județene. „Atitutinea părtinitoare a persoanelor din subordinea dumneavoastră (n.red. Victor Ponta) a creat la Bixad o situație care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovați să cadă victime”, declară cardinalul greco-catolic. În scrisoarea adresată primului-ministru, clericul Lucian Mureșan face referire și la celelate imobile aflate în litigiu cu Biserica Ortodoxă. Cardinalul greco-catolic spune că aceste clădiri sunt degradate în mod intenționat de către cei care le gestionează în prezent, respectiv ortodocșii, pentru a se șterge orice urmă a greco-catolicismului din Transilvania.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Eduard-William Fărtan says:

    Articolul este inexact atunci cand pune subtitlul: “Acuze la adresa cetățenilor ortodocși din Bixad”. Nicaieri in scrisoarea sa Cardinalul nu aduce acuze la adresa cetatenilor orodocsi din Bixad si nici nu lasa sa se inteleaga aceasta. Scrisoarea indica autorii morali ai agresiunilor verbale si fizice dar nu mentioneaza provenienta grupului care scanda si se manifesta violent. Se stie foarte clar ca multi dintre ei au fost adusi la comanda si din alte localitati…

  2. claudiu says:

    Este foarte dureros cand in 2013 ne folosim de sentinte judecatoresti ca sa luam ceea ce apartine poporului din Bixad de secole.Acea manastire nu este a unui episcop sau cardinal care spun ca sunt ai Papei,acea Manastire apartine credinciosilor Lui Hristos.Noi nu avem nevoie de asa zisi loctiitori ai lui Hristos pe pamant.Mantuitorul este cu noi in orice ceas din zi,in orice zi din luna ,drept dovada la Sfinta Liturghie nu se jertfest loctiitorul ci Insusi Mantuitorul nostru.El nu are nevoie de loctiitori ci de crestini adevarati.Incetati sa va tot plangeti si sa cereti ce nu este al vostru.

  3. Ioan Moisin says:

    Răspunsul Guvernului României dat Camerei Deputaților la 11 noiembrie 1997, din care cităm:
    „Guvernul României
    Cabinet Consilier Guvernamental
    București, 11 noiembrie 1997

    Domnului Emil Popescu
    Președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Comisiei Deputaților
    Domnului Dan Marțian
    Președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților

    Referitor la scrisoarea trimisă Domnului Prim-Ministru Victor Ciorbea, din ziua de 16 octombrie 1997, ne-am adresat instituțiilor competente, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, am primit următoarele date solicitate, pe care le prezentăm și în rezumat și in extenso:
    1. – Prin Decretul nr. 358/1948 pentru stabilirea situației de drept a fostului cult greco-catolic, s-a hotărât „încetarea activității cultului greco-catolic”, ca urmare a trecerii credincioșilor greco-catolici la cultul ortodox și preluarea bunurilor „mobile și imobile” de către stat, proprietatea fostei Administrații centrale bisericești și cele statutare (episcopale, protopopiale, a fundațiilor, congregațiilor etc.).
    Prin H.C.M. nr. 1719/1948 publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie 1948, s-a înființat o Comisie centrală pentru identificarea și preluarea acestor bunuri, precum și distribuirea lor în folosința unor instituții de specialitate. Catedralele, bisericile și capelele au fost destinate în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Această comisie nu a funcționat niciodată. În arhivele Secretariatului de Stat al Cultelor și nici în altele, nu se găsesc documente despre activitatea acestei comisii. După cunoștințele noastre, atât bunurile „mobile și imobile” au fost preluate de către organele administrative locale cu concursul Securității, după arestarea conducătorilor acestor instituții centrale și tutelare, precum și după alungarea responsabililor acestor bunuri (episcopi, protopopi etc.), apoi predate unor instituții de specialitate, după natura fiecărui bun, iar catedralele și bisericile au fost date în folosința Bisericii Ortodoxe Române.
    În arhivele Bisericii Române Unite – greco-catolică nu există nici un document în legătură cu această situație.
    Transcrierea dreptului de proprietate în cartea funciară din Ardeal în favoarea Bisericii Ortodoxe Române, s-a făcut ilegal și fără nici o dispoziție juridică, deoarece în Decretul nr. 358/1948 nu s-a prevăzut un astfel de transfer de proprietate.
    În concluzie: Comisia centrală numită prin H.C.M. nr. 1719/1948, nu și_a exercitat și îndeplinit sarcinile fixate prin această hotărâre guvernamentală, întrucât nu există nici un document în arhiva Secretariatului de Stat al Cultelor, privitor la destinația bunurilor foste ale Bisericii Române Unite – greco-catolică, la data de 1 decembrie 1948.
    Bunurile au fost distribuite diferitelor instituții și Bisericii Ordotoxe Române de către administrația locală.
    2. Instituții greco-catolice la data de 1 decembrie 1948:
    – Episcopii în număr de 5: Arhiepiscopia de Alba-Iulia și Făgăraș, din Blaj; Episcopia greco-catolică Cluj-Gherla din orașul Cluj; Episcopia greco-catolică din Oradea; Episcopia greco-catolică din Maramureș, din Baia Mare și Episcopia greco-catolică din orașul Lugoj.
    În urma aplicării Decretului nr. 358/1948, toate bunurile mobile și imobile ale acestor Episcopii, în lipsa reprezentanților acestora, au fost preluate de către stat. Catedralele au fost date în folosința B.O.R., iar celelalte bunuri, altor instituții. (…)
    – Ordine (călugărești) în număr de 9 au fost preluate de către organele administrative locale și desființate;
    – congregații (călugărițe) un număr de 14. Asemenea desființate de organele administrative locale;
    – protopopiate, în număr de 67 pe întreaga B.R.U. Catedralele lor preluate de organele de stat, desființate, bisericile predate în folosința B.O.R., iar bunurile imobile și mobile predate altor instituții de stat. Din aceste catedrale nu s-a restituit nici una până în ziua de azi;
    – mănăstiri au fost în număr de 27 (bărbați și femei), toate preluate de organele de stat, desființate și nici una din ele nu s-a restituit, sunt folosite de B.O.R.;
    – fundații în total 20, între care școli, institute teologice, de caritate etc. au fost desființate. Bunurile mobile și imobile au fost trecute în patrimoniul statului;
    – biserici greco-catolice (parohii și filii) au fost în număr de 2208. (…)

    ss. Valentin Hossu-Longin,
    Consilier Guvernamental pentru culte”.
    11.XI.97

Postaţi un comentariu