Dojană pentru viceprimarul Roca. Episcopul Iustin Sigheteanul interzice cimitirele private

Episcopul Iustin Sigheteanul

Interdicţia impusă preoţilor ortodocşi din Satu Mare de-a nu oficia slujbe de înmormântare în cimitirele private, devine şi mai acută după apelul făcut de Prea Sfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului. Prezent marţi la Satu Mare, unde a participat la sfinţirea bisericii din cimitirul parohial al Bisericii Sfânţii Împăraţi “Constantin şi Elena”, episcopul ortodox a afirmat:

“Îi cer viceprimarului Radu Roca să nu mai elibereze autorizaţii pentru construirea de cimitire private”!

Prea Sfinţitul Părinte a declarat apoi că această solicitare este adresată tuturor autorităţilor locale şi că este motivată  strict de dorinţa de împiedicare a afacerilor cu morţi:

“Biserica făcut apel la autorităţile locale să organizeze cimitire publice, nu private, şi cimitire bisericeşti. Noi nu facem afaceri cu persoane decedate! Înmormântarea nu poate să fie o problemă privată, deorece comunitatea are nevoie ori de cimitir public, ori de cimitir parohial.  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca preoţii să nu înmormânteze în cimitirele private tocmai pentru a nu încuraja afacerile cu morţi”! – a declarat episcopul ortodox Iustin Sigheteanu.

Întrebat dacă la nivelul conducerii Primăriei Satu Mare se va da curs solicitării episcopului ordodox al Maramureşului şi Sătmarului de-a nu se mai elibera autorizaţii pentru cimitire private, viceprimarul Radu Roca a afirmat că se va supune:

 “Am luat act de această rugăminte, urmează să studiem şi actele legislative în acest domeniu, iar apoi, împreună cu conducerea Primăriei, vom ţine cont de această recomandare! Deci, nu vom mai elibera autorizaţii”!

Episcopul-Iustin-Sigheteanul-Radu-Roca

La Satu Mare, preoţilor ortodocşi li s-a reamintit că nu au voie să oficieze slujbe de înmormântare în singurul cimitir privat din oraş, în luna august, după ce sătmăreanul Cristian Podină a fost nevoit să-şi îngroape mama decedată în cimitirul privat. Credincioasă, cu toate taxele către biserică plătite la zi, decedata a fost îngropată de un preot greco-catolic, deoarece preoţii ortodocşi, ameninţaţi de protopopul Ioan Socolan, au refuzat oficierea slujbei. Ulterior, în data de 28 august, la recomandarea episcopului Iustin Sigheteanu, preoţii ortodocşi s-au întrunit în şedinţă pentru a vota dacă doresc să oficieze slujbe în cimitirul privat. Deşi s-a votat în unanimitate pentru oficierea slujbelor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului întârzie să ia act de decizia preoţilor. Episcopul ortodox Iustin Sigheteanu a declarat că deşi au votat în felul acesta, preoţilor le va fi interzisă în continuare oficierea slujbelor în cimitirul privat

3 Comentarii

  1. Daniel spune:

    Normal ca Roca se conformeaza! Fratele ginerelui lui Socolan e PSD-ist cu acte in regula, iar baiatul lui Socolan se insoara cu fata patronului care construieste Biserica. Ce familie fericita nu e asa?

  2. podina cristian spune:

    nu ,,ulterior,,, gresit anterior in urma cazului meu mediatizat local ,in care preotul ortodocs a fost amenintat si nu a venit la inmormintare ,doar la priveghi la MAMA ,doar pt ca fam a ales sa o inmorminteze intr-un cimitir privat .nu e corect sa fie cat de multe si noi sa putem merge unde e mai bine pt noi ca familie ca noi platim

  3. Sebastian spune:

    Goana bisericii ortodoxe române sa produca profit din orice gen de afacere a ajuns si la serviciile funerare. Acești indivizi din fruntea bisericii care strâng comori pe pământ și nu in cer asa cum spune biblia, sunt atât de avizi de putere si bani pentru a trăi in pacat și a se lafaii in masini luxoase, nu mai au scrupule. De noi cetățenii români depinde cat le mai permitem acestor impostori plini de aur sa ne controleze viata si sentimentele. Exista legi care îi obligă să nu perturbe un astfel de eveniment. Filmați astfel de abuzuri și publicațiile on-line. Nu uitati ca preoții sunt platiti din bani publici…. În concluzie sunt platiti din banii dumneavoastră.

Postaţi un comentariu