“Clopoţelul sună pentru toţi” – campanie pentru integrarea şcolară a copiilor cu disabilităţi

"Clopoţelul sună pentru toţi" se va desfăşura timp de trei luni

O nouă ediţie a campaniei pentru integrare şcolară, “Clopoţelul sună pentru toţi” a început la Satu Mare în organizarea Caritas. Lansarea campaniei a avut loc la Centrul de Reabilitare “Sf. Iosif” al Organizaţiei Caritas în prezenţa directorilor şi educatoarelor celor nouă grădiniţe implicate în proiectul transfrontalier HUSKROUA1101/058 “Clopoţelul sună pentru toţi”.

Fazerkas Csilla, purtătoarea de cuvânt a Caritas spune că în campanie sunt implicate Grădiniţele Draga Mea, Guliver, Dumbrava Minunată, Ham Janos, Grădiniţa cu program prelungit nr 7, Grădiniţa cu program prelungit nr 9, Grădiniţa cu program normal Sătmărel şi Grădiniţa cu program normal Lazuri.

Scopul programului este sprijinirea acceptării şi integrării sociale a copiilor cu disabilităţi, asigurarea posibilităţi unui schimb de experienţă pentru grădiniţele locale şi o oportunitate a pedagogilor de testarea metodelor educaţionale utilizate. Totodată, programul a oferă posibilităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de toleranţă a copiilor care frecventează şcolile de masă.

În cadrul activităţilor incluse în proiect, o dată pe săptămână – timp de trei luni – psihopedagogii Centrului de Reabilitare “Sf Iosif” împreună cu un copil cu nevoi speciale vor participa la activităţile de grădiniţă. În timpul acestor activităţi, specialistul îndrumă şi sprijină copilul cu nevoi speciale, se implică în activităţile educative şi în includerea lui în grupa de copii. La finalul programului este prevăzută organizarea unui eveniment cultural, unde vor participa toate grupele de grădiniţă implicate.

Campania “Clopoţelul sună pentru toţi” a fost lansată în 2009 simultan în România, Ucraina şi Ungaria. Prin cooperarea unor regiuni învecinate din aceste ţări, trei organizaţii ale societăţii civile – Asociaţia Down din Ungaria, Centrul de reabilitare medicală şi socială din Ucraina, precum şi Organizaţia Caritas Satu Mare din România şi-au unit forţele pentru a schimba percepţia asupra învăţământului public.

Distribuie:

Postaţi un comentariu