Cetatea din Ardud şi legenda prinţesei blestemate atrag doar 50 de vizitatori pe zi

Cetatea din Ardud, județul Satu Mare / Fotoreporter: Vasile Mihovici

Aproximativ 50 de persoane vizitează zilnic cetatea din Ardud, fiind interesate în special de legenda unei prinţese care bântuie pivniţele cetăţii după ce a fost blestemată de propriul tată.

Directorul Casei de Cultură din Ardud, Mircea Câcu, a declarat, pentru AGERPRES, că cetatea, recent reabilitată, este vizitată zilnic de aproximativ 50 de persoane, chiar dacă intrarea este gratuită. Acesta a explicat că se încearcă atragerea vizitatorilor prin diferite căi, un succes deosebit avându-l prima ediţie a Festivalului Medieval Ardud, desfăşurat în 21 iulie, când mii de persoane au fost atrase de spectacolul oferit de cavalerii ordinului Lup şi au vizitat cetatea.

 

‘Avem o muzeografă care prezintă cetatea. Una dintre cele mai uzitate întrebări este cea cu privire la legenda prinţesei. Le arătăm locul unde a existat capela. Noi abia acum ne lansăm pe piaţă, acest festival medieval ne-a făcut o reclamă deosebită, vrem să renunţăm la Zilele Oraşului în favoarea acestui festival. Dorim să luăm legătura cu o firmă din Satu Mare ca să includă şi Ardudul în circuitul turistic’, a spus Mircea Câcu.

 

Cetatea Ardud a fost reabilitată printr-un proiect cu finanţare europeană şi deschisă oficial publicului în 2012. Cetatea a fost construită în a doua parte a secolului XV de Bartolomeu Dragfi, fiind o construcţie puternică, cu turnuri, înconjurată de şanţuri umplute cu apă. După moartea ultimului descendent al familiei Dragfi cetatea îşi schimbă de mai multe ori stăpânii, ajungând în secolul al XVIII-lea în proprietatea familiei Karoly, într-o stare avansată de degradare, fiind asediată de turci în 1565. Groful Karoly Sandor, care deţinea şi castelul din Carei, a început rezidirea cetăţii în 1727. Încăperile grofilor aveau finisaje fine, cu stucaturi ornamentale, turnul de la intrare având acoperişul poleit cu aur. La vremea respectivă capela cetăţii a fost renumită, aici având loc căsătoria poetului naţional al Ungariei Petofi Sandor cu Szendrey Julia, la 8 septembrie 1847.
Partea cea mai atractivă pentru public o reprezintă însă povestea fantomei prinţesei Vilma, blestemată de propriul tată, Francisc Rakoczi al II-lea (1676 – 1735), după ce a divulgat secretele pivniţei unor austrieci. Conform legendei, austriecii nu ştiau cum să cucerească cetatea şi au trimis un tânăr chipeş să o seducă pe fiica principelui. Aceasta s-a îndrăgostit de el şi i-a divulgat secretele pivniţelor cetăţii. În momentul în care austriecii au mers să-l aresteze pe principe, Vilma a recunoscut ceea ce a făcut, cuprinsă de remuşcări, şi a fost blestemată de tatăl său. Totuşi, principele Francisc Rakoczi a reuşit să scape. Legenda mai spune că fata lui Rakoczi trăieşte şi astăzi ascunsă în pivniţe, iar cel care vrea să o scape de blestem trebuie să o sărute de trei ori pe toate cele trei chipuri şi pe urmă s-o urmeze în pivniţă, unde prinţesa îi va arăta tezaurul familiei. Cel care se aventurează în pivniţe trebuie însă să aibă grijă să nu privească înapoi, altfel se va preface în piatră. Conform poveştii, de-a lungul timpului mai mulţi tineri din localitate ar fi încercat să intre după prinţesă, dar niciunul nu s-a mai întors.

AGERPRES

Distribuie:

Postaţi un comentariu