Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, o ecuaţie cu multe necunoscute şi multă delăsare

Cartierul Micro 16 din Satu Mare

Prin modificarea din 17 iulie a.c. a Legii 260 din 2008 privind asigurarea clădirilor împotriva dezastrelor naturale, asigurarea devine obligatorie pentru toţi proprietarii de imobile. Potrivit directorului Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Iosif Drimuş, până la modificarea menţionată, asigurarea era facultativă. El mai spune că după modificarea legii, trebuie să încheie asigurare obligatorie şi deţinătorii de asigurări facultative.

Directorul DITL Satu Mare mai spune că la nivel naţional, centralizarea evidenţelor din judeţe cu privire la deţinătorii de imobile care trebuie să încheie asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale, se face de către PAID sau Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale trebuie să trimită listele cu toţi proprietarii de imobile, PAID având rolul de a-i identifica pe cei care nu au încheiate asigurări şi de a trimite lista cu aceştia către unităţile administrativ-teritoriale pentru a lua măsuri împotriva celor care nu deţin asigurări obligatorii. Deşi rolul PAID este prevăzut de Legea 260, lista cu proprietarii de imobile din Satu Mare, trimisă în anul 2010, nu a fost returnată nici până în prezent, cu menţionarea acelor persoane care nu au încheiate asigurări, spune Iosif Drimuş

“În 2010 am identificat în municipiul Satu Mare 43.840 de locuinţe aparţinând persoanelor fizice, care ar trebui asigurate prin PAID, respectiv să deţină poliţă de asigurare obligatorie. Nici până acum nu am primit înapoi listele, deşi actualizarea bazei de date cu cei care nu deţin asigurare ar trebui să se facă lunar, ca atare nimeni dintre aceştia nu a putut fi înştiinţat”, a declarat Iosif Drimuş.

Pe de altă parte, în ultimele două luni, primarul Dorel Coica a insistat asupra obligativităţii cetăţenilor de a deţine asigurări obligatorii a imobilelor din proprietate împotriva dezastrelor naturale. Edilul şef a insistat şi asupra faptului că dacă nu-şi asigură locuinţele, cetăţenii pot fi amendaţi. Însă, ceea ce a uitat primarul, este tocmai esenţialul: locuitorii municipiului ar trebui informaţi printr-o campanie susţinută asupra prevederilor Legii 260, cu explicarea detaliată a diferenţei dintre o poliţă facultativă şi una obligatorie. Totodată, pentru a nu panica inutil populaţia, ar fi necesar ca lista cu persoanele care nu deţin asigurări obligatorii să fie trimisă în sfârşit de la Bucureşti, pentru ca ulterior Primăria să poată emite înştiinţări exact persoanelor vizate.
Asigurarea obligatorie se încheie în funcţie de tipul clădirilor. Astfel, pentru clădirile construite din materiale tratate termic, suma prevăzută a fi acordată de către asigurator ca despăgubire este 20.000 euro, iar suma achitată de persoana fizică se cifrează la 20 euro anual. Pentru clădirile contruite din materiale netratate termic, suma prevăzută este 10.000 euro, iar suma achitată – 10 euro anual.
Amenzile prevăzute pentru neîncheierea asigurărilor obligatorii sunt între 100-500 lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu