Ardudul Medieval: Voievodul Bartolomeu Dragfi, după chipul lui Decebal

Bustul voievodului Bartolomeu Dragfi, cel care în 1481 a ctitorit cetatea din Ardud

Prima ediție a Festivalului Medieval de la Ardud care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni a adus cu sine și un gest de reparație morală față de un voievod al Transilvaniei. În fața cetății din Ardud a fost dezvelit bustul voievodului Bartolomeu Dragfi, cel care în 1481 a ctitorit cetatea.

„Am dorit ca prin această statuie să facem în primul rând o reparație morală față Bartolomeu Dragfi, ctitorul cetății Ardud, un personaj dat uitării de către memoria colectivă”, a declarat primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma. „Bartlomeu Drag, din marea familie Dragfi, este din păcate un personaj necunoscut, chiar și pentru ardudeni. Când vorbim despre nordul Ardealului, toată lumea face referire la familia Karoly din Carei, ignorându-se total familia Dragfi din Ardud. Să nu uităm că Bartolomeu Drag a fost totuși voievod al Transilvaniei, având totodată o poziție privilegiată în vechiul regat al Ungariei. Mă bucur că în sfârșit i se acordă respectul cuvenit”, a adăugat Ghorghe Toduț, reprezentantul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național.

Realizarea bustului nu fost tocmai facilă. Sculptorul Radu Ciobanu a întâmpinat probleme în a găsi izvoare cu privire la fizionomia fostului voievod.

„Vă spun sincer că nu am reușit să găsesc nicio sursă din care să-mi fac o idee despre modul în care arăta Bartolomeu Drag. Prin urmare, am folosit ca sursă fizionomia lui Decebal de pe Columna lui Traian. Ținuta și tunsoarea este una specifică nobilimii medievale din această zonă a Transilvaniei. Totodată, am ales o expresie a feței mai mohorâtă. M-am gândit că în acele vremuri nu prea aveau motive de a zâmbi, cu toate atacurile la care erau supuși”, a declarat  sculptorul Radu Ciobanu.

Statuia dezvelită la Ardud a fost turnată în bronz, iar realizarea ei s-a făcut prin metoda numită „ceară pierdută”. De menționat că această tehnică a fost folosită cu precădere în perioada evului mediu, conferind astfel  o notă în plus de autenticitate.

Dezvelirea bustului s-a  înscris într-un șir de evenimente culturale organizate în cadrul festivalului „Ardudul Medieval”. De asemenea, în legătură cu trecutul istoric al Ardudului, și în special al voievodului Bartolomeu Drag a fost organizat un simpozion științific. În cadrul acestuia au fost subliniate meritele familiei Dragfi în construirea și consolidarea cetății Ardud dar și în bunăstarea locuitorilor acesteia.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. cristi says:

    foarte bine venit articolul. dar nu este doar atat. dragfy este numele maghiarizat al familiei romanesti dragos din maramures. ei au detinut pamanturi in judetul satumare. comuna pomi, comuna crucisor, comuna valea vinului, homoroade, comuna beltiug, comuna socond.

Postaţi un comentariu