Workshop internaţional de endoscopie digestivă cu premieră pentru România

În cadrul Workshop-ului internaţional de endoscopie digestivă care va avea loc la Cluj va fi prezentată, în premieră pentru România, procedura de rezecţie transmurală, o tehnică prin care specialistul elimină endoscopic formaţiunile tumorale de la nivelul tractului gastro-intestinal.

Directorul Workshopului, prof. dr. Marcel Tanţău, a declarat că există şi alte noutăţi: „Nouă va fi endoscopia căilor biliare cu endoscoape foarte fine, care permit introducerea unei fibre laser cu care putem să facem terapii şi în special vom demonstra aici spargerea calculilor mari, care nu pot fi scoşi prin alte metode. De asemenea, putem să vedem tumorile, să luăm biopsii din ele, chiar să le tratăm cu laserul. Sunt proceduri care deschid noi perspective pentru patologia bilio-pancreatică. Vom continua partea aceasta de chirurgie endoscopică şi vom demonstra cum putem să trecem prin peretele gastric pentru a drena colecţii, procese de pancreatită acută şi cronică foarte greu altfel de abordat şi cu o lejeritate şi cu un efect mult mai bun decât tehnicile clasice chirurgicale”.

La eveniment vor participa specialişti din mai multe ţări: „Sunt mulţi specialişti din alte ţări, din Europa, Bruxellesul este cea mai consistentă prezenţă şi ei sunt sprijinul nostru moral şi ştiinţific. Ei vin cu trei nume mari, apoi vin cei de la Johns Hopkins, e prima dată când facem şi o legătură transoceanică cu universităţile din SUA, care sunt foarte în top. Mai vine Israelul, vin din Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Egipt”.

Marcel Tanţău a explicat că workshop-ul are în primul rând un obiectiv educativ: „Workshop-ul nostru de endoscopie digestivă a ajuns la o dezvoltare şi complexitate maximă, care îl situează printre cele mai bune workshop-uri pe plan european. Putem spune cu mâna pe inimă că toate procedurile endoscopice care se efectuează în lume se pot efectua şi la Cluj. Dar acest workshop este conceput în primul rând pentru educaţie, nu pentru a demonstra ceva, ci pentru a educa. Şi ca dovadă, vin foarte mulţi tineri, din toată ţara, sunt 400 de participanţi, cu 10-15 la sută mai mulţi ca anul trecut”.

În perioada 25-26 noiembrie are loc, la Cluj, a 8-a ediţie a Workshop-ului de endoscopie digestivă, ediţia din acest an fiind desfăşurată sub egida Societăţii Europene de Endoscopie şi prin implicarea World Endoscopy Organisation.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca şi de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Postaţi un comentariu