„Tulburările respiratorii în timpul somnului” – reunesc medici din țară și străinătate la Cluj-Napoca

Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, 20 septembrie timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema „Tulburările respiratorii în timpul somnului – de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă”, conform Agerpres.

Manifestarea este organizată de secţiunea de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicina şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.

Coordonatorul comitetului de organizare al evenimentului ştiinţific este conf. univ. dr. Doina Todea de la UMF Cluj-Napoca.

La eveniment vor participa medici specialişti şi rezidenţi în domeniile pneumologie, cardiologie, ORL, neurologie, interne, nutriţie, diabet, psihiatrie, pediatrie, medicină de familie, precum şi studenţi.

În cadrul reuniunii vor fi discutate aspecte referitoare la diagnosticul diferenţial al TRS (tulburări respiratorii în somn), sindromul de apnee în somn (SAS), obezitatea – hipoventilaţia nocturnă şi implicaţiile sale, terapia CPAP (continuous positive airway pressure – administrarea oxigenului cu presiune continuă pozitivă) şi aplicaţii ale ventilaţiei non invazive în practica clinică.

Apneea de somn este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Criteriile pentru diagnosticarea SAS sunt diferite la copii faţă de adulţi. Apneea obstructivă este definită la copii ca lipsa a două respiraţii, în timp ce la adulţi – ca absenţă a fluxului respirator timp de zece secunde. SAS a fost clasificat în apneea obstructivă (ASO), apneea centrală şi apneea mixtă. Colapsul cailor respiratorii din ASO produce sforăit intens sau profund. Asfixia progresivă determină trezirea bruscă a pacientului şi astfel se restabileşte fluxul respirator normal. Odată cu reluarea respiraţiei, pacienţii readorm şi sforăitul intens reîncepe. Această secvenţă se repetă de zeci de ori pe noapte ducând la fragmentarea somnului. Oprirea respiraţiei din ASO conduce la scăderea concentraţiei oxigenului în sânge (hipoxie). Deşi rară, ASO la copii determină întârziere în dezvoltare şi instalarea cordului pulmonar (hipertrofia ventriculară dreaptă).

Tratamentul ASO include schimbarea stilului de viaţă, administrarea oxigenului cu presiune continuă pozitivă – care previne colapsul căilor respiratorii în timpul somnului – şi intervenţie chirurgicală.

Manifestarea de la Cluj-Napoca are şi menirea de a sensibiliza opinia publică asupra riscurilor nediagnosticării la timp a acestei patologii

Postaţi un comentariu