Povestea „spitalului de 100 de ani”. Ruina clădirii ce „bântuie” o nouă subunitate SMURD

Spitalul din Mociu/ Foto: Dan Bodea

„O să găsim o formă prin care să funcţioneze o unitate medicală, poate sub formă de ambulatoriu sau pe internare de zi, vom analiza care va fi forma potrivită. Este cert că este nevoie de o unitate sanitară care să funcţioneze corect şi în folosul omului de rând, care să asigure nu numai consultaţiile de medicină primară, ci şi a unor specialişti care să vină programat să lucreze. Avem mai multe surse de finanţare pe proiecte de acest fel, trebuie doar identificat proiectul, locul, modul în care va funcţiona, iar finanţarea nu va fi o problemă”, secretar de stat Raed Arafat

Lume multă adunată azi în Mociu în faţa celei mai noi subunităţi Smurd din judeţul Cluj. Cei mai nerăbdători au fost localnicii, în general persoane mai în vârstă, toţi simţind lipsa asistenţei medicale în zonă mai ales după ce s-au închis uşile spitalului din Mociu, locul în care se tratau de toate bolile.

Mihai Pop şi Valeria , în vârstă de 68, respectiv 60 de ani, sunt soţ şi soţie, ţărani din Ghirişu Român îmbrăcaţi în costum naţional îl aşteaptă pe ministru de stat Raed Arafat cu pâine şi cu sare în curtea subunităţii. „Ne bucurăm de ce s-a făcut bine. Această unitate va salva multe vieţi de la năcaz. De asta am dorit să o avem”, spune bărbatul, care apoi nu ezită să-şi spună oful: „Dar ar face bine să repare şi spitalul. În 1953, taică-meu a fost operat pe creier la spitalul din Mociu şi a trăit 83 de ani. Vă daţi seama ce valoare a avut spitalul aici! Acum este închis, nu mai este nimic în el, doar dispensarul”. Femeia nu se poate abţine şi intervine în discuţie “De doi ani de când ne-au închis spitalul suntem pe nicăierea”. Localnicii din Mociu care au venit la inaugurare împărtăşesc aceeaşi părere. „Pentru noi este foarte necesar o asemenea unitate mai ales că spitalul s-a desfiinţat şi ne pare foarte rău pentru că bătrânii, părinţii noştri, au muncit pentru spital. Ne doare foarte rău că s-a închis. Acolo ne tratam. Nu cu orice să fugim la Cluj. E foarte greu fără spital, iar pentru ăştia mai bătrâni nici nu mai vorbesc. Am vrea din tot sufletul să se deschidă spitalul. Toţi mocenii şi toţi oamenii de pe satele astea ar vrea”, spune Raveica Florea, de 63 de ani. Cea mai vârstnică din grupul de femei, Ileana Cătinean, 70 de ani, îşi aminteşte de vremurile bune: „Am dori foarte mult să se deschidă spitalul. M-am tratat aici, erau chirurgi, ginecologi, medici pentru boli infecţioase, toate bolile se puteau trata şi veneau oameni din toate împrejurimile. Să sperăm că Smurdul ne va ajuta”.

Într-un minut-două trebuie să sosească minstrul Arafat. Detaşamentele de pompieri s-au aliniat. Primarii din cele zece comune, Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Frata, Geaca, Palatca, Mociu, Suatu, Ţaga, la fel. Presa e gata să transmită evenimentul.

Alaiul oficial este primit cum se cuvine, cu pâine şi sare. Fotografii imortalizează scena. „Ai dă mine ce de poze”, se aude de undeva din mulţime. Se intonează imnul, se sfinţeşte subunitatea şi se taie panglica.

 

Promisiuni

 

Discursurile curg. Ministrul Raed Arafar recunoaşte că zona celor zece comune era una descoperită de serviciul ambulanţelor: „Personalul Smurd va interveni într-o zonă destul de descoperită în care ambulanţele trebuiau să ajungă de la distanţe foarte mari”. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Uioreanu promite îndreptarea lucrurilor şi reluarea parţială a activităţii vechiului spital: „Este un moment important nu numai pentru Mociu şi ci pentru viaţa judeţului Cluj. Această subunitate Smurd va deservi în jur de 25.000 de locuitori şi înlocuieşte într-un fel nedreptatea care s-a făcut anul trecut, închiderea spitalului aflat în spatele acestei noi unităţi. Am promis să aduc pe calea cea bună şi să deschidem măcar o parte din spital. Vom reuşi şi lucru acesta. Vom redeschide spitalul şi asta vă promite Horia Uioreanu”.

În faţă-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

 

În spatele noii subunităţi Smurd se află „spitalul de 100 de ani” cum îi spun cei din Mociu. Acesta a fost înfiinţat în anul 1912 şi era un spital foarte dotat pentru acele vremuri. Spitalul avea ambulanţa lui şi un sistem propriu de depozitare a substanţelor reziduale. Dipunea chiar şi de o grădină unde se cultivau legumele şi fructele pentru prepararea mâncărurilor din bucătăria proprie. Spitalul avea foarte multe secţii: ginecologie, de interne, pediatrie etc. Din păcate, acum se află într-o stare jalnică. Construcţia încă îşi păstrează din eleganţa de odinioară deşi apa se înfiltrează prin acoperişul spart şi ajunge până în pereţii de la parter. E ca un monument care nu vrea să moară. Tot la parterul clădirii, funcţionează dispensarul şi un centru de permanenţă improprii şi insuficiente să asigure asistenţa medicală pentru bolnavii din Mociu şi comunele vecine. Cei doi medici de familie aflaţi la datorie, Ovidiu F. şi Judith Major spun că este nevoie de un spital unde oamenii din zonă să poată veni să se trateze, mai ales că majoritatea acestora sunt bolnavi cronici: „Sunt mulţi bolnavi cronici. Ar trebui să funcţioneze un ambulatoriu de specialitate. Să existe un cardiolog, un neurolog, reumatolog”.

Mai jos puteți vedea o galerie foto cu vechiul spital și cu momente din timpul descgiderii subunității SMURD

[nggallery id=166]

Distribuie:

Postaţi un comentariu